O neonacističnih biserih notranjega ministra

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat govorila o incidentu na alternativni državni proslavi in ministrovem odzivu nanj.
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta današnji pogovor pričela s svetopisemsko priliko o biserih in svinjah. Priliko je uporabil minister za notranje zadeve, ko je hotel poudariti, da so pripadniki skrajne desnice največji zaklad našega naroda, je pojasnil Žerdin. »Policija je presodila drugače in te biserčke pridržala, saj je ocenila, da nameravajo na alternativni proslavi naredit kraval,« je povzel. Markeš meni, da je to še ena od izjav, ki so se ministrstvu Alešu Hojsu ponesrečile. »Nastaja vtis, da se na ravni oblasti lahko dogaja karkoli in reče kar koli brez posledic,« je dejal Markeš. »Prvo pročilo, ki ga mora pisati policija v skoraj letu in pol je o njihovem ravnanju z osebami z neonacističnimi tetovažami, ni pa jim bilo treba pisat poročila, ko so s trga republike kot vreče krompirja odnesli protestnike, ki so mirno brali ustavo in nikakor niso ogrožali javnega reda in miru,« je povzel Žerdin, ki ocenjuje, da je policija pogosto »hodila zelo na robu ali preko roba sorazmerne uporabe sile«Simbole nacizma, ki so nekoč ogrožali Slovenijo, sedaj prikazujejo kot vrednote, je opozoril Markeš. Meni, da smo zaradi konstantnih neumnosti te vlade nanje že otopeli. A ne gre zgolj za mentalno onesnaženje, dogaja se tudi dejansko. Eno od hujših je denimo ogrožanje čiste vode, ki je dejansko biser države, ki se ga ne bi smelo svinjati, je poudaril Markeš.

Komentatorja sta opozorila tudi, da je imenovanje »rumeni jopiči« za dokazano neonacistično skupino še en poskus povzročanja pojmovne zmede. »Absolutno nič skupnega nimajo s francoskimi rumenimi jopiči,« je povzel Žerdin.

Preberite še:

Komentarji: