»Dosegli smo to, kar je bil načrt: razburkati Slovenijo«

Tožilstvo se je zavedalo, da je bilo pred težko nalogo, da bi dosegli nadaljnji pripor za Andreja Šiška. 
Fotografija: Andrej Šiško FOTO: AP
Odpri galerijo
Andrej Šiško FOTO: AP

Andrej Šiško je po zaslišanju, potem ko je bil nekaj dni v pridržanju zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, znova na prostosti. Pričakoval je, da bo izpuščen, a ne še sinoči. 

»Dosegli smo to, kar je bil načrt. Načrt je bil popolnoma razburkati Slovenijo. Ne zato, da se jaz v medijih pojavljam, ker jaz tega ne potrebujem. Namen je bil, da ljudem v naši domovini pokažemo, v kakšni državi živimo. Takrat ko sem kandidiral in izpolnil vse zakonske pogoje za kandidaturo na predsedniških in državnozborskih volitvah, sem imel, povsem drugače kot zdaj, nikakršno podporo in medijsko spremljanje,« je po izpustitvi za TV Slovenijo povedal Šiško.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru so sinoči pojasnili, da tožilstvo po mnenju dežurnega preiskovalnega sodnika ni dovolj, s predloženimi dokazi, utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. »Zato po mnenju dežurnega preiskovalnega sodnika ni bilo podlage za odreditev pripora. Pripor zoper privedenega je mogoče odrediti le ob utemeljenem sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki je očitano privedenemu, in če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine kažejo na nevarnost, da bo oseba ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušano kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi.«



Tožilstvo, ki se je zavzemalo za nadaljnji pripor, je priznalo, da ima težko nalogo. »To je unikatni primer. Iskali smo sodno prakso, tudi po tujini, pogledali smo vse, kar bi nam lahko pomagalo, in skoraj ničesar nismo našli,« je za nacionalno televizijo povedal vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič.

Danes so na mariborskem okrožnem sodišču pojasnili, da mora zunajobravnavni senat o nestrinjanju preiskovalnega sodnika s predlogom državnega tožilca za odreditev pripora odločiti v roku 48 ur od predložitve odločitve preiskovalnega sodnika. Glede na to da so odločitev preiskovalnega sodnika sporočili v nedeljo zvečer, je moč sklepati, da mora biti odločitev zunajobravnavnega senata sprejeta najkasneje v torek zvečer.

»Pristojnost izvenrazpravnega senata za odločanje o nestrinjanju je določena v 202. členu zakona o kazenskem postopku (ZKP) in predvidena v vseh primerih, kadar se preiskovalni sodnik ne strinja s predlogom državnega tožilca za odreditev pripora,« so v današnji dopolnitvi včerajšnjega sporočila za javnost še navedli na sodišču.

V primeru, da izvenrazpravni senat ob odločanju o nestrinjanju odredi pripor zoper določeno osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče. V primeru, da pritrdi preiskovalnemu sodniku in predlog za odreditev pripora prav tako zavrne, pa je odločitev dokončna, saj pritožba ni možna.

»Odločitev preiskovalnega sodnika, da ne odredi pripora zoper privedeno osebo, ne vpliva na nadaljnji postopek zoper privedenega, ki je zaenkrat v domeni pristojnega državnega tožilstva. Slednje sme, ne glede na odločitev preiskovalnega sodnika, zoper privedenega vložiti obtožni akt ali zahtevo za preiskavo,« so še pojasnili na sodišču.

Kriminalisti so Šiška pridržali v četrtek, ko so izvedli pet hišnih preiskav, potem ko so na družbenih omrežjih zakrožile fotografije zamaskiranih posameznikov, ki so se poimenovali za Štajersko vardo, ki bo branila in uveljavila suverenost tako imenovane Dežele Štajerske. 



Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja domnevne paravojaške enote Štajerska varda na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Prav tako naj bi bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja.

Preberite še:

Komentarji: