Še ena deseterica za Ilko, v BiH so sanjali celo o stopničkah

Italijanska smučarka Marta Bassino je prepričljivo dobila smuk v Crans Montani, Ilka Štuhec je zasedla 10. mesto.
Fotografija: Ilka Štuhec je bila na treningih v Crans Montani blizu najboljšim. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je bila na treningih v Crans Montani blizu najboljšim. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Italijanska smučarka Marta Bassino je bila v Crans Montani zelo prepričljiva in je pri 27-letih prvič v karieri zmagala v smuku. Zanjo so bile to 29. stopničke v karieri, prve v letošnji zimi. Le 11 stotink sekunde je zmanjkalo bošnjaški smučarki Elvedini Muzaferiji, da bi pripravila veliko presenečenje in končala na stopničkah, zasedla je 4. mesto.

Na drugo mesto se je uvrstila rojakinja 27-letnice iz Piemonta Federica Brignone, tretja pa je bila Lara Gut-Behrami. Ilka Štuhec je ponovila predstavo s treningov in petkovega smuka, ko je bila 9., na progo je šla s številko 8 in na koncu zasedla 10. mesto. Štuhčeva je zaostala 1,85 sekunde, že v zgornjem delu, kjer je bila Bassinova odlična, si je nabrala 1,32 sekunde zaostanka, nato pa našla prave drsalne občutke in na tretjem merjenju vmesnega časa postavila najhitrejši čas.

Prvo smukaško zmago si je 27-letna svetovna prvakinja v superveleslalomu zagotovila z napadom predvsem v zgornjem delu proge. Tam je bila odločna hitrejša od tekmic, ki razlike niso mogle nadomestiti v preostalem delu proge, pri tem pa ji je nekoliko pomagala tudi mehkejša proga, ki se je na soncu nato še dodatno mehčala

Če je bila v petek Štuhec z zaostankom 0,54 sekunde na devetem mestu, je toliko tokrat znašala razlika med zmagovalko in drugouvrščeno Federico Brignone iz Italije. Bassino je sicer pred vožnjo njene rojakinje, ki se je na progo podala s številko 11, vodila za več kot sekundo. Na koncu je bila razlika do Švicarke Lare Gut-Behrami na tretjem mestu 1,11 sekunde. »Začutila sem, da se sneg mehča. Kljub temu me je velika razlika presenetila,« je dejala Bassinova.

Tretje mesto je sicer Lari Gut-Behrami prineslo dovolj točk, da je v smukaškem seštevku zdaj prehitela Sofio Goggio, ki si je v začetku februarja na treningu ob padcu zlomila nogo in je že končala sezono. Švicarka ima zdaj 369 točk, 19 več od Goggiove. Najbližji zasledovalki sta Avstrijki Stephanie Venier (301) in Cornelia Hütter (297), ki sta tokrat končali izven deseterici. Hütterjeva je bila 11., Venierjeva pa 17.

Elvedina Muzaferija je bila blizu velike senzacije. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Elvedina Muzaferija je bila blizu velike senzacije. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Gut-Behramijeva vodi tudi v skupnem seštevku vseh disciplin, kjer je povečala prednost pred Mikaelo Shiffrin na 165 točk. Američanka je trenutno odsotna zaradi poškodbe kolena in naj bi se vrnila v karavano v začetku marca.

»S smučanjem spet ne morem biti v celoti zadovoljna, saj mi zgornji del povzroča prenekatero preglavico. Poskusila sem, a premalo napadla in odnesla premalo hitrosti. Marta je danes smučala neverjetno dobro,« je povedala Ilka Štuhec.

»Rezultat med deset ni slab, a to je bilo tokrat očitno najbolje, kar sem lahko dosegla. Razmere na progi so bile podobne včerajšnjim. V zgornjem delu je bila zaradi oblaka malce slabša vidljivost, a več ali manj za vse enako. Mogoče mi v takšnih razmerah še malenkost zmanjka, da bi povsem napadla in odsmučala, kot znam,« je še dodala 33-letna Štajerka.

Največje presenečenje dneva je pripravila smučarka iz Bosne in Hercegovine Elvedina Muzaferija, ki je s štartno številko 28 osvojila četrto mesto (+1,22). Varovanki slovenskega trenerja Aleša Brezavščka je še do spodnjega dela proge sicer kazalo, da bi se lahko zavihtela celo na zmagovalni oder, a je v zaključku izgubila 80 stotink in se morala zadovoljiti s četrtim mestom.

Švicarski prireditelji iz Crans Montane imajo v teh dneh obilo skrbi, saj niso mogli zagotoviti potrebnih finančnih jamstev za svetovno prvenstvo v alpskem smučanju 2027, ki jim ga je Mednarodna smučarska zveza (FIS) že dodelila. Razpleta zaenkrat še ni, s FIS pa sporočajo, da obstaja možnost, da SP dodelijo drugemu organizatorju, če švicarska zveza ne bo izpolnila zahtevanih pogojev.

Smuk v Crans Montani:

1. Marta Bassino (Ita) 1:26,84
2. Federica Brignone (Ita) 1:27,38 +0,54
3. Lara Gut-Behrami (Švi) 1:27,95 +1,11
4. Elvedina Muzaferija (BiH) 1:28,06 +1,22
5. Laura Pirovano (Ita) 1:28,08 +1,24
6. Ariane Rädler (Avt) 1:28,09 +1,25
7. Ragnhild Mowinckel (Nor) 1:28,31 +1,47
8. Kajsa Vickhoff Lie (Nor) 1:28,60 +1,76
9. Laura Gauche (Fra) 1:28,64 +1,80
10. Ilka Štuhec (Slo) 1:28,69 +1,85

Preberite še:

Komentarji: