Deklica sprašuje, ali se bodo roparji vrnili

Zaslišali so še nekaj oškodovancev ropov na širšem celjskem območju, ki so vsi pojasnili, da so se roparji v njihovih domovih dobro znašli.
Fotografija: Sojenje Anžetu Jelenu se bo nadaljevalo junija. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Sojenje Anžetu Jelenu se bo nadaljevalo junija. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Anže Jelen je še edini izmed članov hudodelske združbe, ki ni priznal obtožb o sodelovanju pri brutalnih ropih od novembra 2017 do februarja lani na širšem celjskem območju. Tožilstvo mu očita, da je bil vodja, organizator in informator združbe, včeraj zaslišani oškodovanci pa so poudarili, da so se roparji v njihovih domovih dobro znašli.

»Bili smo pri večerji. Ko je pozvonilo, sem bila prepričana, da je kolega, ki naj bi nam pripeljal smuči. Pa so bili zamaskirani roparji, ki so me odrinili, nekdo od njih je ustrelil neposredno mimo moje glave in pri tem ustrelil našo psičko. Naboj je pristal v otroškem vozičku,« se ropa v Veliki Pirešici spominja ena od oškodovank. Roparji so streljali tudi proti otroški sobi, naboj je končal v eni izmed otroških postelj. Otroci so videli veliko, vsekakor pa preveč, je pojasnila: »Videli so psa, ki je krvavel, očeta, ki je ležal na tleh. Otroci so kričali. Najhuje je bilo za srednjo hčer, ki od ropa prav vsak dan sprašuje, ali so bili to res pravi roparji in ali bodo spet prišli.« Kriminalista sta po pogovoru z deklico spisala zaznamek, da sta jo komaj umirila, da je ves čas spraševala, ali bodo roparje dobili in ali se bodo vrnili.

Oče je med ropom ležal na tleh, je povedal včeraj: »Z lepilnim trakom so mi zvezali roke in noge, pa s pištolo so mi ves čas merili v glavo. Če bi bil sam, bi lahko drugače reagiral. Če pa imaš tri otroke doma in ti eden strelja po hiši, ne veš, ali ti bodo otroke ubili ali so psihopati.« Dejal je, da so bili prepričani, da je doma denar: »Imel sem občutek, da so se že prej pozanimali. Zagotovo so si nas prej ogledali.« To dokazuje video posnetek z njihovo hišo z zaseženega telefona že obsojenega Denisa Mihaliča.


 

Skočil čez balkon


Roparji so se znesli tudi nad oškodovancem iz velenjskih Škal. Ko je odprl vrata, so ga podrli na tla in mu prislonili pištolo na glavo. Zvezali so mu roke in noge, usta zalepili s trakom. Eden ga je ves čas brcal v glavo in rebra ter ga spraševal, kje ima denar. »Nikoli si nisem mogel predstavljati, da bi lahko mladi ljudje tako pretepali starejše. Vse skupaj je trajalo vsaj eno uro. Grozili so mi, da me bodo ubili, da naj pazim, kaj bodo naredili ženi in otrokom. Delovali so dobro organizirani in uvedeni v svoje delovanje,« se spominja. Potem je pozvonilo pri vratih, vrnila se je žena. Takrat je izkoristil priložnost in z zavezanimi rokami na hrbtu skočil čez balkon, tri metre v globino.

Žena je že stekla za hišo in videla dve postavi, ki sta bežali. Kmalu je zagledala moža, je pričala včeraj: »Bil je ves krvav, bos, majico je imel raztrgano. V hiši pa je bilo pravo razdejanje. Vse blatno, umazano, kri je bila po tleh. Pred ropom se nisem počutila ogrožene, niti vrat nismo zaklepali. Zdaj smo vsi za rešetkami. Mi in oni.« Oškodovanec je dejal, da so roparji dejali, da imajo dobrega informatorja in so zahtevali 10.000 evrov. Žena se je spomnila: »Nekaj dni pred ropom sem na Abanki dvignila 12.000 evrov in jih še isti dan položila na račun pri Deželni banki Slovenije. Ne vem, ali je to povezano.«

Jelen, ki mu grozi do 15 let zapora, vse obtožbe po obtožnici zanika in pravi, da je obtožnica konstrukt in izmišljotina. Sojenje se bo nadaljevalo junija.