Anamarija Lampič do najvišje uvrstitve na razdalji v tej sezoni

Na 10- in 15-kilometrski preizkušnji za svetovni pokal v Oberstdorfu najhitrejša Američanka Jessie Diggins in Norvežan Johannes Høsflot Klaebo.
Fotografija: Anamarija Lampič si je danes v Oberstdorfu pritekla 17. mesto. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Anamarija Lampič si je danes v Oberstdorfu pritekla 17. mesto. FOTO: Matej Družnik/Delo

Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič si je na 10-kilometrski preizkušnji s skupinskim štartom v prosti tehniki v Oberstdorfu priborila 17. mesto. Za ameriško zmagovalko Jessie Diggins je na tretji tekmi tokratne novoletne turneje zaostala za 37,3 sekunde.

Lampičeva je tako dosegla svojo najboljšo uvrstitev na razdalji v olimpijski zimi 2021/22. »Tekma je bila odlična, to je bil zelo dober trening. Zaostanki so bili res majhni. Proga je bila ekstremno hitra, ena hitrejših, odkar tečem v svetovnem pokalu. Ne vem, ali smo že kdaj tako hitro pretekle deset kilometrov. V prvem krogu sem izgubila malo preveč mest, v drugem so se delale razlike, v tretjem pa sem bila najbolj močna. A ne moreš več ujeti tekmic pred seboj, če si tako zadaj. Toda s svojo predstavo sem lahko zadovoljna,« je izjavila v zadnjih sezonah najboljša slovenska smučarska tekačica.

V ciljnem šprintu za zmago je Digginsova ugnala Švedinjo Frido Karlsson (+ 0,5) in Rusinjo Tatjano Sorino (+ 0,8). Ameriška tekačica je prevzela tudi vodstvo v seštevku turneje, v kateri ima 13 sekund prednosti pred drugouvrščeno Finko Kerttu Niskanen (tokrat 22.), tretja pa je Rusinja Natalija Neprjajeva (+ 0:14).

Lampičeva z zaostankom 1:01 drži skupno enajsto mesto, jutri pa bo napadala nove stopničke v šprintu. »Klasičnega šprinta ni bilo že od Ruke. Bomo videli, kako je, ali sem še kaj napredovala v klasiki, saj so bili nazadnje šprinti le v prosti tehniki. To bo zadnji šprint pred Planico, potem pa je Planica zadnja postaja pred olimpijskimi igrami,« je še dejala Lampičeva.

Johannes Høsflot Klaebo je slavil novo zmago. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Johannes Høsflot Klaebo je slavil novo zmago. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Klaebo že diha za ovratnik legendarnemu Daehlieju

Na moški 15-kilometrski preizkušnji v prosti tehniki je bil najhitrejši Johannes Høsflot Klaebo. Norveški tekaški zvezdnik je s časom 32:26,4 za 3,4 sekunde prehitel svojega velikega ruskega tekmeca Aleksandra Boljšunova, norveško slavje pa je s tretjim mestom dopolnil Sjur Røthe (+ 4,0).

Klaebo se je z drugo zmago na tokratni novoletni turneji še utrdil na vrhu skupne razvrstitve. Zdaj ima že 45 sekund naskoka pred rojakom Paalom Golbergom, tretjeuvrščeni Boljšunov, ki prav danes praznuje 25. rojstni dan, pa za vodilnim Norvežanom zaostaja za 47 sekund. Klaebo je sicer slavil že 44. zmago v svetovnem pokalu, od vodilnega rojaka na večni lestvici Bjørna Daehlieja ga ločita le še dve.

Na tretji (moški) tekmi novoletne turneje 2021/22 ni bilo na štartu nobenega Slovenca.

Preberite še:

Komentarji: