Zavihati rokave

Vodstvo Banke Slovenije bo treba konsolidirati.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Slovenija je dobila novega guvernerja Banke Slovenije – to je postal Boštjan Vasle, dolgoletni šef Umarja. To je dobra novica, saj je bilo mesto guvernerja pol leta izpraznjeno, zapolnil pa ga je kandidat, ki velja za umirjenega in strokovno podkovanega, zato je tudi dobro sprejet med gospodarstveniki. Na javnih nastopih je večkrat povedal, da pot do večje blaginje vodi prek dialoga med deležniki in višjo produktivnostjo.

Stvari, ki jih je treba urediti, se je v obdobju brezvladja nabralo veliko. Preden pa se loti operativnega dela, bo nujna konsolidacija širšega vodstva Banke Slovenije, boj za nasledstvo je dodobra sprl vrh Banke Slovenije. Zdaj ima Banka Slovenije novo vodstvo, viceguvernerji bodo morali pozabiti na rivalstvo.

Bančništvo v zadnjem obdobju doživlja velike spremembe. Digitalizacija, tesnejša regulacija in konsolidacija zahtevajo določene spremembe tudi pri regulatorju in Banka Slovenije se ne more delati, da sprememb ni.

Sam vidim vlogo kadrovsko okrepljene Banke Slovenije predvsem v dveh smereh. Prva je, da je obdobje debelih krav minilo, pripraviti se bo treba na težje čase; znaki prihajajo od vsepovsod, nihče pa ne zna napovedati, kdaj in kje bo počilo. Stabilno in preudarno vodstvo Banke Slovenije bo v kontekstu tega, kar prihaja, ključno. V preteklosti smo zamudili kapitalsko krepitev bank, ko je bila ta nujna, posledice so bile hude, večmilijardne.

In prav tako imenovani izbrisanci, ki so posledica zadnje sanacije, po petih letih potrebujejo odgovor, ali so bili neupravičeno izbrisani ali ne ali pa bi jih morali​ izbrisati zgolj delno. Formalno guverner s tem problemom nima nič, neformalno pa v sodelovanju z vlado lahko doseže rešitev.