Če Ravnikar ne bi odstopil, bi stavkali

Nenaden odstop direktorja ZD Koper sprožil rošado dveh vršilcev dolžnosti v dveh javnih zavodih
Fotografija: Slabo vodenje zdravstvenega doma in medosebni konflikti so bili stalnica. Foto Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Slabo vodenje zdravstvenega doma in medosebni konflikti so bili stalnica. Foto Boris Šuligoj

Koper - "Če dosedanji direktor Zdravstvenega doma Koper Matevž Ravnikar ne bi odstopil sam, bi v naslednjih dneh sledila stavka vseh zaposlenih." Tako je pojasnil razmere po nenadni zamenjavi vodstva zdravstvenega doma eden od koprskih svetnikov, ki dobro pozna razmere v občini. Direktor je minuli teden odstopil iz osebnih razlogov, svetniki pa so na izredni seji dali soglasje k imenovanju Igorja Hrvatina za vršilca dolžnosti.
Boris Šuligoj
Župan Boris Popovič je Matevžu Ravnikarju, ki bi mu drugi mandat potekel novembra letos, ponudil zatočišče v Zavodu za šport, kjer bo prevzel funkcijo v. d. direktorja. Hkrati je dosedanjega v.d. direktorja Zavoda za šport (to funkcijo je opravljal kot vršilec dolžnosti že 4 leta) Igorja Hrvatina imenoval za v. d. direktorja ZD Koper za čas do imenovanja direktorja oziroma najdlje za eno leto. Tomaž Slavec iz Levice je opozoril, da je vedejevstvo ustaljena praksa in način vladanja v Kopru, ki spodbuja klientelizem in ustvarja brezpogojno zvestobo kadrov koprskemu županu.
Nihče od predstavnikov občinske uprave nam včeraj ni hotel ali znal dovolj jasno povedati, zakaj je bila potrebna tako hitra zamenjava na čelu ZD. Direktorica občinske uprave Sabina Mozetič je povedala, da bo zadevo pojasnil župan Boris Popovič, ko se bo čez teden dni vrnil s poslovne poti na Kitajskem (kjer je s še tremi člani uprave). Matevž Ravnikar za nas ni bil dosegljiv, Igor Hrvatin je izjavil le, da ni odločal o tem primeru. Predsednica sveta zavoda Jana Tolja je dejala, da je Zdravstveni dom posloval finančno uspešno in da poslovanje ni bil razlog za Ravnikarjev odstop.
Občinska svetnica Olga Franca pa je dejala, da so razrešitev vodstva ZD izpeljali vsaj štiri leta prepozno. Glavni razlog za nenaden odstop so bili izredno slabi medsebojni odnosi. Direktor se je zameril lepemu delu zaposlenih: predvsem zdravnikom, strokovni direktorici Ljubici Kolander Bizjak, strokovnemu svetu, glavni sestri in sindikatom. Proti Ravnikarju je nastopil sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki mu je očital neprimerno vizijo razvoja in zaposlovanja mladih. Zadnja leta niso pridobili nobenega novega programa, nimajo dovolj zdravnikov, mladi specializanti odhajajo drugam, neaktivna politika zaposlovanja pa je prišla do kritične točke in do kršitve kolektivne pogodbe. Svet zavoda in občinska uprava naj bi dajala potuho svojeglavemu direktorju. Ta si je prizadeval zamenjati tako glavno sestro kot strokovno direktorico, a je očitno ostal sam. Zato je bil odstop edina rešitev pred dokončnim potopom. Pred dnevi so nas klicali nezadovoljni pacienti, ki težko pridejo do zdravnika v nekaterih koprskih ambulantah.

Komentarji: