Začasno olajšanje na svetovnih borzah

Evropske borze odpravile okoli polovico včerajšnjega padca. Rastejo tudi tečaji delnic v Ljubljani.
Fotografija: Finančni trgi so v pričakovanju spodbud, ki jih bo predvidoma popoldne razkril ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Asif Hassan / AFP
Odpri galerijo
Finančni trgi so v pričakovanju spodbud, ki jih bo predvidoma popoldne razkril ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Asif Hassan / AFP

Po zelo previdnem začetku dneva na evropskih finančnih trgih, so se vlagatelji postopno le sprostili. Večina indeksov evropskih borz je okoli štiri odstotke višje kot včeraj. Tudi indeks borze v Milanu je danes pridobil več kot tri odstotke. Toda prva ura trgovanje je nakazovala še en zelo negotov dan, se precejšnjimi razlikami med delnicami. Odprtje trgov namreč ni potrdilo rasti, ki so jo nakazovali opcijski posli sklenjeni pred odprtjem evropskih finančnih trgov. Po dobri uri trgovanja pa je le prevladal optimizem.

Že ponoči so se azijske borze povzpele za več kot odstotek, a je ob tem treba dodati, da je bil v Aziji tudi včerajšnji padec tečajev manjši kot v Evropi in ZDA. Ameriške borze so se včeraj sesedel za sedem odstotkov in vse kaže, da bodo danes odpravile okoli polovice včerajšnjega zdrsa.

Rastejo tudi tečaji delnic v Ljubljani, kjer so se podražile vse delnice s katerimi so bili sklenjeni posli. Največ, za šest odstotkov so se podražile delnice Telekoma Slovenije. Delnice Luke Koper, ki so včeraj izgubile več kot desetino, so se danes podražile za dva odstotka. Dva odstotka dražje so tudi delnice Krke.

Nafta vrste Brent se je danes podražila za šest odstotkov, zahodnoteksaška lahka nafta pa za sedem odstotkov. Spomnimo, včeraj je cena nafte doživela največji padec po letu 1991, potem ko sta po propadlem dogovoru o kvotah Savdska Arabija in Rusija napovedali povečanje črpanja in boj za tržne deleže. Zaradi posledica koronavirusa analitiki ob tem pričakujejo, da bo letos povpraševanje po nafti prvič upadlo.

Razpoloženja se sicer lahko spremeni popoldne, ko se bodo prebudili vlagatelji v ZDA. Po včerajšnjem strmoglavljenju, je ponoči Ameriški predsednik Donald Trump napovedal davčne spodbude. Komu in kakšne bo verjetno znano že danes. Od tega pa je tudi odvisno ali se bo optimizem nadaljeval do konca dneva. Analitiki so sicer večinoma zelo previdni in ocenjujejo, da se bo negotovost na finančnih trgih nadaljevala še kar nekaj časa. Vsaj dokler podjetja ne bodo sposobna oceniti vpliva posledic koronavirusa in zloma cen nafte.
 

Preberite še:

Komentarji: