Z Garmischem ima Ilka kar nekaj neporavnanih računov

Ilka Štuhec po visokih zaostankih na uradnih treningih opozarja: »Trening je za trening, kajne?«
Fotografija: Ilka Štuhec drži 3. mesto v smukaški razvrstitvi. Na treningih v Garmischu je imela več kot dve sekundi zaostanka, a tekma je v njenih mislih povsem drugačna zgodba. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Ilka Štuhec drži 3. mesto v smukaški razvrstitvi. Na treningih v Garmischu je imela več kot dve sekundi zaostanka, a tekma je v njenih mislih povsem drugačna zgodba. FOTO: Matej Družnik/Delo

Preden se bo Ilka Štuhec osredotočila na 55. Zlato lisico, jo danes in jutri čakata še tekmi v hitrih disciplinah na Bavarskem. V Garmisch, kjer je pred 12 leti Andrej Jerman dosegel zgodovinsko smukaško zmago za slovensko alpsko smučanje, se je odpravila z lepo popotnico iz Dolomitov – dvakrat je bila na stopničkah. »Veselim se tekem, saj imava z Garmischem kar nekaj neporavnanih računov,« je dejala Štajerka.

Mariborčanka se bo danes s številko 13 podala na superveleslalom. Jutri bo še smuk. FOTO: Matej Družnik/Delo
Mariborčanka se bo danes s številko 13 podala na superveleslalom. Jutri bo še smuk. FOTO: Matej Družnik/Delo


Svetovna prvakinja v smuku, ki se ponaša z devetimi zmagami v svetovnem pokalu, stopničk na progi Kandahar še ni okusila. Najvišje je zmogla do 5. mesta v sezoni 2014/2015. Tudi na obeh uradnih treningih v kraljevski disciplini ta teden se ni zlila s terenom, kot to zna in kar ji je v tej zimi že uspelo na različnih konfiguracijah. Smučala je zadržano, kot bi natančno prebirala progo poglavje za poglavjem, z rezervami, brez pravega napada, kot to počne, ko gre zares. Na prvem treningu je dosegla 19. čas, na drugem 41., obakrat pa je imela za najhitrejšima, Corinne Suter v četrtek in Mirjam Puchner včeraj, več kot dve sekundi zaostanka. »Trening je za trening, kajne? Pripravljena sem za tekmo,« je zapisala včeraj na instagramu.
 

Goggia prvič v tej sezoni


Prireditelji so bili primorani spremeniti program zaradi vremenske napovedi, zamenjali so vrstni red preizkušenj: danes bo superveleslalom (ob 10. uri), na katerem bo Štuhčeva nastopila s številko 13, jutri smuk (11.30). Na štartu bo prvič v tej sezoni najboljša smukačica minule zime Sofia Goggia, lastnica olimpijske kolajne in malega globusa, ki si je tik pred začetkom tekmovalnega ritma jeseni zlomila gleženj. Njeno zdravstveno stanje še ni brezhibno, a želela se je preizkusiti v konkurenci pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v Åreju.

Sofia Goggia bo danes nastopila prvič v tej sezoni. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Sofia Goggia bo danes nastopila prvič v tej sezoni. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Na prvem treningu je dosegla 15. čas, na drugem, na katerem so bile razred zase Avstrijke – kar šest se jih je uvrstilo med deseterico –, je napredovala na sedmo mesto. »Skozi celotno jutro sem imela nasmeh na obrazu. Presrečna sem, da sem se vrnila med tekmice in začutila vsak košček proge, saj sem pogrešala prav vse, od prve do zadnje stvari,« je po prvem stiku s konkurenco razmišljala karizmatična Italijanka, ki se je v Garmischu v preteklosti dvakrat povzpela na stopničke, obakrat je bila druga.
 

Vonnova bo vztrajala do konca


Goggia je pred tednom dni bila še gostja v »civilu« na superveleslalomu v Dolomitih, tekmice je spodbujala iz ciljne arene. Pripadla ji je tudi prijetna naloga, izročila je šopek prvi zvezdnici tega športa Lindsey Vonn ob njenem zadnjem nastopu v karieri v Cortini. Ameriško smučarsko šampionko 26-letnica iz Bergama izjemno spoštuje. Nadejala se je, da se bosta kmalu soočili tudi v smučini, a treba bo še malo počakati. Vonnova je namreč sporočila, da bo zaradi težav s kolenom izpustila tekme na Bavarskem. »Trudim se in delam, kolikor zmorem, da bi se vrnila čim prej,« je zapisala na družbenih omrežjih.

Čeprav stanje ni dobro, so njene besede veliko bolj optimistične kot tiste po zadnji tekmi v Cortini, ko je v joku povedala, da morda več ne bo tekmovala. Tam si je na zadnjem skoku prvega treninga poškodovala peronealni živec, kar so v njeni ekipi ugotovili šele po zadnji tekmi. Bolečina je bila vsa večja, prav zato ni mogla pokazati, kaj zna in zmore, zadnji tekmovalni dan pa je še komajda stala na nogah. Medije je v Dolomitih opozorila, da si bo vzela čas za premislek, kako naprej, nato pa med tednom sporočila, da še ne bo končala svoje poti.

V svoji poslovilni sezoni ima Lindsey Vonn veliko težav, a ne bo se kar tako predala. Čeprav je kazalo, da je v Dolomitih rekla zadnjo besedo, je te dni sporočila, da bo rekord Ingemarja Stenmarka napadala do zadnje priložnosti. FOTO: Matej Družnik/Delo
V svoji poslovilni sezoni ima Lindsey Vonn veliko težav, a ne bo se kar tako predala. Čeprav je kazalo, da je v Dolomitih rekla zadnjo besedo, je te dni sporočila, da bo rekord Ingemarja Stenmarka napadala do zadnje priložnosti. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Stvari jemljem iz dneva v dan in videli bomo, kaj se bo zgodilo. Zavedam se, da morda ne bom končala kariere, kot sem si želela, ampak če obstaja možnost, da poskusim, jo bom zagrabila!« je v svojem slogu poudarila, da bo lovila rekord Ingemarja Stenmarka (86 zmag v svetovnem pokalu) do zadnjega. Od legendarnega Šveda jo ločijo le štiri zmage.


 

Preberite še:

Komentarji: