Pivčeva: »Vedno sem ravnala zakonito in transparentno«

Predsednica stranke Desus Aleksandra Pivec v pismu članom zatrjuje, da čuti, da mora vztrajati na čelu stranke.
Fotografija: Aleksandra Pivec kljub nezaupnici, razkolu v stranki, padcu javne podpore in preiskavam KPK noče zapustiti mesta predsednice stranke. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec kljub nezaupnici, razkolu v stranki, padcu javne podpore in preiskavam KPK noče zapustiti mesta predsednice stranke. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je dan pred odločanjem sveta stranke o njeni funkciji s pismom obrnila na članstvo. Spomnila je na obtožbe na njen račun in zagotovila, da je vedno ravnala zakonito in transparentno, če je kar koli storila narobe, pa bo sprejela posledice. Vztraja, da lahko o njeni funkciji odloča kongres, sama ne bo odstopila.

Potem ko je svet DeSUS pred dvema tednoma Pivčevi izrekel nezaupnico, bo v sredo predvidoma obravnaval tudi predlog za njeno razrešitev. V stranki je nastal spor o tem, ali svet stranke sploh lahko razreši predsednika, ali je to zgolj v pristojnosti kongresa.

»Odgovornost, da stranko vodim, mi je dalo članstvo, in jaz sem jo sprejela. Če zaupanja članstva ni več, kar bo članstvo povedalo na kongresu, bom to odločitev spoštovala,« je v pismu članstvu zapisala predsednica stranke in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Po njenem mnenju želijo posamezniki znotraj stranke s svojim početjem odvzeti pravico članstvu do izbire predsednika in s tem zagotoviti uveljavitev svojih lastnih interesov, in ne interesov stranke.

Spomnila je, da je izvršni odbor že 14. avgusta sprejel sklep za predčasen sklic kongresa DeSUS, vendar svet stranke po njenih ocenah s tem odlaša. V primeru upoštevanja sklepov izvršnega odbora bi danes bili že zelo blizu datuma novega kongresa, je prepričana.

Uvodoma pa je v pismu članstvu navedla, da se obrača nanje, saj jim želi pojasniti dogajanja, izpostavljena v medijih v zadnjem času, in razloge, zaradi katerih čuti, da mora vztrajati. Poudarila je, da se od vstopa v DeSUS in njeno aktivno participacijo v njej zavzema za rast stranke in njenih ciljev, pri vseh ključnih vprašanjih upošteva mnenje večine.

»Obtožujejo me veliko stvari. Na očitke sem odgovorila in bom odgovarjala tudi v prihodnje. Vedno sem ravnala in ravnam zakonito in transparentno. Če sem karkoli naredila narobe, bom sprejela posledice,« je zagotovila. Namero, da bi jo lahko razrešil svet stranke, je označila za nevaren precedens, pri katerem verjame, da članstvo ne bo sodelovalo. Napovedala je, da ne bo dovolila, da posamezniki ali določene politične struje na pravno sporen in nedemokratičen način mečejo slabo luč na delovanje stranke.

Nezaupnico predsednici so svetu predlagali poslanci, ki so Pivčevo tudi pozvali k odstopu, in sicer zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi. Poslanci in predsednik sveta Tomaž Gantar so sicer v primeru, da Pivčeva ostane na čelu stranke, napovedali odhod iz nje.

Če bo Pivčeva razrešena, je pričakovati tudi izvolitev novega začasnega vodstva stranke. Med najverjetnejšimi kandidati za to nalogo je Gantar.

Preberite še:

Komentarji: