Šarec: Knovs zanima napredovanje preiskav o financiranju SDS

Nenapovedan obisk NPU: Podatke, ki jih Knovs ni dobil, bo od policije zahtevala komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi.
Fotografija: Marjan Šarec je dogajanje včeraj označil za napad na policijo brez primere, na Twitterju se je oglasil tudi danes. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec je dogajanje včeraj označil za napad na policijo brez primere, na Twitterju se je oglasil tudi danes. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Pooblaščena skupina Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je včeraj nenapovedano preiskovala sum pritiskov na člane in vodstva strank na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

Pogovarjali so se tudi z generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, kar je dvignilo ogromno prahu. Kot je povedal Žan Mahnič, predsednik Knovsa, nadzora niso mogli opraviti v celoti, ker da ga je Bobnarjeva blokirala.

Na policiji so pojasnili, da so člani komisije direktorico spraševali o konkretnih operativnih zadevah, policija pa nima pravne podlage, da bi članom Knovsa te podatke posredovala. Kljub temu, da jo je podpredsednik komisije Žan Mahnič pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost, so že včeraj sporočili s policije.

Žan Mahnič in Tatjana Bobnar FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Žan Mahnič in Tatjana Bobnar FOTO: Jože Suhadolnik/Delo




V zvezi s Knovsom se je popoldan oglasil premier Marjan Šarec. »Vse bolj je jasno, da je obisk Knovsa na Policiji namenjen ugotavljanju napredovanja preiskav o financiranju stranke SDS, ne pa skrbi za varnost politikov pred prisluškovanjem. Slovenska policija dela strokovno in je vredna zaupanja!« je popoldan sporočil preko Twitterja.


 

Kaj je Bobnarjevi povedal Mahnič?


Tudi Mahnič se je oglasil preko Twitterja in Bobnarjevo pozval, naj napiše njegovo celotno izjavo in naj ne bo kot poslanka Jerca Korče (LMŠ), »ko je govorila o glavah in jo je magnetogram ujel na laži«. »Dejal sem namreč, da naj pomisli na svojo prihodnost, ker če na Knovsu ugotovimo, da takšno početje policija ščiti, jo bomo kazensko ovadili,« je zapisal.


 
Na tvit se je danes odzvala policija. »Med včerajšnjim nadzorom ste generalni direktorici policije dejali, naj pomisli na svojo prihodnost. Ko vas je generalna direktorica nekajkrat vprašala, ali ji s tem grozite, ste ji odvrnili, da ste vi voljeni, generalna direktorica policije pa imenovana od vlade,« so zapisali.

V naslednjem tvitu so na policiji še pojasnili: »Kasneje pa dodali, da jo boste lahko kazensko ovadili, kar bi jo moralo skrbeti. To lahko potrdita tako namestnik generalne direktorice policije, kot direktor Uprave kriminalistične policije. Je potrebno še kaj dodati?«


Mahnič: Naj se pokaže, kaj je res in kaj ne


Predsednik Knovsa Žan Mahnič je kasneje stopil tudi pred novinarje in spregovoril o celotni aferi. Najprej je predvajal izjavo prvaka SD Dejana Židana, da je treba raziskati domnevno vohunjenje za politiki. »Odločili smo se odpreti novo preiskavo, potem ko je nanjo opozoril predsednik državnega zbora Dejan Židan,« je dejal Mahnič.

Židan je sicer v današnji izjavi voditelje političnih strank, med njimi tudi Marjana Šarca in Janeza Janšo, pozval, naj s svojimi dejanji in besedami ne poglabljajo nezaupanja v delovanje institucij, pristojne organe pa, »naj raziščejo sume o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev«.



»Želeli smo pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, vendar nam tega ni želela omogočiti,« je še povedal Mahnič. »Naj se pokaže, kaj je res in kaj ne.«



»Hočemo ugotoviti, ali je res vse, kar se govori po odstopu Marjana Šarca,« je nadaljeval Mahnič in predstavil več primerov, kako so se poslanci državnega zbora, predvsem pa strank, ki se s SDS pogovarjajo za vstop v koalicijo, pritožujejo nad nenavadnimi primeri – fotografija avtomobila Karla Erjavca dan pred kongresom Desusa, fotografije srečanja Aleksandre Pivec, čuden policijski postopek sina Alenke Bratušek …

»Želimo seznam tistih, ki so morebitno nadzorovali poslance, direktorica policije pa nas je zavrnila, češ da nimamo pravne podlage,« je razlagal Mahnič. »Rekli so, da lahko Knovs nadzoruje samo odredbe, kar je ista razlaga, kot jo ima Damir Črnčec.«

Mahnič je na Twitterju objavil še, da bo komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi začela s preiskovanjem morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti aktualnim poslancem in ministrom iz političnih namenov. Od policije bo zahtevala podatke, ki jih Knovs ni dobil. Štirje poslanci SDS in poslanka NSi, ki so člani preiskovalne komisije v zadevi Kangler, so se odločili, da podatke zahtevajo v okviru te komisije.


Po tvitanju še izjava za javnost


Bobnarjeva je v izjavi za javnost, ki je sledila izmenjavi besed na družbenih omrežjih, poudarila, da policija ni v službi politike, ampak zagotavljajo varnost državljanov. Dodala je, da naj politične stranke ne vodijo politične kampanje na račun policije. »Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije in z žuganjem njenemu vodstvu.«

»Slovenska policija je med najbolj nadzorovanimi organi, s čimer nimamo težav. Nadzor parlamentarnih komisij spoštujemo in vedno zagotavljamo vse potrebne podatke v okviru zakonske pristojnosti,« je izjavila. Nadaljevala je, da policija vse postopke vodi na podlagi odredb tožilstva in ne na podlagi nekih seznamov oseb. Izpostavila je, da bo vedno zaščitila policijo.

»Slovenska policija ne bo popustila pritiskom,« je odgovorila na vprašanje, ali je občutila pritisk predsednika Knovsa. Tudi sama pritiskom ne bo popustila, je še dodala. 


Odzval se je tudi Janša 


Tudi Janša se je odzval na twitterju: »Ustava in zakoni RS ščitijo državljana, ne funkcionarje. Bistvo problema je, da policija ni dovolila parlamentarnega nadzora. Z lahkoto bi ovrgli sume, če vse počnete zakonito. Zavračanje parlamentarnega nadzora predstavlja grožnjo ustavni ureditvi.«




 

Poklukar Knovsu očita zlorabo pooblastil


Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je najostreje obsodil včerajšnji nadzor Knovsa na policiji, saj ocenjuje, da je zlorabil svoja pooblastila in pristojnosti, so v odzivu zapisali na ministrstvu. »Očitno je, da so želeli delovati politično,« ocenjuje minister in to vidi kot nedopustno in nesprejemljivo.

Po navedbah ministrstva so namreč člani komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami (Knovs) »zahtevali podatke, do katerih skladno z zakonskimi predpisi niso upravičeni«.

»V ministrstvu za notranje zadeve spoštujemo mehanizme nadzora, med katere nedvomno sodi tudi parlamentarni nadzor. In nesporno je, da je slovenska policija najbolj nadziran organ v državi,« so navedli, a hkrati poudarili, da morajo ti nadzori temeljiti na zakonsko predpisanih pogojih oziroma morajo biti izvedeni v okviru pristojnosti, ki jih posamezen nadzorni organ ima.
 

Pivčeva: Zadeve je treba raziskati in ukrepati


Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je za sume, da jo nadzoruje vohunska mreža, izvedela v torek iz medijev. »Moram priznati, da sem malo zgrožena,« je dejala ob robu 14. licitacije vrednejšega lesa v Podgorju pri Slovenj Gradcu.

Ni želela oceniti, ali so sumi resnični, poudarila pa je, da so take metode in že samo razmišljanje o njihovi uporabi obsojanja vredni.

Če sumi držijo, je po njenih besedah zadeve treba raziskati in ukrepati, ne glede na to, katera stran uporablja take metode. Kot je še dejala, sicer nima občutka, da bi jo kdo preiskoval ali nadzoroval.

Komentarji: