Timi Zajc tretji po eni seriji poletov na Kulmu

Zaradi močnega vetra so izpeljali le eno serijo. Domen Prevc se je uvrstil na 5. mesto.
Fotografija: Timi Zajc je bil včeraj drugi. FOTO: Erwin Scheriau/Afp
Odpri galerijo
Timi Zajc je bil včeraj drugi. FOTO: Erwin Scheriau/Afp

Avstrijec Stefan Kraft (232,6 točke) je zmagovalec druge tekme svetovnega pokala v smučarskih poletih to zimo v domačem Bad Mitterndorfu, potem ko je žirija tri skakalce pred koncem odpovedala finale. Na letalnici na Kulmu je Timi Zajc (230,1), ki je za Kraftom zaostajal zgolj 2,5 točke, spet zasedel tretje mesto, Domen Prevc (229,1) je bil peti.

Tako Zajc, ki je imel za vodilnim, svetovnim rekorderjem Kraftom, 2,5 točke zaostanka, in Domen Prevc, ki je zaostajal za 3,5 točke, sta v finalu napovedala nov boj za stopničke svetovnega pokala, a je žirija tekmovanja zaradi premočnega vetra po 27 od skupno 30 finalistov odpovedala finalno serijo.

Svetovni rekorder (253,5 m) in najboljši skakalec to zimo v svetovnem pokalu je tako končno prišel do zmage na domačem Kulmu, čeprav je v prvi seriji nekaj točk kljub ne najbolj čistemu poletu pridobil na račun sodnikov. Kraft v svetovnem pokalu nastopa vse od leta 2012, na svojem računu ima 18 zmag, dva naslova svetovnega prvaka, zmago na novoletni turneji in skupno zmago v svetovnem pokalu, a do danes ni še nikoli osvojil tekme svetovnega pokala v Avstriji. V svetovnem pokalu je 26-letnik s 1273 točkami še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Nemcem Karlom Geigerjem na 138 točk.

Drugo mesto na današnji tekmi je z 0,7 točke zaostanka zasedel Japonec Ryoyu Kobayashi, ki mu je z 242,5 metra uspel najdaljši polet dneva, dobil pa je tudi današnje kvalifikacije. Tretji je bil Zajc, ki je poletel do svojih petih stopničk svetovnega pokala v karieri, skupno pa tretjih to zimo po tretjem mestu v Titiseeju in drugem na sobotni tekmi na Kulmu.

Na drugi tekmi v poletih to sezono so tako obveljali izidi iz prve serije; Anže Semenič (218,3 točke) je zasedel 12. mesto, Žiga Jelar (215,1) je bil 14., Peter Prevc (201,7) 20. in Jurij Tepeš (201,3) 21.

V slovenski vrsti je brez finala ostal le Anže Lanišek (183,5), v kvalifikacijah sicer tretji med vsemi, ki je v prvi seriji po ponesrečenem nastopu zgrešil trideseterico zgolj za desetinko točke in tekmo končal na 31. mestu. Sezona svetovnega pokala se bo prihodnji konec tedna nadaljevala v romunskem Rasnovu, kjer bosta na srednji skakalnici posamični tekmi na sporedu v petek in soboto.

Preberite še:

Komentarji: