Slovenska konzularna služba še vedno odsvetuje potovanja

Potovanja niso prepovedana, a so odsvetovana, kajti razmere v svetu niso boljše kot lani.
Fotografija: Andrej Šter. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Andrej Šter. FOTO: Jure Eržen/Delo

V Sloveniji so včeraj s PCR-testi in hitrimi antigenskimi testi potrdili 1267 novih okužb. Bolnišnično oskrbo danes potrebuje manj kot tisoč (natančneje 989) covidnih bolnikov, 165 pa jih zdravijo na oddelkih intenzivne terapije. Ukrepe, ki bodo v državi veljali prihodnji teden, bodo po današnji seji vlade ob 15. uri predstavili predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika Zdravko Počivalšek in Matej Tonin

Vlada je na včerajšnji seji že sprejela nekatere ukrepe, je povzela vladna govorka Maja Bratuša. Do 12. februarja veljajo nekatere spremembe pri vstopu v državo – do takrat bodo lahko v državo brez negativnega testa in karantene vstopale le osebe, ki soadajo med deset (in ne več trinajst) izjem. Če se bodo hoteli izogniti karanteni, bodo morali odslej negativni test ob vstopu v Slovenijo predložiti tudi dnevni migranti. Test ne bo smel biti starejši od sedmih dni. 

Poleg predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Maria Fafangla ​so na dopoldanski novinarski konferenci sodelovali vodja Konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej ŠterDeana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Novinarsko konferenco si lahko ogledate tukaj: 



Slovenska konzularna služba še naprej svetuje, da se potovanjem odpovemo oziroma jih preložimo na poznejši čas, je povedal Andrej Šter. Razmere niso ugodnejše, kot so bile pred tednom ali mesecem dni oziroma lani, številne države pa omejujejo vstope in izstope. Brazilija, denimo, je za velik del Južne Amerike destinacija, od koder se potuje v druge države regije, a je tovrsten tranzit onemogočen od 1. februarja. Kdor trenutno potuje na ta način, bo lahko »dolgo časa ostal, kjer je,« je povedal Šter. Prav tako se bodo drugače morali znajti tisti, ki so trenutno v Združenem kraljestvu in imajo tranzit prek Frankfurta. Nemčija namreč ne omogoča več tranzitnega potovanja iz Združenega kraljestva.

image_alt
Epidemiologi za odprtje šol povsod do 5. razreda


Slovenska konzularna služba se trenutno ukvarja z osebami, ki morajo potovati iz zdravstvenih, študijskih, nujnih osebnih ali nujnih poslovnih razlogov. Povedal je tudi, da se je več manjših skupin soočilo s težavami pri potovanjih (čez lužo), navedel je primer potnikov, ki so želeli na Zanzibar, njihovo potovanje pa se je zaradi neizpolnjenih pogojev zaustavilo že na izhodih točkah Unije. »Za tistega, ki trži takšno storitev, je pomembno samo, da proda. V dveh primerih so se morali potniki še isti dan vrniti domov,« je povedal. Kar zadeva potovanja letos poleti, je nemogoče napovedati, ali bodo ta mogoča, je pa Šter izrazil upanje, da bo dopustniška sezona nekoliko razbremenjena. 


Inšpektorji na izletniških točkah opazili le nepravilno nošenje maske


»Skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov, določenih za nadzor v PKP7, je bilo v obdobju od 25. do 31. januarja 3633. Izrečenih je bilo 33 prekrškovnih sankcij, 335 opozoril po zakonu o prekrških in 101 upravni ukrep,« je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1077 nadzorov. Na osmih izletniških točkah, kjer so bili prisotni inšpektorji ta konec tedna, drugih kršitev kot nepravilnega nošenja maske niso ugotovili. Napovedala je poostren nadzor, ki ga bodo konec tedna izvajali zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za infrastrukturo in policija na smučiščih v tako imenovanih rdečih regijah. 

Inšpektorji zdravstvenega inšpektorata so doslej opravili nadzor na 95 cepilnih mestih. V zadnjem sklopu nadzorov so ugotovili nepravilnosti pri cepljenju pri osmih izvajalcih cepljenja. Cepljeni so bili posamezniki, ki ne spadajo na prednostne sezname. Skladno z nacionalno strategijo je bilo izvedenih skoraj 99 odstotkov cepljenj. 


Domnevno kršitev vladnih odlokov prijavilo več kot 80 občanov


V zadnjih sedmih dneh, od četrtka, 28. januarja, do vključno srede, 3. februarja, so policisti ob opravljanju rednih nalog iz svoje pristojnosti opravili še več kot 16.000 nadzorov izvajanja vladnih ukrepov, je povedal Tomaž Pečjak. Nekatere nadzore so opravili tudi po 86 prijavah občanov. O samo dveh kršitvah so obvestili zdravstveni inšpektorat, izdali pa so 551 plačilnih nalogov. Policisti so med drugim intervenirali v prostoru zaprte gostilne na območju Celja, kjer se je družilo petnajst oseb.

Komentarji: