Se Anamarija Lampič seli iz smučarskega teka v biatlon?

Druga šprinterka minule sezone ni želela potrditi ali zanikati zapisov v medijih.
Fotografija: Bo Anamarija Lampič poprijela za puško? FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Bo Anamarija Lampič poprijela za puško? FOTO: Matej Družnik

Najboljša slovenska smučarska tekačica zadnjega obdobja Anamarija Lampič ni želela potrditi ali zanikati zapisov v medijih o njenem morebitnem prestopu v biatlon. Dejala je le, da bo več o svoji tekmovalni prihodnosti povedala v naslednjih dnevih na novinarski konferenci Smučarske zveze Slovenije (SZS). V medijih, danes med drugim v Dnevniku in Delu, pred tem pa je bilo tudi že nekaj drugih zapisov, se pojavljajo namigovanja, da bi lahko najboljša slovenska smučarska tekačica v naslednji sezoni nastopila v biatlonu, čeprav bo prihodnje leto v Planici svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Tam bi imela pred domačimi gledalci gotovo veliko podpore v boju za najvišja mesta v smučarskem teku. Prestop utemeljujejo tudi z njeno skrivnostno in dvoumno izjavo ob koncu minule sezone, ko je dejala, da se mogoče v prihodnje vidimo kje drugje. Bolj jasno pa je povedala, da si želi večjo podporo zveze pri svojih tekmovalnih ambicijah.

Nejc Bodar, ki je bil v zadnjem štiriletnem olimpijskem obdobju glavni slovenski trener v smučarskem teku, je, kot običajno po koncu sezone, dobil odpoved. »Sedaj se s SZS pogovarjamo o novi pogodbi in moji vlogi v prihodnje. Sam nimam informacij glede Lampičeve. So sicer govorice, ampak nič še ni uradnega,« je povedal Brodar. Šestindvajsetletna Lampičeva je na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu v šprintu sodila v ožji krog favoritinj za odličja, a na 12. mestu ostala brez finala. Nato je z Evo Urevc, ki je imela veliko težav mesec dni v pripravah pred OI zaradi okužbe z novim koronavirusom, na ekipnem olimpijskem sprintu končala že v polfinalu. V prvi skupni sta bili sedmi, kar je na koncu zadoščalo za 14. mesto.

Slovenska zvezdnica tako ali tako ostaja na smučeh. FOTO: Matej Družnik
Slovenska zvezdnica tako ali tako ostaja na smučeh. FOTO: Matej Družnik

Pred dobrim letom dni sta v Oberstdorfu Lampičeva in Urevčeva osvojili bron na svetovnem prvenstvu, Lampičeva je bila tretja tudi v posamičnem sprintu, leta 2019 pa je v ekipnem sprintu na SP v Seefeldu osvojila srebro. Tekmovalka iz Valburge je minulo sezono svetovnega pokala v skupnem seštevku končala na osmem mestu. Zbrala je 683 točk, veliki kristalni globus pa je prepričljivo pripadel Rusinji Nataliji Neprjajevi z 973 točkami. Lampičeva je bila druga šprinterka zime za Švedinjo Majo Dahlqvist, v seštevku tekem na razdaljah pa je bila 27. Lampičeva je leta 2020 postala najboljša slovenska športnica leta, bila je tretja v seštevku šprintov svetovnega pokala, v seštevku šprintov je bila najboljša tudi na prestižni novoletni turneji Tour de ski. Naslednje leto je osvojila mali kristalni globus za sprintersko razvrstitev kot druga Slovenka po Petri Majdič.

Komentarji: