Pogačar in Roglič vesta, da bosta v središču pozornosti

Japonska vlaga lahko marsikoga preseneti, pravi Gorazd Penko. Slovenska odprava ima z Eugenio Bujak tudi žensko noto.
Fotografija: Slovenski kolesarji so dobro razpoloženi pred olimpijsko preizkušnjo. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Slovenski kolesarji so dobro razpoloženi pred olimpijsko preizkušnjo. FOTO: Instagram

Slovenski ljubitelji kolesarstva bodo jutri v ranih urah prilepljeni pred televizijske zaslone, saj se bodo od štirih zjutraj na cestni dirki za olimpijske kolajne borili Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Polanc in Jan Tratnik (dirko bomo v živo spremljali tudi na naši spletni strani). Naša odprava v cestnem kolesarstvu pa ima z Eugenio Bujak tudi žensko noto.

Moško četverico vodi Andrej Hauptman, ki upa, da bo zvezdniška slovenska zasedba presegla njegovo 5. mesto iz Aten 2004. Pod ta dosežek se je tedaj kot selektor moške reprezentance podpisal Gorazd Penko, ki v Tokiu ne vodi kolesarskih gospodov, temveč damo.



»Trasa ji ustreza, je zahtevna, vendar ne tako kot na lanskem SP v Imoli. Če bo imela dober dan, bo izpolnila osnovni cilj, izboljšati 22. mesto Polone Batagelj iz Londona 2012, lahko pa doseže precej več,« so po Penkovih besedah v ženski vrsti ambicije vse višje. Glede na to, da je Bujakova, na Poljskem rojena kolesarka, ki ima od leta 2017 slovenski potni list, lani v Imoli zasedla 13. mesto v vožnji na čas in 14. na cestni dirki, bi lahko v nedeljo merila v deseterico.


Čaka naj na zadnji trenutek


»Vso sezono je bila v ekipi delavka za druge, vajena pritiskati pedala na vso moč od štarta, zdaj lahko rezervirano vozi v skupini in za konec privarčuje veliko moči,« Penko stavi na »nevidnost« v karavani do zadnjega, s katero je slavil tudi največje uspehe v Hauptmanovih časih (3. in 4. mesto na SP, 5. na OI).

Gorazd Penko pričakuje, da bo Eugenia Bujak izboljšala 22. mesto Polone Batagelj iz Londona 2012. FOTO: Jožže Suhadolnik
Gorazd Penko pričakuje, da bo Eugenia Bujak izboljšala 22. mesto Polone Batagelj iz Londona 2012. FOTO: Jožže Suhadolnik


Pri ženskah, pri katerih so nesporne favoritinje Nizozemke, to lahko pride v poštev, saj bo trasa precej drugačna od moške. Prav tako se bo začela v parku Musašinonomori in končala na dirkališču Fudži, vendar bo skoraj 100 km krajša od moške (137 km) in bodo morale kolesarke premagati 2000 višinskih metrov manj kot kolegi (2692 m) – izpustile bodo najtežja moška klanca na gori Fudži in prelazu Mikuni.


Vedo, zakaj so tu


Bujakova se bo po cestni dirki vrnila domov, saj ne bo nastopila v sredini vožnji na čas, Penko pa bo ostal v ekipi, ki bo Rogliča spremljala v boju s štoparico. In kako je pred cestno dirko videl moško vrsto? »Med fanti, ki so zadnji dan pred dirko opravili le lažjo razpeljavo, vlada dobro vzdušje, vedo, da so tukaj, da nekaj dosežejo, da bodo v središču pozornosti. Za vse pa je uganka, kako bodo njihova telesa prenesla tukajšnjo vlago, kako so se nanjo prilagodila v tako kratkem času. Olimpijska dirka bo lahko marsikoga presenetila, tako v dobrem kot slabem,« negotovo 234 km dolgo dirko pričakuje Penko.

Jana Polanca, Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča, Jana Tratnika in Eugenio Bujakčakata izjemno zahtevni preizkušnji. FOTO: Instagram
Jana Polanca, Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča, Jana Tratnika in Eugenio Bujakčakata izjemno zahtevni preizkušnji. FOTO: Instagram


V slovenskem taboru nimajo nič proti, da so za čas dirke napovedane temperature med 26 in 29 stopinjami Celzija, precej bolj znosne kot tiste med zadnjimi treningi.

Preberite še:

Komentarji: