»Edina stvar, ki se je kapital boji, je glas ljudi«

Zbrane na Rožniku so nagovorili predstavniki sindikatov Lidija Jerkič, Jakob Počivavšek in Martina Vuk.

Po Sloveniji so tudi tokratni večer pred prvim majem namenili kresovanjem, ki jih spremljajo različni nastopi, koncerti, govori in predvsem druženja.

image_alt
Lidija Jerkič, prva sindikalistka: Danes je lažje dobiti službo kot kadarkoli

Največ ljudi so tudi letos pričakovali na kresovanju na Rožniku nad Ljubljano, kjer so zbrane pred prižigom kresa nagovorili predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, predstavnik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek in predstavnica Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Martina Vuk. Njihove nagovore si lahko ogledate v videu.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Jerkičeva je spomnila, da prvi maj praznujemo v spomin na delavce iz Chicaga, ki so leta 1886 izgubili življenje v boju za osemurni delovni čas. Od takrat se je marsikaj spremenilo, vendar po njenih besedah tako v Sloveniji kot v svetu »nezavedno drsimo 150 let nazaj«.

Omenila je nove oblike dela, kot platformno ali prekarno delo, kjer delovni čas ni določen. Pravice vezane na delovni čas, plačilo, zavarovanja, varno in zdravo delo je treba po njenem prepričanju ne samo ohranjati, ampak zagotoviti vsem. »Edina stvar, ki se je kapital boji, je glas ljudi,« je mdr. še povedala.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Moč sindikata odvisna od števila članov

Tudi Počivavšek je opozoril, da je moč sindikata odvisna od števila članov. »Tisti, ki ni član sindikata, pa vseeno koristi vse, kar smo sindikati pridobili za delavce, ni solidaren in to moč slabi,« je poudaril.

Napovedal je, da bodo sindikati gledali vladi pod prste pri pripravi reform. Zavzel se je za takšne reforme, ki bodo povečale pravičnost in solidarnost. Izpostavil je tudi problem plač, nižje od minimalne. »To razvrednoti delo, njegovo zahtevnost, znanje in izobrazbo. Tak sistem, ki to omogoča, moramo spremeniti.« Posvaril je pred odločanjem o spremembah delavskih pravic brez sodelovanja sindikatov. »Aroganca pri sprejemanju zakonodaje je v preteklosti že bila kaznovana,« je spomnil.

Na Rožniku je sledil prižig kresa, glasbeno podlago so zaupali skupinam Dan D, Voice Attack ter Greg Black The Bad Notion.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Druženje so organizirali tudi na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, za tamkajšnjega govorca so izbrali izvršnega sekretarja ZSSS Andreja Zorka. Za glasbeni program so poskrbeli Godba Ruše z mažoretkami, Karneval Band ter Rock Partyzani. Kresovanje z glasbo pa je bilo med drugim tudi v krajevni skupnosti Malečnik pri Mariboru ter v Rušah.

Za kresove so se seveda odločali tudi marsikje drugje po Sloveniji, od Prekmurja do Primorske, kjer je Obalna sindikalna organizacija – KS 90 na Markovcu nad Koprom pripravila že tradicionalno osrednje kresovanje v slovenski Istri z živo glasbo. Sindikati se morajo tudi v času rekordno nizke brezposelnosti bojevati za plače, pokojnine in ustrezne delovne pogoje, je poudaril generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije – KS 90 Damjan Volf.

Noč bo tako za marsikoga kratka, saj bodo v ponedeljek zjutraj marsikje že zgodaj zadonele prvomajske budnice, ki jim bodo čez dan sledile praznične prireditve.

Preberite še:

Komentarji: