Trgovci bodo vložili pobudo za ustavno presojo zakona o trgovini

Novela, ki bo začela veljati v soboto, je, z nekaj izjemami, prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh.
Fotografija: Delo bi lahko izgubilo tudi do 12.000 zaposlenih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Delo bi lahko izgubilo tudi do 12.000 zaposlenih. FOTO: Leon Vidic/Delo

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so se odločili, da bodo vložili pobudo za oceno ustavnosti in predlog za začasno zadržanje izvajanje novele zakona o trgovini, je za STA danes povedala predsednica zbornice Mariča Lah. Novela, ki bo začela veljati v soboto, je, z nekaj izjemami, prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh.

»Ugotovili smo, da obstaja dovolj elementov, da se gre v ustavno presojo,« je povedala Lahova. Zbornica je eni od odvetniških pisarn naročila izdelavo pravne analize, ki bo pripravljena predvidoma prihodnji teden, tako da predsednica zbornice podrobneje o tem, presojo katerih delov zakona bodo predlagali, danes še ni mogla govoriti.

Po noveli, ki bo začela veljati v soboto, trgovci ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh ne bodo več smeli določiti obratovalnega časa prodajaln.
 

TZS: Posledice zaprtja v koronski krizi bodo hude


Izjeme bodo prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oziroma njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

image_alt
Epidemijo 2.0 preživeti s čim manj škode


TZS meni, da bodo posledice zaprtja v času, ko se gospodarstvo sooča s koronsko krizo, hude. Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki – ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu – znižali za vsaj deset odstotkov, je ob sprejetju novele ocenila Lahova.

Točno oceno, koliko zaposlenih bi lahko posledično izgubilo delo, bodo v zbornici pripravili na podlagi podatkov trgovskih družb, ki se bodo pridružile pobudi za ustavno presojo zakona, je danes povedala Lahova. Tako za zdaj ostajajo pri grobi oceni, da bi lahko delo izgubilo tudi do 12.000 zaposlenih.

Preberite še:

Komentarji: