Na ljubljanski upravni enoti v Tobačni bodo znova stavkali

Moti jih neupoštevanje delovnega časa, saj po pojasnilih sindikata zaposleni dela ne končajo do konca uradnih ur.
Fotografija: Uslužbenci upravne enote v Tobačni že nekaj let opozarjajo vodstvo o nevzdržnih razmerah. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Uslužbenci upravne enote v Tobačni že nekaj let opozarjajo vodstvo o nevzdržnih razmerah. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zaposleni na ljubljanski upravni enoti v Tobačni so za ponedeljek napovedali stavko. Stavkali bodo zaradi neupoštevanja delovnega časa, saj po pojasnilih sindikata zaposleni dela ne končajo do konca uradnih ur. Stavka se bo začela eno uro pred zaključkom uradnih ur in se končala ob koncu delovnega dne, danes poročata Dnevnik in Radio Slovenija.

Zaposleni terjajo spoštovanje delovnega časa. Predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stanković je pojasnil, da zaposleni delo končajo uro, uro in pol pa tudi do tri ure po koncu uradnih ur. Napovedana stavka naj bi sicer trajala do izpolnitve stavkovne zahteve.



»Naša stavkovna zahteva je, tako kot že lanskega novembra, ena sama. Nanaša se na zaključek dela zaposlenih na okencih sektorja za upravne notranje zadeve Upravne enote Ljubljana. Namesto da bi bilo delo globoko po koncu uradnih ur oziroma odrejanje nadurnega dela zgolj izjema, kakor izhaja tudi iz določil zakona o delovnih razmerjih, je to povsem običajna, vsakodnevna praksa. Situacija se je v primerjavi z lanskim letom samo še poslabšala,« je za STA povedal Stanković.

Kot je opozoril, upravna enota oziroma ministrstvo za javno upravo v slabem letu dni od lanske novembrske stavke ni storilo tako rekoč ničesar, da se to ne bi več dogajalo.

»Zaposleni na okencih Upravne enote Ljubljana od odgovornih zahtevamo, da zagotovijo takšno organizacijo dela, da bomo delo končali ob koncu uradnih ur upravnega organa oziroma najkasneje do konca premakljivega delovnega časa zaposlenih na okencih, torej pol ure po koncu uradnih ur,« je še pojasnil Stanković.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Upajo na pogajanja še ta teden


Kot je zapisal, sta se predstavnika sindikata v ponedeljek prvič sestala z novim načelnikom Bojanom Babičem. Srečanje je bilo po Stankovićevi oceni bolj spoznavne narave, načelniku sta predstavila njihova pričakovanja. »Upamo, da bo do pravih pogovorov oziroma pogajanj prišlo čim prej, to je še ta teden,« je še dejal predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana.

Zaposleni na ljubljanski upravni enoti so zaradi obremenjenosti stavkali že novembra lani, zaradi stavke pa je takrat odstopil njihov načelnik Lovro Lončar. Upravno enoto je začasno vodil Bojan Bunc, v ponedeljek pa je mesto načelnika prevzel Babič.

Minister za javno upravo Rudi Medved je danes izrazil prepričanje, da bodo z zaposlenimi na ljubljanski upravni enoti našli rešitev in da stavke ne bo. Z reorganizacijo dela in zaposlitvijo novih delavcev so že poskušali rešiti razmere. Vodstvu upravne enote pa so konec lanskega leta in letos naložili, da izplačujejo nadurno delo, je pojasnil.

Komentarji: