V Tuševem sindikatu napovedujejo stopnjevanje sindikalnih aktivnosti

Tuš ima po celotni državi 150 trgovin, stavkali pa bodo v približno 80. Franšizne prodajalne bodo odprte.
Fotografija: Informacije o tem, katere trgovine bodo kljub stavki odprte, bodo na voljo na spletni strani Tuša. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Informacije o tem, katere trgovine bodo kljub stavki odprte, bodo na voljo na spletni strani Tuša. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Sindikat Tuša je pripravljen na sobotno stavko. Po besedah predsednice sindikata Mirjane Janjić jim tudi na zadnjih pogajanjih uprava ni prišla naproti glede višjih plač. Iz Tuša so medtem sporočili, da so sindikatu v četrtek ponudili bruto osnovno plačo v višini 1150 evrov, sindikat pa vztraja pri zahtevanih 1203,36 evra.

Janjićeva je na novinarski konferenci ponovila, da so prvotno zahtevali 1450 evrov bruto osnovne plače, tako da so svoje zahteve od takrat že omilili. Ocenila je, da zaposleni v Tušu živijo v revščini in bi, če bi sprejeli zadnji predlog uprave, še naprej ostali revni.

Dejala je, da se je stavki pridružila tudi večina poslovodij Tuševih trgovin: »Vse leto delamo nadure, obolevamo, komaj se preživljamo, zdaj pa gremo do konca.«

Napovedala je, da bodo po novem letu stopnjevali sindikalne aktivnosti. Če bodo danes prejeli novo ponudbo uprave Tuša glede plač, jo bodo preučili. V primeru, da bi sprejeli novo ponudbo, bodo stavko preklicali, je napovedala prva sindikalistka.

Vodstvo Tuša je na včerajšnjih pogajanjih s sindikatom ponudilo 8,5-odstotno zvišanje osnovne plače za prodajalce, kljub temu so se v sindikatu odločili za sobotno stavko, pa so sporočili iz trgovske družbe Engrotuš.

Ponujeno zvišanje je dvakrat večje od napovedane letne inflacije in večje kot povišanja, ki so bila napovedana za delavce v drugih panogah. Najnižja osnovna plača prodajalca bi bila tako 1150 evrov, kar je devet odstotkov več, kot je določeno v panožni kolektivni pogodbi. Dodatno so ponudili 50 evrov mesečnega dodatka za zaposlene na delovnih mestih vodje oddelka in vodje izmene. O drugih zahtevah sindikata in uskladitvi dviga najnižjih osnovnih plač po preostalih tarifnih razredih bi se dogovorili v okviru pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni v prvi polovici prihodnjega leta, so sporočili iz Tuša.

image_alt
Zaposleni v Tuševih trgovinah bodo v soboto ves dan stavkali

»Kljub prizadevanjem vodstva podjetja, da bi dosegli dogovor glede povišanja plač in drugih zahtev v okviru socialnega dialoga, so se predstavniki sindikata Tuš odločili za stavko. Stavka na dan, ki je za trgovce eden najpomembnejših v letu, bo povzročila veliko škodo podjetju tako zaradi manjše prodaje kot zaradi večjih odpisov svežih izdelkov. Takšna odločitev je nerazumna, kot so nerazumne tudi izjave predstavnikov sindikata Tuš, da jim ni mar za škodo in posledice stavke za podjetje. Glede na omenjene izjave in potek pogajanj se zdi, da cilj sindikata že od samega začetka pogajanj ni bil doseči dogovor,« so poudarili in dodali, da bodo tudi v prihodnje spoštovali lanski dogovor o višini plač in drugih ugodnostih za zaposlene ter kolektivno pogodbo za dejavnost trgovine.

Stavka v 80 od 150 trgovin

Glede poteka stavke pa pojasnjujejo, da bodo jutri odprte vse franšizne trgovine Tuš. Informacije o tem, katere trgovine bodo kljub stavki odprte, bodo na voljo na spletni strani Tuša.

Sindikalistka Tina Podbevšek je pojasnila, da ima Tuš po celotni državi 150 trgovin, stavkali pa bodo v približno 80. Stavka, ki bo potekala od 6. ure do 21. ure, ne bo plačana, zaposleni pa bodo stavkali na svojih delovnih mestih. Oblikovali bodo tudi stavkovne straže, lastnik pa bo trgovine, v katerih bo potekala stavka, zaprl, saj da se boji odtujitve blaga. Skupno naj bi stavkalo več kot 1000 zaposlenih.

Državni sekretar podpira stavkajoče

Prizadevanja zaposlenih v Tušu je danes pozdravil tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan. Kot je zapisal v izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva, pozdravlja »pogum organiziranih delavk in delavcev Tuša ter njihova prizadevanja za dostojne zaposlitve na čelu z zahtevo, da morajo biti osnovne plače delavk in delavcev določene vsaj na ravni minimalne plače«.

Delavsko organiziranje je po njegovih besedah temelj razvoja in obrambe delavskih pravic, pravica do stavke pa je osnovna. »Verjamem, da bo morebitno oviranje stavke ali kršenje pravic delavcev s strani stavkajočih prijavljeno inšpektoratu za delo, od katerega se pričakuje tudi ažurno ukrepanje,« je navedel.

Pismo Mirka Tuša je označil kot neprimerno, saj da z njim pritiska na stavkajoče. »Pri stavki zaposlenih gre za legitimno prizadevanje za izboljšanje delavskih pravic in položaja v podjetju, ki se razrešuje med upravo in stavkovnim odborom. Moralizirajoč ton o tem, kako stavkajočim ni mar za podjetje in kako so se pustili zavesti aktivistom, nima mesta v sodobni družbi, ki priznava pravico do stavke, in v kateremkoli podjetju, ki razume pomen dobrih odnosov z zaposlenimi,« je dodal.

Preberite še:

Komentarji: