Besna kot ris, potem ko je Italijanka mimo nje švignila kot torpedo

Slovenske smučarske tekačice v šprintu na SP v Seefeldu iztržile manj, kot so si obetale. Še najboljša Anamarija Lampič na 17. mestu.
Fotografija: Anamarija Lampič (na fotografiji desno) ni bila zadovoljna, potem ko se je v včerajšnjem šprintu na svetovnem prvenstvu – podobno kot njene reprezentančne kolegice – poslovila že v četrtfinalu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Anamarija Lampič (na fotografiji desno) ni bila zadovoljna, potem ko se je v včerajšnjem šprintu na svetovnem prvenstvu – podobno kot njene reprezentančne kolegice – poslovila že v četrtfinalu. FOTO: Reuters

Seefeld – Najboljše slovenske smučarske tekačice so na zanje najpomembnejši tekmi sezone, šprintu na nordijskem SP v Avstriji, iztržile manj, kot so sposobne. Še najvišje se je s 17. mestom zavihtela Anamarija Lampič, ki so jo v četrtfinalu – podobno kot njene reprezentančne kolegice – na poti k odmevnejši uvrstitvi upočasnile ne najboljše smuči.

Hitre Slovenke so že zdavnaj padle v oči tudi tujim strokovnjakom. Po včerajšnjih kvalifikacijah, v katerih so se z Evo Urevc (5.), Lampičevo (7.), Katjo Višnar (8.) in Alenko Čebašek (16.) vse štiri zanesljivo uvrstile med najboljšo šestnajsterico (med 110 tekmovalkami iz 42 držav!), s pohvalami na njihov račun ni skrival niti nekdanji avstrijski vrhunski tekač Alois Stadlober.

»Naše sosede so res brutalno hitre, kljub temu pa se bodo težko prebile do finala, ker vzdržljivostno niso najmočnejše. V Sloveniji pač že dolgo največ stavijo prav na najkrajšo razdaljo, na daljših preizkušnjah, pa po Petri Majdič nimajo nikogar, ki bi lahko posegel po vrhu,« je razmišljal 56-letni Avstrijec, svetovni podprvak na 10 km klasično iz Ramsaua '99 in tam član zmagovite avstrijske štafete.

Na žalost se je njegova napoved uresničila, le da kolektivnega četrtfinalnega izpada tokrat nikakor ne gre pripisati slab(š)im telesnim zmogljivostim, temveč opremi. V našem taboru so namreč krivdo za prezgodnje slovo deklet – ob Lampičevi so v četrtfinalu svoje nastope končale tudi Urevčeva, Višnarjeva in Čebaškova – bolj ali manj neposredno zvalili na napačno izbiro smuči in/ali maže. Ker so vsi skupaj pričakovali dosti več, po tekmi seveda niso skrivali velik(ansk)ega razočaranja.
 

Tekmice so jo v spustu »pojedle«


»Menim, da smo tokrat z izbiro smuči in maže pošteno ustrelili mimo. V spustu sem bila nemočna, tekmice so me tam pojedle. Škoda, da se je to zgodilo ravno na SP, na serviserje pa ne morem biti jezna, saj vem, da so se trudili po svojih močeh,« je zapravljeno priložnost obžalovala Lampičeva, nato pa skomignila z rameni, češ zdaj je, kar je, časa se tako ali tako ne da več zavrteti nazaj.

Urevčeva je bila jezna in razočarana hkrati. »To je bila najpomembnejša tekma sezone. Od sebe sem dala vse, toda smuči na žalost niso sodelovale z menoj. Italijanka (Elisa Brocard, op. p.) je mimo mene švignila kot torpedo,« je zmajevala z glavo 23-letna članica ŠD Gorje, ki je, podobno kot Lampičeva, vzbudila precej pozornosti pri tujih novinarjih.
Eva Urevc se je v kvalifikacijah izkazala s petim mestom. FOTO: AFP
Eva Urevc se je v kvalifikacijah izkazala s petim mestom. FOTO: AFP


Višnarjeva je z osmim kvalifikacijskim dosežkom presenetila samo sebe, saj ni imela najboljšega občutka, za četrtfinalni izpad pa edina ni okrivila smuči. »Postavila sem se za mlado Norvežanko Kristine S. Skistad, kar ni bila najboljša odločitev, saj se nisem mogla prebiti mimo nje. Preprosto se ni odvi(ja)lo v mojo korist,« je povedala najizkušenejša slovenska tekačica, medtem ko je Čebaškova spet s prstom pokazala na smuči. »Kot kaže, smo se ušteli, res škoda celotne ekipe. Upam, da se bomo kaj naučili iz tega in da nam bo v prihodnjih dneh steklo bolje,« si je zaželela 29-letna Blejka.

Slabe volje je bil tudi Nejc Brodar, vodja slovenske ekipe A. »Dekleta so mi s svojimi kvalifikacijskimi predstavami vlivale optimizem, zaradi česar sem z veseljem pričakoval izločilne boje. Žal pa v njih niso imele konkurenčnih smuči.
Kaj in zakaj je šlo po zlu, v tem trenutku težko rečem, kajti še včeraj smo progo in sneg testirali tako v času kvalifikacij kot tudi tekme, dejstvo pa je, da se nam takšna napaka oziroma polom na svetovnem prvenstvu ne bi smela zgoditi,« se je jezil Brodar, ki mu prav veliko zadovoljstva nista prinesla niti Janez Lampič (32.) in Miha Šimenc (33.).
 

Norveški prvak razjezil Rusa

Johannes Høsflot Klæbo (levo) je osvojil naslov prvaka v šprintu, pred tem pa v polfinalu razjezil Sergeja Ustjugova. FOTO: Reuters
Johannes Høsflot Klæbo (levo) je osvojil naslov prvaka v šprintu, pred tem pa v polfinalu razjezil Sergeja Ustjugova. FOTO: Reuters

Za popolno norveško slavje sta sicer poskrbela Maiken Caspersen Falla (zmagala je pred Švedinjo Stino Nilsson) in Johannes Høsflot Klæbo, ki je v finišu velikega finala vendarle strl odpor Italijana Federica Pellegrina. A predtem je v polfinalu pošteno razjezil Rusa Sergeja Ustjugova. Ker se je ta počutil oviranega, je v cilju pristopil k 22-letnemu zvezdniku iz Trondheima, mu namenil par sočnih, ga neprijateljsko pobožal po licu in celo odrinil. Ko so ga pozneje vprašali, kaj je rekel Klæbu, je odvrnil, da mu je zaželel čim boljši nastop v finalu, hkrati pa se je pritožil nad Norvežanovim tekom. In kakšen je bil odziv novega svetovnega prvaka? »To je pač šprint, takšne stvari se dogajajo ...«

Komentarji: