Pred ZOI v Pekingu vnovični pozivi k bojkotu iger

Natanko 102 dneva sta še ostala do začetka zimskih olimpijskih iger, ki jih bo med 4. in 20. februarjem 2022 organiziral kitajski Peking.
Fotografija: V nacionalnem centru Yanqing so v ponedeljek priredili poskusno tekmovanje v skeletonu. FOTO: Tingshu Wang/Reuters
Odpri galerijo
V nacionalnem centru Yanqing so v ponedeljek priredili poskusno tekmovanje v skeletonu. FOTO: Tingshu Wang/Reuters

Priprave na 24. zimske olimpijske igre pa potekajo predvsem ob številnih pozivih k bojkotu in zadnjega izbruha okužb z novim koronavirusom na Kitajskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kitajska prestolnica bo februarja postala prva gostiteljica, ki bo organizirala tako poletne (2008) kot zimske olimpijske igre. Organizatorji so pretekli teden sprejeli olimpijsko plamenico, potem ko so ob obeh tokrat za javnost zaprtih dogodkih prižiganja in predaje ognja glasno protestirali sicer maloštevilni zagovorniki človekovih pravic.

Ti so na slovesno ceremonijo v antični Olimpiji vdrli s tibetansko zastavo ter napisi proti genocidu v luči številnih odprtih vprašanj glede etničnih manjšin v Tibetu in Xinjiangu, kjer prebivajo večinsko muslimanski Ujguri, ter kitajskega zatiranja v nekdanji britanski koloniji Hongkong.

Kritike iz tujine in poziv k bojkotu

Nekaj dni po protestih ob prižiganju plamenice je turški košarkar v ligi NBA Enes Kanter predsednika Xi Jinpinga označil za »brutalnega diktatorja« in kritiziral Kitajsko glede pomembnih etničnih vprašanj. Vse več športnikov izkorišča svoj družbeni doseg v tem pogledu, kitajska komunistična oblast pa se še naprej dosledno upira politizaciji športa, medtem ko Mednarodni olimpijski komite (Mok) poudarja, da ni v njegovi pristojnosti, »da državam zapoveduje, kaj lahko in kaj ne smejo narediti«, piše AFP.

V organizaciji Mednarodna kampanja za Tibet so dejali, da je kitajski odziv na Kanterjevo sporočilo, ko so iz javnega predvajanja odstranili tekme njegovih Boston Celtics, »še en dokaz, da je Kitajska napačna izbira za izvedbo olimpijskih iger«. Iz ameriške prestolnice Washington, kjer ima organizacija sedež, so sicer vsem velikim voditeljem predlagali diplomatski bojkot olimpijskih iger ob številnih drugih zahtevah aktivistov v boju za človekove pravice, vseeno pa so se odločili proti predlaganju popolnega bojkota Kitajske.

Pod drobnogledom sta poleg dogajanja v Tibetu tudi kitajsko zatiranje v nekdanji britanski koloniji Hongkong ter njeno ravnanje z večinoma muslimanskimi Ujguri v regiji Xinjiang. Organizacije za človekove pravice pravijo, da je bilo v zadnjih letih v taboriščih zaprtih več kot milijon Ujgurov in drugih manjšin v Xinjiangu, iz Washingtona pa so njihovo obravnavanje manjšin opisali kot »genocid«.

Kitajska je zanikala obstoj taborišč in jih zagovarjala kot centre za strokovno usposabljanje, katerih cilj je zmanjšanje islamskega ekstremizma.

Ljudje na ulicah Pekinga ob začetku novega delovnega tedna. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Ljudje na ulicah Pekinga ob začetku novega delovnega tedna. FOTO: Thomas Peter/Reuters

Tudi novi koronavirus predstavlja težavo

Kljub vsemu same priprave znotraj Kitajske potekajo nemoteno. Organizatorji sicer še niso podali podrobnosti glede zadnjih 100 dni priprav na ZOI, slovesnosti pa bo tudi zaradi novih okužb z novim koronavirusom malo. Ravno v zadnjih dneh so zaradi večjega izbruha (39 novih okužb znotraj Kitajske) prestavili pekinški maraton, ljudem pa so odsvetovali vsa ne ravno nujno potrebna potovanja izven prestolnice.

Kitajska se je doslej z okužbami z novim koronavirusom spopadla z množičnim testiranjem, agresivnim zaprtjem javnega življenja ter zapiranjem meja. Precepljenost je trenutno po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije okoli 70-odstotna. Mok in organizatorji iger v Pekingu so že pred časom sporočili, da bodo zimske OI, ki bodo na vrsti vsega šest mesecev po poletnih OI v Tokiu, potekale pod strogimi ukrepi v tako imenovanem mehurčku.

Okoli 2900 športnikov, ki jih pričakujejo na Kitajskem, se bo moralo cepiti, v nasprotnem primeru sledi 21-dnevna obvezna karantena po prihodu v Peking. Za razliko od iger v Tokiu, v Pekingu niso zaprli vrat gledalcem, a bodo ti lahko vstopnice kupili le, če prebivajo znotraj meja najbolj naseljene države na svetu. Če so bile poletne OI v Pekingu pred dobrimi 13 leti festival tamkajšnjega športa in kulture, želi Kitajska okoli četrtino prebivalstva (300 milijonov ljudi) prepričati, da se vključijo v programe zimskih športov.

»Zaradi edinstvenih oblik in metod upamo, da bodo ljudje po vsem svetu lahko doživeli živahno kitajsko športno kulturo in cenili navdušenje vsakega Kitajca, da sodeluje in podpira olimpijske igre,« je pretekli teden ob predaji olimpijskega ognja povedal visoki član organizacijskega odbora Peking 2022 Wang Xiangyu.

Za zimske OI bodo uporabili tudi nekatera prizorišča s poletnih OI 2008, kot denimo Ptičje gnezdo oziroma nacionalni stadion v kitajski prestolnici, kjer bosta otvoritvena in zaključna slovesnost.

Organizatorji objavili priročnika za ZOI s smernicami za obvladovanje covida-19

Mok in Paralimpijski komite (IPC) ter organizacijski komite Peking 2022 so na uradni spletni strani Moka objavili dve izdaji priročnikov z izčrpnimi smernicami za obvladovanje okužb z novim koronavirusom pred ter med zimskimi olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami, ki bodo v kitajski prestolnici. Organizatorji so s krovnima komitejema izdali priročnik za športnike in predstavnike ekip ter priročnik za vse ostale, ki se bodo udeležili olimpijskih in paralimpijskih iger, med njimi nosilce televizijskih pravic, prenosov, sponzorjev, novinarjev ter delovne sile, prostovoljcev in drugih. Dostopna sta na spletni strani Moka.

Priročniki s smernicami za delovanje v času okužb z novim koronavirusom bodo udeležencem pomagal pri pripravi na potovanje in prihodu na Kitajsko, pri izpolnjevanju njihovih vlog na olimpijskih in paralimpijskih zimskih igrah ter odhodu iz Pekinga, so pri Moku zapisali v izjavi za javnost.

»Priročnika ponujata načrt, ki udeležencem olimpijskih in paraolimpijskih iger ter posledično lokalnemu prebivalstvu pomagata, da ostanejo varni in zdravi v času iger. Vključujeta najnovejše znanstvene nasvete in preverjene ukrepe, ki so se izvajali med pandemijo, obenem pa nosita ključna spoznanja z mednarodnih športnih tekmovanj v zadnjih mesecih,« je ob tem dejal izvršni direktor olimpijskih iger Christophe Dubi.

S pravimi ukrepi in sodelovanjem je možna varna izvedba velikih tekmovanj

»Želimo, da so vsi na igrah varni, zato prosimo vse udeležence, da upoštevajo te smernice. Ohranjanje zdravja vseh bo zagotovilo, da bo poudarek ostal na samih osnovah olimpijskih in paralimpijskih iger – na športnikih in športu,« je še dodal švicarski funkcionar.

Po besedah visoke predstavnice IPC Colleen Wrenn je zadnjih 12 mesecev pokazalo in dokazalo, da je mogoče s pravimi ukrepi in ob sodelovanju vseh pomembnih deležnikov varno organizirati velika športna tekmovanja, »v kolikor se vsi držijo pravil in ukrepov«.

»V času pandemije covida-19, ki še traja, si nihče, ki sodeluje na zimskih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Pekingu 2022, ne sme privoščiti podcenjevanja. Zato je ključnega pomena, da vsi, ki se nameravajo udeležiti iger, upoštevajo načela priročnikov, ki temeljijo na najnovejših znanstvenih nasvetih in ključnih spoznanjih iz drugih dogodkov,« je še dodala Wrennova.

Han Zirong, podpredsednik in generalni sekretar Pekinga 2022, je ob predstavitvi priročnikov dejal, da ti kažejo skladnost in soglasje vseh vpletenih strani: »Pri razvoju smo si kot prednostno nalogo zadali varovanje zdravja vseh udeležencev iger, vključno s športniki, pa tudi kitajskega prebivalstva. Izkušnje črpamo z drugih mednarodnih športnih dogodkov in trenutno veljavno politiko v boju s covidom-19 na Kitajskem. Sodelovali bomo z vsemi zainteresiranimi stranmi pri organizaciji varnih in čudovitih iger.«

Ključna načela, opisana v priročnikih, so zaprto in nadzorovano okolje za vse deležnike, cepljenje, testiranje in sledenje stikom, minimiziranje fizičnih stikov, higiena ter imenovanje »covidnih uradnikov« za vsako izmed vej sodelujočih na igrah. V času olimpijskih in paralimpijskih iger bo vzpostavljen poseben sistem, ki bo varoval udeležence iger in ljudi na Kitajskem z zmanjšanjem nepotrebnih interakcij. Ta sistem zaprte zanke omogoča udeležencem iger vstop na Kitajsko brez obvezne 21-dnevne karantene, pod pogojem, da so v celoti cepljeni proti novemu koronavirusu.

»Cepljenje je ključno orodje za varno izvajanje dejavnosti. Polno cepljenje s predpisanim številom odmerkov bo treba opraviti vsaj 14 dni pred odhodom na Kitajsko, kar posledično pomeni dovoljene za prihod v nadzorovano okolje brez karantene. Vsi, ki niso v celoti cepljeni, bodo morali po prihodu v Peking v 21-dnevno karanteno. Športnikom in uradnikom ekip se lahko sicer odobrijo izjeme na podlagi zdravstvenih razlogov,« piše v priročniku.

Obenem bodo vzpostavljeni strogi zdravstveni protokoli. S testiranjem bodo čim prej ugotovili, kdo je okužen z virusom, s sledenjem stikov pa ugotovili, na koga se je prenesel. Z izolacijo in karanteno bodo nato preprečili nadaljnje širjenje virusa. Zato organizatorji ob upoštevanju osnovne higiene opozarjajo na nošenje mask ter izogibanje zaprtih prostorov, gneče in bližnjih stikov.

Druge izdaje priročnikov naj bi bile objavljene še letos, so dodali pri Moku.

Preberite še:

Komentarji: