Slovenska potnica z Diamond Princess: Želimo si le, da bi čim prej odšli domov

Slovenci na križarki v karanteni so zdravi, vendar se ne družijo med seboj, saj so nastanjeni v različnih nadstropjih.
Fotografija: koronavirus Foto Shutterstock
Odpri galerijo
koronavirus Foto Shutterstock

Slovenj Gradec – Šest Slovencev s križarke Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, komaj čaka na vrnitev v domovino. Kot nam je povedala sogovornica z ladje (njeno ime hranimo v uredništvu), so vsi trije slovenski pari nemočni pri organizaciji poti domov in pri tem povsem prepuščeni slovenskemu zunanjemu ministrstvu oziroma našemu veleposlaništvu v Tokiu ter podjetju, ki jih je peljalo na pot.»Ničesar ne vemo. Ne kdaj bomo odšli domov ne od kod bomo poleteli v Evropo. Vemo samo to, da naj bi ladjo zapustili v sredo, 19. februarja,« je v telefonskem pogovoru za Delo pojasnila sogovornica. Trije zakonski pari (dva iz Koroške in eden iz Primorske) drug drugega ves čas tolažijo in spodbujajo, toda le po telefonu, saj oseben stik med njimi po uvedbi strogih varnostnih ukrepov na ladji ni več mogoč. »Pred tem smo bili ves čas skupaj in se družili. Zdaj je težava tudi v tem, da smo nastanjeni v različnih nadstropjih.«

Včeraj so s križarke Diamond Princess premestili enajst potnikov, starejših od osemdeset let. FOTO: AFP
Včeraj so s križarke Diamond Princess premestili enajst potnikov, starejših od osemdeset let. FOTO: AFP

 

Izhodi pod nadzorom


Potnica pravi, da so ob novici, da ladje ne smejo zapustiti, doživeli velik šok: »Vse stvari smo imeli že pospravljene v kovčkih, ko so nam sporočili, da ne gremo nikamor. Sicer je za nas dobro poskrbljeno; trikrat na dan dobimo hrano, dovolj je tudi pijače.« Najhuje jim je bilo prvih nekaj dni, potem so se z razmerami sprijaznili.

Vsak dan imajo izhode iz kabin, ki so pod nadzorom in ne trajajo več kot eno uro. Organizirani so ob različnih urah dneva; včasih zjutraj, včasih popoldne. »V času izhoda se z nikomer na ladji ne pogovarjamo, nosimo zaščitno masko in zaščitne rokavice. Ladjo ves čas razkužujejo. Ta urica nam pomaga, da se nekoliko razhodimo in smo v gibanju.«Sogovornica razmišlja, da morda niso zboleli zato, ker se ob postankih niso udeleževali organiziranih avtobusnih izletov. Povedala je, da so že zdaj pod velikim pritiskom zaradi številnih klicev in sporočil, dosegljivi so tudi po elektronski pošti, čeprav komunikacije ne delujejo najbolje. »Nočemo se izpostavljati. Želimo si le, da bi čim prej odšli domov.«

Potniki bodo morali v karanteni ostati predvidoma do 19. februarja. FOTO: AFP
Potniki bodo morali v karanteni ostati predvidoma do 19. februarja. FOTO: AFP

 

Premestili enajst potnikov


Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na vir v japonski vladi, so z ladje včeraj premestili enajst potnikov, starejših od osemdeset let, v bolj ustrezne namestitve na kopnem. Gre za potnike, pri katerih niso potrdili okužbe. Na ladji je sicer zbolelo približno 220 potnikov.

Število smrtnih žrtev zaradi koronavirusa se je na Kitajskem medtem povzpelo na skoraj 1400, okuženih je okoli 64.000 ljudi.

Preberite še:

Komentarji: