Ptuj postal edina mestna občina z županjo

»Želim si, da bo kvaliteta bivanja naših občank in občanov čez štiri leta boljša,« je dejala Nuša Gajšek.
Fotografija: »Največ napora bo potrebnega, da se poenotimo glede ključnih projektov, nato pa bo delo bistveno lažje. V koaliciji si želim vseh 29 svetnikov,« je dejala Gajškova. FOTO: Franc Milošič
Odpri galerijo
»Največ napora bo potrebnega, da se poenotimo glede ključnih projektov, nato pa bo delo bistveno lažje. V koaliciji si želim vseh 29 svetnikov,« je dejala Gajškova. FOTO: Franc Milošič

Ptuj je postal edina mestna občina z županjo. Zmagala je Nuška Gajšek, ki je prejela 66,32 odstotka glasov. Drugi kandidat Štefan Čelan je dobil 33,68 odstotka.



»Iskreno se zahvaljujem vsem Ptujčankam in Ptujčanom, ki so mi zaupali svoj glas, saj so prepoznali, da Ptuj potrebuje drugačno vodenje. Vem, da nam bo v povezovalnem in pozitivnem duhu, kar bo spremljalo moj mandat, uspelo veliko dobrih stvari. Želim si, da bo kvaliteta bivanja naših občank in občanov čez štiri leta boljša,« je Gajškova sporočila takoj po izvolitvi. Kasneje je priznala, da je – tako kot že v prvem krogu – nad izidom presenečena.

»Največ napora bo potrebnega, da se poenotimo glede ključnih projektov, nato pa bo delo bistveno lažje. V koaliciji si želim vseh 29 svetnikov,« je še dodala Gajškova

Čelana je razočarala njegova programska koalicija: »Če ne bi bili imeli fig v žepu in bi držali obljubo, bi rezultat moral biti obrnjen. Mladih svežih političnih moči v občini pa se veselim in sem pod določenimi pogoji pripravljen sodelovati.«

Na Ptuju je bila 48,01-odstotna volilna udeležba.


Bivši župan podprl Gajškovo


Drugi krog lokalnih volitev na Ptuju je obetal napet spopad za županski stolček. V prvem krogu so trije kandidati dobili med 22,9 in 28,1 odstotka glasov. Kot tretjeuvrščeni je izpadel Andrej Čuš, v igri pa sta ostala Štefan Čelan (24,64 odstotka) in Nuška Gajšek (28,1 odstotka).

Ker se zdaj že bivši župan Miran Senčar, ki je kasneje podprl kandidaturo Gajškove, ni odločil za ponovno kandidaturo, je kmalu postalo jasno, da se bo na Ptuju zgodila sprememba. Za favorita sta najprej veljala Čuš in Čelan, ki je bil pred porazom na zadnjih volitvah ptujski župan 12 let, a ju je prehitela Gajškova.

»Pričakujem, da bo rezultat v odstotkih 60 proti 40 v mojo korist,« je nekaj čez sedmo uro zvečer v pogovoru za TV SLO 1 dejala Gajškova. Čelan je ocenil, da bo rezultat bolj tesen, »razlika ne bo več kot pet odstotkov«.



Oba kandidata sta se zavzemala za čim širše sodelovanje vseh list pri razvoju mesta, brez formalne koalicije. Oba sta podpirala tudi gradnjo garažne hiše v mestu in urgentnega centra. Razlikovala sta se v nekaterih pogledih glede načina priprave in vodenja investicij.

»Največ razlik izhaja iz načina priprave in vodenja investicij. Osebno zagovarjam, da čim več investicij izvajajo domača podjetja, ki jim bomo podelili ustrezne koncesije. Evropska sredstva pa bomo namenili prenovi mestnih trgov in stare steklarske delavnice,« je pred časom za STA dejal 60-letni Čelan, doktor znanosti in direktor Znanstvenoraziskovalnega središča Bistra Ptuj, ki je za kandidaturo zbral podpise občanov.

Čelan je bil ptujski župan 12 let. FOTO: Franc Milošič
Čelan je bil ptujski župan 12 let. FOTO: Franc Milošič


»Razlikujeva se glede načina gradnje cestne infrastrukture, saj sama zagovarjam javno-zasebno partnerstvo. Razlika je tudi v stališču glede ustanovitve sosveta za socialne zadeve – sama menim, da je nujno potreben,« pa pravi Gajškova. 37-letna diplomirana politologinja je že deset let zaposlena v poslanski skupini SD v državnem zboru. Je tudi članica ptujskega mestnega sveta, kjer vodi svetniško skupino svoje stranke.


V prvem krogu dobil 47 odstotkov, v drugem pa izgubil


Napeto je bilo tudi v Ormožu, kjer sta se pomerila aktualni župan Alojz Sok (29,2 odstotka v prvem krogu) in Danijel Vrbnjak (22,7 odstotka), ki je v prvem krogu za las prehitel tretjega Mirana Topolovca (21,9 odstotka). Tokrat je Vrbnjak zbral 55,70 in postal župan te občine.

Podobna situacija je bila v občini Videm, kjer je Branko Marinič v prvem krogu dobil 28,5 odstotka, Friderik Bračič pa 24,8 odstotka. Le da je v tem primeru tudi v drugem krogu zmagal Marinič, prejel je 60,05 odstotka.

V občini Dornava je Rajku Janžekoviču le malo zmanjkalo, da bi zmagal že v prvem krogu. Prejel je 47,1 odstotka glasov, njegov protikandidat Janko Merc pa 27,1. A zgodil se je preobrat: Merc je v drugem krogu prejel 51,14 odstotka glasov.

V Ljutomeru sta se pomerila aktualna županja Olga Karba, ki je v prvem krogu prejela 41,7 odstotka glasov, in Dejan Karba, ki je v prvem krogu prejel 25,2 odstotka. Županja je prednost ohranila tudi v drugem krogu, prejela je 55,54 odstotka glasov.

Preberite še:

Komentarji: