Ponekod ljudje čakajo na odvzem brisa do štiri dni

Velik naval je na testiranje, v Kranju so zagotovili dodatne termine.
Fotografija: Največja gneča za odvzem brisa za potrditev okužbe z virusom sars-cov-2 je v Ljubljani in Kranju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Največja gneča za odvzem brisa za potrditev okužbe z virusom sars-cov-2 je v Ljubljani in Kranju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – S hitrim povečevanjem števila okuženih z novim koronavirusom se daljšajo tudi čakalne dobe za odvzem brisa. Tisti, ki se je v četrtek naročil na testiranje na Gorenjskem, naši najbolj okuženi regiji, bo prišel na vrsto v ponedeljek. Inštituti in laboratoriji, ki izvajajo testiranja, so zasuti z vzorci in preobremenjeni. Hladnejši dnevi in z njimi več respiratornih obolenj pa šele prihajajo.

Tudi po drugih rdečih regijah razmere niso veliko boljše. V četrtek je Ljubljančanka klicala zdravnika, za testiranje je prišla na vrsto v soboto dopoldne. Rezultate naj bi predvidoma izvedela v ponedeljek, nam pove ogorčena bralka. Druga nam je zaupala podobno zgodbo. V torek je klicala pediatra, otrok je imel odvzem brisa v sredo, rezultat so družini sporočili v četrtek ob 18. uri. V nekaterih zdravstvenih domovih smo preverili, kako dolge so čakalne dobe na odvzem brisa in kakšni so pogoji, da bris vzamejo tudi majhnemu otroku, oziroma kakšne simptome mora imeti.



Lilijana Gantar Žura, direktorica ZD Kranj, zagotavlja, da pri njih za otroke ni čakalne dobe in pridejo na vrsto za bris še isti dan. Naročanje, dodaja, je v domeni osebnega zdravnika: »Ponavadi že ob blagih simptomih naroči testiranje, temperatura 38 stopinj ni meja.« Sicer pa so v ZD odprli dodatne termine v soboto in nedeljo, prav tako bodo od zdaj brise svojim pacientom jemali tudi v ZD Škofja Loka. »S tem se bo sprostilo kar veliko terminov,« pravi Žurova in dodaja, da nujne bolnike obravnavajo sproti, brise pa jemljejo v dežurni ambulanti.

Testiranje na okužbo z novim koronavirusom pred Zdravstvenim domom Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Testiranje na okužbo z novim koronavirusom pred Zdravstvenim domom Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Na Goriškem in v Posavju brez gneče


V ZD Nova Gorica, pravi direktorica Petra Kokoravec, pridejo pacienti na odvzem brisa na vrsto najpozneje naslednji dan. Na dan vzamejo od 150 do 160 brisov, rezultate dobijo najpozneje v 36 urah. »Za zdaj,« dodaja. Goriška je še na seznamu manj okuženih regij. V ZD je poskrbljeno tudi za otroke: vzpostavili so pediatrično ambulanto za covid-19, kjer »lahko popolno zaščiteni pregledamo vse otroke in odrasle, ki nujno potrebujejo pregled, in ob tem vzamemo še bris«. Tega odvzamejo vsakič, ko se pojavi sum, da je pacient zbolel za covidom-19. »Meja 38 stopinj velja za otroke do vključno tretjega razreda, a to ne pomeni, da ob nižji temperaturi ne smemo vzeti brisa, če presodimo, da bi bilo tako prav. Ta meja nam daje samo možnost, da do telesne temperature 38 stopinj ne vzamemo brisa,« pojasnjuje Kokoravčeva.

Čakalnih dob pa ni v Splošni bolnišnici Brežice, kjer brez samoplačnikov odvzamejo od pet do deset vzorcev na dan. »Če pacienta, ki pride po pomoč v urgentni center, triažna sestra napoti v enoto za internistično ali kirurško prvo pomoč, na ginekološki ali pediatrični urgentni pregled, hkrati pa obstaja sum, da gre za okužbo s covidom-19, ga namestimo v sivo cono in bris vzamemo takoj,« pravi direktorica SB Brežice Anica Hribar. Vzorce odpeljejo na preiskavo v Celje ali Ljubljano, rezultati pa so znani v devetih do desetih urah.

Da se zelo povečuje število vzorcev, ki jih dobijo v diagnostiko, sporočajo z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Že septembra jih je bilo tudi za polovico več kot v času epidemije. Zato se je kljub trudu diagnostični proces upočasnil: čas od sprejetja vzorca do prejema izvida se podaljšuje na 24 ur.

Komentarji: