Prihodnji teden zaslišanje članov SDS

Koalicijska širitev, da bo parlamentarna preiskovalna komisija sploh delovala.
Fotografija: Mojca Šetinc Pašek, poslanka Gibanja Svoboda, vodi preiskovalno komisijo, ki se po njenih besedah predvsem osredotoča na omrežje SDS, v prihodnje bi lahko sledile še druge stranke. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Mojca Šetinc Pašek, poslanka Gibanja Svoboda, vodi preiskovalno komisijo, ki se po njenih besedah predvsem osredotoča na omrežje SDS, v prihodnje bi lahko sledile še druge stranke. FOTO: Črt Piksi/Delo

Predvidoma danes bodo parlamentarci na seji državnega zbora podvojili število predvidenih članov v preiskovalno komisijo sumov nezakonitega financiranja strank.

Le tako bodo namreč lahko začeli za prihodnji teden napovedana zaslišanja nekdanjega lendavskega župana in poslanca Janeza Magyarja, vrhniškega župana Daniela Cukjatija, šefa novomeške komunale Bojana Kekca, direktorja trženja Domna Ranta in direktorja Novih obzorji Jožeta Biščaka.

Po zahtevani razrešitvi poslancev SDS Žana Mahniča in Magyarja – oba sta bila imenovani za priči –, sicer preiskovalna komisija sploh ne bi mogla nadaljevati dela, saj veljavni poslovnik o preiskovalni komisiji določa, da mora ta šteti najmanj pet članov. SDS pa novega ali nadomestnega člana še ni imenovala. Svoj izstop iz preiskovalne komisije je zaradi imenovanja Mahniča in Magyarja za pričo napovedal tudi član komisije iz NSi Aleksander Reberšek. Ali se bo to zgodilo, še ni jasno, ni pa NSi v imenovanje predlagala dodatnega člana.

To so storile le koalicijske stranke in s tem – kot rečeno – omogočile nadaljevanje preverjanja politične odgovornosti domnevnega nezakonitega financiranja strank oziroma SDS – kar naj bi storili tudi z zaslišanji ključnih oseb, vpletenih v domnevno načrtno financiranje medijev, ki so v lasti oziroma jih obvladujejo SDS in njihovi člani – iz javnih sredstev.

image_alt
NSi še koketira z Gibanjem Svoboda

Preberite še:

Komentarji: