Meta bo cilje raje obdržala zase

Smučarke na tekmah tehničnih disciplin v ZDA.
Fotografija: Meta Hrovat je dobila zagon za nadaljevanje sezone. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Meta Hrovat je dobila zagon za nadaljevanje sezone. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Če gre soditi po uvodnih tekmah sezone v tehničnih disciplinah, bo najmlajša v slovenski reprezentanci Meta Hrovat vlečni konj ekipe. Dvajsetletnica, ki je v prejšnji zimi, svoji prvi neprekinjeni tekmovalni sezoni, premierno stala na stopničkah v svetovnem pokalu in se uvrstila med veleslalomske prvokategornice, danes nadaljuje tekmovalni ritem v ZDA.

Ženska karavana se je iz Skandinavije premaknila čez Atlantik, kjer jo je pričakala prava zima, temperature so se spustile krepko pod ničlo. V Killingtonu se bodo dekleta danes merila v veleslalomu (ob 15.45 in 19. uri), dokazovale se bodo tudi Hrovatova, Ana Drev in Ana Bucik, jutri pa še v slalomu (ob 16. in 19. uri), poleg Hrovatove in Bucikove bo nastopila še Maruša Ferk.

»Želim jim, da bi jim uspelo izvesti čim večje število idealnih zavojev, na tem smo veliko delali, imajo ogromno rezerv. Prikradejo se napake, pri tem pa izguba položaja, ritma, linije. Pilili smo natančnost. Največji izziv bi bil presmučati vso postavitev brez napak,« je iz Amerike sporočil glavni trener ženske reprezentance Denis Šteharnik.
 

Večje samozaupanje


Hrovatova je z 12. mestom na uvodnem slalomu sezone na Finskem dosegla rezultat kariere v disciplini, v kateri je v prejšnji zimi postala mladinska svetovna prvakinja. »Iskreno povedano tega nisem pričakovala. Vedela sem, da lahko smučam hitro, ne pa, da bom na prvi progi tako visoko uvrščena. V slalomu si veliko bolj zaupam, kot sem si prej, položaj na smučeh je boljši in zato lahko smučam v višjem ritmu. Veliko je še rezerv, kar se mi zdi odlično, saj vidim ogromno možnosti za napredek. Že zdaj se veselim tiste tekme, na kateri se mi bo vse sestavilo,« je razmišljala Kranjskogorka.

Ana Drev, ki je celotno pripravljalno obdobje vadila prilagojeno zaradi težav s kolenom, se počuti bolje, tudi smuča bolje, pravi trener Denis Šteharnik. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ana Drev, ki je celotno pripravljalno obdobje vadila prilagojeno zaradi težav s kolenom, se počuti bolje, tudi smuča bolje, pravi trener Denis Šteharnik. FOTO: Tomi Lombar/Delo


V tej sezoni bi rada pridobila predvsem stanovitnost. »Le tako bom okrepila samozavest, s katero bom lahko brezkompromisno napadala v vsakem nastopu,« je povedala. Rezultatske cilje seveda ima, pravi pa, da bi jih rada obdržala zase. Slalomski rezultat kariere ji je dal zagon za nadaljevanje, ki ga bo skušala unovčiti že na današnjem veleslalomu. Na uvodnem v Söldnu z 18. mestom ni bila zadovoljna. »Zelo se veselim obeh tekem v Killingtonu. Zame je vselej največji izziv stopiti iz cone udobja, smučati brezkompromisno. Na vsako preizkušnjo grem z enakim ciljem – tekmovati tako, kot sem najbolj sposobna,« je poudarila.
 

Bucikova v manjši krizi


Med dekleta se je vrnila veleslalomistka Drevova, najizkušenejša v ekipi. V Söldnu je z visokim zaostankom ostala daleč od finala, po težavah s kolenom, ki jih ima v zadnjih dveh letih, pa trener Šteharnik pravi, da se trenutno počuti boljše kot pred mesecem in da tudi smuča boljše. »Pričakujemo, da se bodo rezultati dvignili pri vseh veleslalomistkah,« je dejal.

Pa ocena slaloma? »Ferkova je ostala tam, kjer je bila pred poškodbo, še zdaleč ne smuča idealno, zmore več. Bucikova pa se je na zadnjih treningih izboljšala. Očitno je morala doseči dno, trenutek streznitve,« je komentiral točkovno ničlo najboljše slovenske slalomistke. Pravi, da se ji je ponesrečil zadnji del pripravljalnega obdobja, po padcu pred tekmo v Söldnu ni več našla pravega občutka.

Ana Bucik ne najde pravih občutkov, je pa na zadnjih treningih pokazala boljše predstave. FOTO: Matej Družnik/Delo
Ana Bucik ne najde pravih občutkov, je pa na zadnjih treningih pokazala boljše predstave. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Je v manjši krizi, a upam, da se bo že ta konec tedna pobrala,« se nadeja sogovornik in dodaja, da je brez pravih občutkov težko smučati napadalno. »Ta problem se bo še pojavljal, saj imajo dekleta na nogah zelo agresiven material, vse je narejeno na nož. Če nisi fizično in psihično pripravljen, se je na njem zelo težko dokazati. To se je zdaj zgodilo Ani,« je ocenil Šteharnik.
 

Preberite še:

Komentarji: