Kako zelo se mu mudi?

Demokratične vrednote morajo prevladati nad krepitvijo moči pod krinko delovanja države.
Fotografija: Bo ocenil, da si v dveh letih lahko naredi podlago za naslednja štiri leta, in bo deloval bolj premišljeno, konstruktivno in počasneje? FOTO: Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Bo ocenil, da si v dveh letih lahko naredi podlago za naslednja štiri leta, in bo deloval bolj premišljeno, konstruktivno in počasneje? FOTO: Jure Makovec/AFP

Ali verjamete, da se lahko odrasel človek, v letih, ko se polagoma približuje upokojitvi, v svojem značaju in razmišljanju spremeni? Ali verjamete, da lahko človek z enakim načinom vodenja, kot ga je bil navajen vso svojo kariero, pride do drugačnih rezultatov in ustvari uspešno zgodbo v zelo drugačnih razmerah, kot jih je bil vajen? Kakšno jamstvo lahko dobite od njega razen besed, da bo tokrat deloval drugače?

Janez Janša je politik z najdaljšo kilometrino med poslanci tega sklica državnega zbora. Prihaja v zanj idealnem času izrednih razmer, ko je le še vprašanje ur do prvega potrjenega primera koronavirusa tudi v Sloveniji, in v času pričakovanja novega migrantskega vala.



V primerjavi z njegovo prvo vlado sedanje razmere ne omogočajo kadrovskega cunamija v tako silovitem obsegu, saj je državnega gospodarstva zdaj občutno manj. V primerjavi z njegovo drugo vlado mu javne porabe (za zdaj) ne bo treba krčiti. Iz dosedanjih pogajanj se zdi, da se bosta v koaliciji predvsem dobro ujela s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom. Imata skupno značajsko lastnost, da sta učinkovita operativca. Janša razmišlja politično, Počivalšek gospodarsko, oba sledita postavljenemu cilju in iščeta pot do njega. Interesna področja in politične teme med njima verjetno ne bodo pogosto v konfliktu. Zato bo Janša dajal Počivalšku občutek, da s sodelovanjem v vladi lahko veliko dobi. Iz tega lahko sklepamo, da bo to predvsem koalicija 2 + 2, torej zveza SDS in SMC, v sobivanju z Desusom in NSi.

Odgovor na vprašanje, kakšna bo 14. slovenska vlada, je tako odvisen predvsem od značajskih potez mandatarja in njegove ocene, ali želi vladati dve ali šest let. Bo torej v času družbeno negotovih razmer za doseganje ciljev izbral taktiko buldožerja, ki tepta vse naokrog, in bo s tem družbeno negotovost samo še stopnjeval? Ali pa bo ocenil, da si v dveh letih, ki sta mu na voljo, lahko naredi podlago za naslednja štiri leta, in bo deloval bolj premišljeno, konstruktivno in počasneje?

​A ne glede na to, kako zelo država potrebuje močno in operativno sposobno vlado, morajo nad krepitvijo politične moči pod krinko delovanja države prevladati demokratične vrednote in pravila. ​To je namreč demokracija, ki temelji na pravnem redu.

Vsakršni zlorabi tega je treba reči odločen ne!

Preberite še: