Ponoči se je sprožilo še devet plazov, v Šentilju danes tudi predsednik vlade

Tudi to noč so gasilci poskušali preprečiti plazenje razmočene zemlje in črpali vodo iz poplavljenih objektov.
Fotografija: Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot, ki so s folijo prekrili plazišča. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot, ki so s folijo prekrili plazišča. FOTO: Blaž Samec/Delo

Posledice močnega deževja v zadnjih dneh se še vedno kažejo na območjih Ptuja, Murske Sobote in Celja, kjer so tudi to noč posredovali gasilci. Sprožilo se je še devet zemeljskih plazov, in sicer v občinah Maribor, Benedikt, Šentilj, Apače, Ljutomer in Lenart. Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot, ki so s folijo prekrili plazišča, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Štiri gasilske enote pa so črpale vodo iz objektov in čistile odtočne jaške.

Plazovita območja ob stanovanjskih hišah v Selnici ob Muri v občini Šentilj bo danes popoldne obiskal predsednik vlade Robert Golob.

image_alt
Še ena dolga noč za gasilce, sprožili so se novi plazovi

Zaradi poplav in zemeljskih plazov so še vedno zaprte nekatere prometnice. Na cesti Spuhlja–Zavrč promet poteka izmenično enosmerno na mejnem prehodu Zavrč, poroča prometnoinformacijski center, prav tako odseku Pesnica–Šentilj v Kaniži.

Na več odsekih so zaradi poplavljenega cestišča zaprte ceste, in sicer na cestah Smednik–Kostanjevica pri Zameškem, Črenšovci–Razkrižje na mostu čez Muro, Jurovci–Leskovec v Leskovcu. Na cesti Murska Sobota–Gederovci med Mursko Soboto in Kupšinci je promet urejen izmenično enosmerno. Na cesti Videm–Zg. Leskovec je pred mejnim prehodom popolna zapora zaradi poplavljenega cestišča in odstranjevanja plazu.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Cesta Maribor–Pernica je zaradi zemeljskega plazu zaprta med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica, prav tako je zaprta cesta Zgornja Kungota-Plač pri Podigracu, na lokalni cesti Bresternica–Gaj–Sveti Jurij pa je zaprt odsek Bresternica–Šober.

Po podatkih Agencije RS za okolje ima večina rek v Pomurju, Podravju in jugovzhodni Sloveniji velik pretok, drugod po državi so pretoki rek srednji. Krka se še razliva na običajnih mestih in se bo v svojo strugo predvidoma vrnila v soboto.

Vodnatost rek po državi sicer upada in bo upadala še naprej. Mura in Krka s pritoki ter večina rek v Podravju bodo ohranjale veliko vodnatost, drugod v vzhodni polovici Slovenije bodo posamezne reke dosegle srednjo vodnatost.

Ponoči in v soboto bodo manjše reke v južni in osrednji Sloveniji prehodno zmerno narasle, večje reke pa bodo ostale ustaljene ali bodo upadale počasneje. V soboto in nedeljo v popoldan se bo vodnatost rek še naprej zmanjševala, le ob krajevnih plohah lahko prehodno narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke.

Za danes so sicer spet napovedane plohe.

Preberite še:

Komentarji: