Ministrstvo predlagalo izbris Društva za promocijo tradicionalnih vrednot

Po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko nobeno društvo ne sme spodbujati verske, rasne in druge nestrpnosti v družbi.
Fotografija: Shod v podporo vladi Janeza Janše, ki so ga izvedli t. i. rumeni jopiči, številni z vidnimi neonacističnimi tetovažami. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Shod v podporo vladi Janeza Janše, ki so ga izvedli t. i. rumeni jopiči, številni z vidnimi neonacističnimi tetovažami. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ministrstvo za kulturo bo na upravno sodišče in državno tožilstvo podalo prošnjo za izbris Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki je povezano s skupino t. i. rumenih jopičev, iz registra. Za to so se odločili zaradi krepitve izrazov nestrpnosti in hujskanja proti drugače mislečim, je v izjavi poudarila ministrica Asta Vrečko.

Po ministričinih besedah nobeno društvo ne sme spodbujati verske, rasne in druge nestrpnosti v družbi, ampak mora vsako s svojim delovanjem krepiti družbeno področje, na katerem deluje. Ob tem na ministrstvu za kulturo ugotavljajo, da se zadnje čase krepijo izrazi nestrpnosti in hujskanja proti drugače mislečim, ki vzbujajo hudo skrb. Temu smo bili priča tudi na nedavni Paradi ponosa v Ljubljani, je ministrica poudarila v današnji izjavi za javnost.

»Izrazi nestrpnosti in hujskanja proti drugače mislečim, istospolno usmerjenim, predstavnikom skupnosti LGBTQ+ in tujcem so resnično porasli. Na žalost so predstavniki tega javnega izrekanja tudi predstavniki Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Predstavniki tega društva so medsebojno povezani z neformalno skupino rumenih jopičev, isti ljudje pa tudi sestavljajo skupino Nacionalne tiskovne agencije. Zaradi vsega tega, kar javnosti sporočajo s svojim delovanjem, s svojimi objavami na socialnih omrežjih, smo se na ministrstvu za kulturo odločili, da bomo ukrepali,« je dejala ministrica.

image_alt
Preverili bodo policijske postopke nad »biseri«

Na ministrstvu namreč menijo, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot s svojim delovanjem ne krepi naše družbene krajine, ampak hujska in spodbuja sovraštvo. »Kot država in družba ne smemo spodbujati takšnih načinov ravnanja, kajti le tako, da bomo opozarjali in tudi sankcionirali takšno delovanje, bomo resnično lahko gradili solidarno, vključujočo družbo,« je med drugim poudarila ministrica.

Ni prvič, da se v javnosti ugiba o usodi statusa Društva za promocijo tradicionalnih vrednost. Pred dvema letoma je predsednik društva Urban Purgar, ki je po podatkih spletne strani Nacionalne tiskovne agencije (NTA) njen odgovorni urednik in pripadnik t. i. rumenih jopičev, na twitterju poveličeval Adolfa Hitlerja, zapisal je, da je heroj, kar je vzbudilo ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. Kljub temu je prejšnji minister za kulturo iz kvote SDS Vasko Simoniti društvu podelil status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. 

Preberite še:

Komentarji: