TV namigi: Resnica o aferi Harry Quebert, Ali oblast škoduje možganom?, Brexit ...

Nocoj se začenja nova klasična detektivska serija, posneta po eni največjih sodobnih evropskih uspešnic. V dokumentarcu o tem, kako politična moč vpliva na možgane, v Mednarodnih obzorjih pa o kaosu na Otoku. Na vprašanja gledalcev odgovarja varuhinja ...
Fotografija: Resnica o aferi Harry Quebert. Foto TVS
Odpri galerijo
Resnica o aferi Harry Quebert. Foto TVS

Torek, 26. marca

 

Resnica o aferi Harry Quebert: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


The Truth About the Harry Quebert Affair. ZDA, 2018. 1/10. Režija: Jean-Jacques Annaud. Igrajo: Patrick Dempsey, Ben Schnetzer, Damon Wayans Jr. TV-serija. 
Avgusta 1975 se je za 15-letno Nolo Kellergan izgubila sled. Leta 2008 Harry Quebert, priljubljen ameriški pisatelj, postane glavni osumljenec, ko na njegovem vrtu izkopljejo Noline ostanke. Malo pred tem mladi pisatelj Marcus Goldman, ki ima ustvarjalno krizo, obišče svojega mentorja Queberta, in po njegovi aretaciji pade v vrtinec razburljivega dogajanja. 

Klasična detektivka, kjer tudi gledalec ves čas ugiba, kdo je morilec, in ki začetne vtise hitro obrne na glavo, pokaže, da zgodba še zdaleč ni tako preprosta, kot se zdi v začetku. Slavna igralska zasedba in vrhunska produkcija dodata svoje in serija je ena tistih, ki gledalca posrka vase.

Nadaljevanka je posneta po istoimenski knjižni uspešnici mladega švicarskega pisca Joëla Dickerja, ki je prevedena tudi v slovenščino. Deckerjeva knjiga je bila v Evropi bolj prodajana od Inferna Dana Browna, ki je izšel hkrati.

Ali oblast škoduje možganom?: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


Ali oblast škoduje možganom. Foto Christophe Ena/Ap
Ali oblast škoduje možganom. Foto Christophe Ena/Ap


Le pouvoir nuit-il gravement au cerveau? Fr., 2018. R: Hélène Fresnel, Hélène Risser. Dokumentarna oddaja. 55. minut.
Nedavna odkritja v primatologiji, psihologiji in nevrologiji so pokazala, kako zelo moč, samota in stres vplivajo na naše vedenje. Kakšni pa so učinki politične moči na sive celice? Kakšno vlogo je imela politična moč na vedenjske odklone, ki so jih zabeležili pri francoskih predsednikih N. Sarkozyju, F. Hollandu in E. Macronu?

 

Mednarodna obzorja: Razdruženo kraljestvo: TVS 1 ob 20.50 (Premiera)


Protestniki proti Brexitu v Londonu. Foto Henry Nicholls/Reuters
Protestniki proti Brexitu v Londonu. Foto Henry Nicholls/Reuters


Slovenija, 2019. Režija: Tina Novak. Avtor: Adrijan Bakič. Dokumentarna odddaja.
Brexit je sprožil pravi politični in družbeni kaos na Otoku. Ekipa TVS je pogledala, kako ključne politične odločitve spremljajo ljudje. Zakaj ribiči podpirajo brexit? Kaj izstop pomeni za britanske izvoznike? Kako na politično preigravanje glede meje na irskem otoku gledajo prebivalci obmejnih krajev?

 

Pogovor z varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija: TVS 2 ob 21.00


Slovenija, 2019. Voditelj: Igor Evgen Bergant. Pogovorna oddaja.
Varuhinja Ilinka Todorovski je nedavno predstavila svoje drugo letno poročilo. Kaj je najbolj vznemirjalo občinstvo? Kako so se spreminjali odzivi in s katerimi priporočili je skušala ustvarjalcem TVS pomagati k profesionalnemu delu?

Komentarji: