Kritike z vseh strani, a kaže, da menjave še ne bo

Na sporedu celodnevna razprava zaradi 13.000 računalnikov. Epilog pa bolj ali manj že znan.
Fotografija: Emilija Stojmenova Duh očitke zavrača, SDS pa spominja na njihove zaželene digitalne bone. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Emilija Stojmenova Duh očitke zavrača, SDS pa spominja na njihove zaželene digitalne bone. FOTO: Blaž Samec

Kljub jasno izraženim kritikam tudi v koaliciji vse kaže, da bo po koncu današnje celodnevne razprave – predvidenih je 11 ur in 40 minut – Emilija Stojmenova Duh še naprej ministrica za digitalno preobrazbo. Poslance Gibanja Svoboda, SD in Levice, ki imajo večino, ne nazadnje že koalicijski dogovor zavezuje, da vložene interpelacije SDS ne podprejo.

Prav tako je ministrici iz svoje kvote že ob napovedi interpelacije stopil v bran predsednik vlade Robert Golob z razlago, da je bil nakup 13.000 računalnikov, namenjenih najšibkejšim, transparenten. »Ti računalniki so tudi dobavljeni, v nasprotju z marsičim, kar se je izgubilo po poti,« je dejal v odgovor na poslansko vprašanje SDS, ki ji očita negospodarno in nesmotrno upravljanje javnih sredstev. »Ravnanja ministrice kažejo, da ni primerna za vodenje ministrstva, saj je izgubila osebno integriteto, ki je nujna za opravljanje dela ministrice, glede na javnomnenjske ankete pa je izgubila tudi zaupanje javnosti,« je v obrazložitvi predloga interpelacije dejal poslanec Tomaž Lisec.

image_alt
Predsednik vlade: Noben minister se ne more izogniti objektivni odgovornosti

V koaliciji so ves čas poudarjali, da bi morala ministrica – neuradno je bilo slišati, da je razdeljevanje poskušala preložiti na več različnih ministrstev – čim prej pripraviti podlago za razdelitev računalnikov, ki so še vedno v skladišču, pri čemer metoda ne sme temeljiti na principu »kdor prej pride, prej melje«. Število upravičencev je bilo najprej namreč določeno preširoko – približno 500.000.

A novela, ki kot upravičence določa vse, ki imajo najmanj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred, je bila sprejeta šele ta teden. Če bo še kaj opreme ostalo, se bo krog upravičencev lahko razširil na drugi dohodkovni razred. Javni sklad bo prvi javni poziv objavil najpozneje do 30. aprila. 

Preberite še:

Komentarji: