Zbrali 7,4 milijarde za razvoj cepiv in zdravil v boju proti koronavirusu

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19. 
Fotografija: Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen napoveduje, da je to šele začetek. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Odpri galerijo
Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen napoveduje, da je to šele začetek. FOTO: Francois Lenoir/Reuters20.35 Slovensko mleko nas povezuje

Največje slovenske mlekarne in trgovci bodo v tem mesecu združili moči v pobudi z naslovom Slovensko mleko nas povezuje, s katero želijo ozaveščati potrošnike o njihovi vlogi pri zagotavljanju stabilnosti domače mlekarske verige v času pandemije koronavirusa.

»Če potrošnik poseže po domačem izdelku, bo podprl našega kmeta in delovna mesta v slovenskih podjetjih. Če potrošnik kupi poljski ali pa nemški mlečni izdelek, bo podprl poljskega ali nemškega kmeta in njihovo gospodarstvo. Verjamemo, da se bomo na to spomnili vsi, ko bomo naslednjič stali pred polico z mlečnimi izdelki,«je dejal predsednik Sekcije za mlekarstvo pri GZS Tomaž Žnidarič.

Z nakupom mlečnih izdelkov domačih proizvajalcev, bodo potrošniki podprli domačega kmeta in delovna mesta v domačih podjetjih. FOTO Roman ŠŠipić/Delo
Z nakupom mlečnih izdelkov domačih proizvajalcev, bodo potrošniki podprli domačega kmeta in delovna mesta v domačih podjetjih. FOTO Roman ŠŠipić/Delo


20.10 Vlada jutri o zagonu treningov in športnih tekmovanj

Vlada bo jutri razpravljala o podrobnejših ukrepih za zagon treningov in tekmovanj slovenskih športnikov, ki jih je pred prvomajskimi prazniki pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, njihovim predlogom pa mora jutri prižgati zeleno luč še Nacionalni inštitut za javno zdravj.

Navodila in priporočila so namenjena vsem po zakonu o športu registriranim športnikom, ki jih je okrog 60.000. Opredeljujejo postopke pred, med in po treningih, v drugem delu pa so posebej opredeljeni še pogoji za kolektivne in individualne panoge, plavanje ter posebna določila za upravljalce in uporabnike športnih objektov.


19.59 Število smrti zaradi koronavirusa v New Yorku še naprej pada

V ameriški zvezni državi New York je v nedeljo za covidom-19 umrlo 226 ljudi. Gre za najmanjše število od 28. marca, ki je obenem za 70 odstotkov manjše kot v začetku aprila, ko je na dan umiralo tudi po 800 ljudi.

V ZDA so po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa doslej potrdili 1,16 milijona okužb s koronavirusom in 67.758 mrtvih zaradi covida-19. V državi New York je potrjenih več kot 314.000 okužb in 24.708 smrti, od tega v mestu New York 174.300 okužb in 18.925 mrtvih. Newyorški župan Bill de Blasio je zaradi množičnih izhodov na prosto ob toplem vremenu oblikoval posebne ekipe policistov so v soboto in nedeljo, ko je bilo v mestu 25 stopinj Celzija in sončno vreme, izdali skupaj okrog 70 kazni zaradi kršenja pravil družbenega distanciranja.

V ZDA so doslej potrdili 1,16 milijona okužb s koronavirusom in 67.758 mrtvih zaradi covida-19. FOTO: Timothy A. Clary/Afp
V ZDA so doslej potrdili 1,16 milijona okužb s koronavirusom in 67.758 mrtvih zaradi covida-19. FOTO: Timothy A. Clary/Afp


18.45 Ursula von der Leyen: »Današnji sprint je bil odličen začetek maratona«

Evropski komisiji je na mednarodni donatorski konferenci uspelo zbrati 7,4 milijarde evrov za razvoj cepiv, zdravil in diagnostiko
koronavirusa. »Danes je svet pokazal izjemno enotnost za skupno dobro,« je povedala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. To je po njenih besedah sicer šele začetek in maraton zavez naj bi se nadaljeval. »Po vladah bi se morali pridružiti še civilna družba in ljudje po vsem svetu,« je povedala. Od 13,76 milijona, kolikor bo namenila slovenska vlada, bo skoraj vse namenjene za raziskave in postalo v zvezi s covid-19 v Sloveniji; za Svetovno zdravstveno organizacijo je
predvidenih 60.000 evrov. P. Ž

17.55 Vlada z državnim načrtom nad morebitni drugi val epidemije

Slovenska vlada bo na podlagi izkušenj prvega vala epidemije pripravila ustrezen državni načrt v smeri jasnih navodil, osnutkov odlokov, razmejitev pristojnosti in zadolžitev posameznih ministrstev in organov v sestavi, kar bi skupaj s spremembo
zakonodaje omogočalo učinkovitejši boj v primeru drugega vala epidemije. Vse resorje bo pozvala, da pripravijo predloge, kaj je potrebno storiti, da se pripravi državni načrt do sredine junija, ko ga bo potrebno sprejeti in tudi pripraviti na morebitno realizacijo.

17.05 Bruselj z novimi izrednimi ukrepi za pomoč kmetijstvu

Evropska komisija je danes objavila najnovejši sveženj izrednih ukrepov za podporo kmetijskemu in živilskopredelovalnemu sektorju oziroma tistim njunim segmentom, ki jih je kriza zaradi pandemije novega koronavirusa najbolj prizadela. Med ukrepi sta na primer pomoč za skladiščenje mleka in mesa ter prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu.

16.54 Britanski premier pripravlja načrt rahljanja ukrepov proti covidu-19

Britanski premier Boris Johnson pripravlja načrt omilitve ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Predstavil ga bo predvidoma v nedeljo. V javnost pa je medtem že pricurljal osnutek glede varnosti na delovnem mestu po ponovnem zagonu gospodarstva. V njih vlada poziva delodajalce, naj zaposleni delajo od doma še več mesecev, da ne bi prišlo do gneče na javnem potniškem prometu.

Ohranjanje razdalje dveh metrov med delavci v Veliki Britaniji ne bo obvezno. FOTO: Toby Melville/Reuters
Ohranjanje razdalje dveh metrov med delavci v Veliki Britaniji ne bo obvezno. FOTO: Toby Melville/Reuters


16.45 V Veliki Britaniji preizkušajo novo zdravilo za covid-19

Na univerzitetni bolnišnici v britanskem Southamptonu pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 preizkušajo novo zdravilo, ki ga je razvilo britansko biotehnološko podjetje Synairgen. Vsebuje protein interferon beta, ki ga človeško telo proizvaja v času virusne okužbe. Prve rezultate testiranj je pričakovati do konca junija. Interferon beta je del prve obrambne linije telesa proti virusom, saj ga posvari, naj se pripravi na virusni napad, pojasnjuje prvi mož Synairgen Richard Marsden. Po njegovih besedah koronavirus v okviru svoje strategije, da bi obšel imunski sistem, zavira proizvodnjo tega interferona.

Če deluje tudi pri bolnikih s covidom-19, bo jasno šele po postopku kliničnega testiranja. 75 prostovoljcev, ki sodelujejo v poskusnem zdravljenju, prihaja iz okrog desetih bolnišnic po državi. Polovica jih prejema zdravilo, polovica pa placebo. Prve rezultate je pričakovati do konca junija

16.10 Tudi v Grčiji rahljajo ukrepe

Državam, ki rahljajo ukrepe proti covidu-19, se je danes pridružila tudi Grčija. Ljudje gredo tako lahko znova k frizerju, v knjigarno, cvetličarno in tudi na plažo. Poleg tega ne potrebujejo več izjave o razlogu, zakaj gredo od doma.

Številni frizerji so morali podaljšati delovni čas, da so ustregli vsem strankam. FOTO: Aris Messinis/Afp
Številni frizerji so morali podaljšati delovni čas, da so ustregli vsem strankam. FOTO: Aris Messinis/Afp


15.56 Izredni študenti lahko zaprosijo za solidarnostni dodatek

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes na strani eUprave objavilo obrazec za oddajo vloge za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za izredne študente, ki se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

15.44 Minister Logar napovedal pomoč v višini 13,76 milijona evrov

Ob 15. uri se je začela donatorska konferenca, na kateri želi EU zbrati 7,5 milijarde evrov za globalno sodelovanje v bitki s koronavirusom. Z zbranim denarjem naj bi predvsem financirali razvoj cepiv.

Na konferenci, ki poteka na videopovezavi, sodeluje ves evropski politični vrh, generalni sekretar Združenih narodov António Guterres in voditelji z vsega sveta. Predsednika ZDA Donalda Trumpa ni med udeleženci konference. Slovenijo zastopal zunanji minister Anže Logar. Napovedal je pomoč v skupni višini 13,76 milijona evrov.

Cilj je, da bi čim prej razvili cepivo in zdravila. Načrtovanih 7,5 milijarde evrov je le prvi korak. Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen želi, da bi cepivo uporabili povsod po svetu. »Veliko je partnerjev, cilj je eden – premagati virus,« je ob začetku konference povedala Ursula von der Leyen. Evropska komisija je kot prva napovedala »mobilizacijo« milijarde evrov za uresničitev cilja. Francoski predsednik Emmanuel Macron je nato obljub 500 milijonov evrov, nemška kanclerka pa še 25 milijonov več. P. Ž.

15.40 Vlada bo dopolnila državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije

Obrambni minister Matej Tonin je na seji sveta za nacionalno varnost predstavil državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni. Ker je pomanjkljiv, ga bo vlada dopolnila, je tvitnil. Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa se je v razpravi zavzel zlasti za bolj jasno strategijo rahljanja ukrepov ob aktualni epidemiji covida-19.

Tonin je v zapisu na twitterju navedel, da v državnem načrtu, sprejetem leta 2016, manjkajo izvedbeni akti, denimo odloki, navodila in usmeritve, ter ocena potrebne zaščitne opreme za celotno državo. »Vlada bo to popravila in dopolnila načrt,« je zapisal.15. 22 Nakupovalno središče Aleja odpira vrata v petek

Novo veliko nakupovalno središče Aleja v ljubljanski Šiški, ki bi moralo odpreti vrata že 19. marca, a se to zaradi epidemije novega koronavirusa ni zgodilo, bo v omejenem obsegu prve kupce pričakalo v petek ob 8. uri. Tako so sporočili iz družbe SES, ki je investitor in upravljavec kompleksa.

15.12 Obiski v domovih za starejše so znova dovoljeni

Od danes so znova dovoljeni obiski v domovih za starejše občane. Med tistimi najbolj obremenjenimi z okužbami v času epidemije so sicer prvo srečanje oskrbovancev s svojci danes omogočili v Šmarju pri Jelšah, pa še tam pod zelo strogimi pogoji. V Metliki bodo obiske omogočili prihodnji teden, v Ljutomeru pa še čakajo na navodila.

V šmarskem domu upokojencev od danes dovolijo obiske le pod balkoni in na terasah, kjer je zagotovljena varna razdalja med oskrbovanci in njihovimi svojci. Direktorica doma Gordana Drimel je konec prejšnjega tedna napovedala, da bodo obiske znotraj stavbe omogočili šele, ko se bodo epidemiološke razmere dovolj umirile. Ti bodo sicer sprva dovoljeni le v izjemnih primerih, na primer pri nepokretnih oskrbovancih.

14.53 OZS: Okoli polovica gostinskih lokalov ostaja zaprtih

Od danes so spet odprti terase in vrtovi gostinskih lokalov, a gostinci opozarjajo, da je precej previdnostnih ukrepov težko oziroma nemogoče izvajati. Zato je po ocenah sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS ostalo zaprtih okoli polovica lokalov, je povedal predsednik sekcije Blaž Cvar. Za zgled ponuja ukrepe v Avstriji in pričakuje posluh NIJZ. Za gostince je najbolj neizvedljivo zagotavljanje ukrepa, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, hkrati pa morajo med preostalimi gosti zagotavljati razdaljo 1,5 metra. STA

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


14.30 Frizerji in kozmetičarke polno zasedeni

Po več tednih zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so danes vrata znova odprli frizerski in kozmetični saloni. Že prvi dan so večinoma polno zasedeni, vsaj do sredine maja pa bo pri večini od njih težko najti še kak prost termin.

V ljubljanskih frizerskih salonih je bilo danes precej pestro. FOTO: Matej Družnik/Delo
V ljubljanskih frizerskih salonih je bilo danes precej pestro. FOTO: Matej Družnik/Delo


13.20 Rusija postaja novo žarišče koronavirusa

V Rusiji so do danes potrdili 145.268 okužb z novim koronavirusom, od tega 10.581 v zadnjem dnevu, kar je blizu nedeljskemu rekordu. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v državi umrlo 1356 ljudi. Najhuje je v Moskvi, kjer so potrdili okoli polovico vseh okužb. Kljub porastu števila okuženih pa je stopnja smrtnosti relativno nizka v primerjavi z Italijo, Španijo in ZDA. Hujšemu so menda v Rusiji za zdaj ubežali zaradi hitrega zaprtja meja ter obširnega testiranja in sledenja okužbam. STA

13.00 Hrvaška z dodatnimi omilitvami ukrepov za zajezitev koronavirusa

V zdravstvenih ustanovah so znova začeli opravljati diagnostične, terapevtske in operacijske storitve. Vrata so odprli frizerski in kozmetični saloni. Odprta so tudi otroška in športna igrišča. Če bo epidemiološka slika še naprej ugodna, hrvaška vlada za 11. maj načrtuje tretji korak rahljanja ukrepov. Takrat naj bi odprli vrtce in šole za učence nižjih razredov ter obudili nekatere praktične univerzitetne programe. Znova bodo začeli obratovati nakupovalna središča ter gostinski lokali.

12.48 Porast kaznivih dejanj nasilja v družini

Policija je v času epidemije covida-19 obravnavala 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Najpogosteje žrtve fizičnega, psihičnega in ekonomskega nasilja ali celo kombinacije vseh naštetih oblik nasilja so ženske, storilci večine kaznivih dejanj pa so njihovi partnerji ali bivši partnerji. Vinko Stojnšek iz oddelka za mladoletniško kriminaliteto uprave kriminalistične policije je opozoril tudi na zlorabe na spletu. Življenje mladih se je v času epidemije namreč še bolj kot ponavadi preselilo na elektronske naprave tako zaradi zahtev po izobraževanju na daljavo kot potrebi po komunikaciji zaradi socialne izoliranosti. Zmanjšalo pa se je število prekrškov s področja zakona o varstvu javnega reda in miru. STA

12.30 Muzeji in galerije večinoma odprti v torek

Z nekaj izjemami muzeji in galerije po Sloveniji večinoma vrata odpirajo od torka. Današnji dan večina izkorišča za zadnje priprave za zagotovitev varnosti obiskovalcev in zaposlenih. Pri organizaciji dela in obiskov se ravnajo po smernicah, ki sta jih pripravila ministrstvo za kulturo in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Med drugim morajo na obiskovalca zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora, plačilo vstopnine in nakupa v muzejski trgovini bo mogoče le brezgotovinsko, listanje publikacij v muzejskih trgovinah ne bo dovoljeno. Za zaposlene in za obiskovalce bo obvezna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok, vstopajo pa lahko le zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal.

11.43 Za leto dni preložili Expo

Svetovna razstava Expo, ki bi v Dubaju morala potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021, bo preložena za leto dni, so sporočili iz Mednarodnega urada za razstave, potem ko so dobili soglasje dveh tretjin držav članic k takšnemu predlogu. Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Preložitev je podprla tudi Slovenija.11.37 V Srbiji izredne razmere do četrtka

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v pogovoru na televiziji Pink TV poudaril, da sta pogoja za odpravo izrednih razmer zaradi koronavirusa izpolnjena. Eden je, da je sedem dni zapored porast okužb manjši od pet odstotkov, drugi pa, da je manjše število ljudi na ventilatorjih. Srbska vlada bi lahko predlog o ukinitvi izrednih razmer v sredo poslala v srbsko narodno skupščino. Ukinitev bo začela veljati, ko bo objavljena v uradnem listu. To bi bilo lahko po Vučićevih besedah že v četrtek. Povedal je še, da bi lahko parlamentarne volitve, ki so jih morali zaradi koronavirusa preložiti, potekale 14. ali 21. junija. 

11.20 V osrednji stavbi infekcijske klinike še naprej bolniki s koronavirusom

Specialistične ambulante klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega kliničnega centra se odpirajo na novi lokaciji, v stavbi na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani. Tam bodo opravljali vse specialistične prve in kontrolne preglede, ki niso povezani z epidemijo novega koronavirusa in niso urgentni. Osrednja stavba infekcijske klinike bo še naprej prilagojena zgolj oskrbi bolnikov s covidom-19.11.16 V nedeljo ponovno brez novopotrjenih okužb s koronavirusom, umrla ena oseba s covidom-19

V nedeljo ob 616 opravljenih testiranjih drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, skupaj število doslej potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih je tako 97. Doslej so v Sloveniji opravili 56.136 testiranj. V nedeljo je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 58 bolnikov, od teh jih je bilo 20 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili tri osebe.

V Sloveniji je bilo med umrlimi za covidom-19 do vključno nedelje več žensk kot moških. Vendar pa je delež umrlih glede na število okuženih v vseh starostnih skupinah občutno višji pri moških. Velika večina smrti je bila doslej v starostni skupini nad 85 let, medtem ko med mlajšimi od 45 let doslej ni bilo smrtnih žrtev. STA11.15 Danes tudi posveti o odpiranju vrtcev in šol

Na ministrstvu za izobraževanje bo danes potekala vrsta posvetov o usklajevanju protokolov za odprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so sklic sestankov pozdravili, predstavnikom ministrstva pa bodo sporočili, da je odpiranje vrtcev in šol sprejemljivo le ob zagotovitvi varnosti za vse sodelujoče v vzgojno-izobraževalnih procesih. Ministrstvo je na srečanja poleg Sviza povabilo tudi številne druge deležnike s področja vzgoje in izobraževanja. Ob 11. uri se bodo ti posvetovali o odpiranju vrtcev, ob 13. uri o odpiranju osnovnih šol, ob 15. uri pa o odpiranju srednjih šol in dijaških domov. STA

10.58 Na Japonskem podaljšali izredne razmere

Japonski premier Šinzo Abe je danes do konca maja podaljšal izredne razmere, ki so jih razglasili zaradi izbruha koronavirusa. V državi se sicer pojavljajo prvi znaki umirjanja razmer, zato naj bi vlada razmišljala o omilitvi nekaterih ukrepov v določenih prefekturah, poročajo tuji mediji. Izredne razmere pa ne pomenijo omejitve gibanja, kot na primer v Evropi, ampak državljane le pozivajo, naj ostanejo doma, številne trgovine in lokali pa so zaprti. Na Japonskem so doslej potrdili okoli 15.700 okužb, umrlo je 551 ljudi. Od tega so v nedeljo potrdili 199 novih primerov okužb in 18 smrti.

10.40 Predstavitev rezultatov nacionalne raziskave o razširjenosti koronavirusa jutri

Izsledke raziskave, ki bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov, bodo predstavili v torek, je sporočil vodja raziskave in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Predstavitev je bila sicer predvidena za danes dopoldne. V raziskavo, ki se je začela 20. aprila, so vključili 1368 oseb, do zdaj znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa.10.30 V Italiji se je na delo vrnilo okoli štiri milijone ljudi​

Italijani lahko danes odidejo na sprehod ali si v bližnjem lokalu privoščijo sladoled. Na kavo in klepet v baru pa bodo morali počakati še en mesec. Država na Apeninskem polotoku je namreč po dveh mesecih strogih karantenskih ukrepov začela rahljati ukrepe omejevanja gibanja in se počasi vrača v normalno življenje. Danes so se odprli tudi parki in druge zelene površine, ljudje pa lahko znova obiskujejo svoje sorodnike ter se gibljejo znotraj svoje dežele. Športne dejavnosti niso več omejene na bližino doma. Preventivno oblast odsvetuje uporabo javnega prometa, v zaprtih prostorih pa morajo vsi nositi maske.
Rahljanje ukrepov je napovedano tudi za prihodnje tedne. 18. maja se bodo v državi znova odprle še trgovine na drobno, muzeji in knjižnice. 1. junija pa bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in kozmetični saloni.

9.38 Počivalšek: Turizem lahko računa na dodatno pomoč države

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bo vladi predlagal podaljšanje ukrepov pomoči, denimo sofinanciranje čakanja na delo, za turistično panogo. Ukrep bi lahko podaljšali za nekaj mesecev ali do konca leta. Odpiranje manjših nastanitev minister pričakuje še v tem mesecu.

9.35  Od jutri v Revozu dvoizmensko delo

V novomeški avtomobilski tovarni Revoz, kjer so zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa, 17. marca za šest tednov začasno zaustavili proizvodnjo in to z eno izmeno pred tednom znova zagnali, bodo v torek prešli na dvoizmensko delo. Proizvodnjo v ustaljenih dveh izmenah in pol načrtujejo za prihodnji ponedeljek.

9.33 Obseg aktivnosti civilne zaščite zaradi umirjanja razmer manjši

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci, zaradi nedelje in umirjanja razmer pa je obseg aktivnosti manjši. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1035 pripadnikov sil za zaščito in reševanje.

9.29 Vietnamski otroci po treh mesecih v šolskih klopeh

Več milijonov otrok se je v Vietnamu danes vrnilo v šolske klopi, potem ko pristojne službe že več kot dva tedna niso potrdile prenosa okužbe s koronavirusom znotraj države. Šole so zaradi izbruha koronavirusa v tej jugovzhodni azijski državi zaprli pred več kot tremi meseci.

9.10 V Južni Ameriki vrhunec pandemije čez nekaj tednov?

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se pridružil protestnikom, ki nasprotujejo karantenskim ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. V nagovoru protestnikom je krivil guvernerje zveznih držav, da s podaljševanjem ukrepov uničujejo delovna mesta. V Braziliji so sicer do nedelje potrdili 101.147 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 7025 ljudi. Številne bolnišnice in pokopališča so že preobremenjeni in na robu svojih zmogljivosti. Strokovnjaki še opozarjajo, da bo Južna Amerika dosegla vrhunec pandemije koronavirusa šele čez nekaj tednov in da se bodo razmere še precej poslabšale. STA

8.55 Trump verjame, da bo cepivo proti koronavirusu na voljo konec leta

Ameriški predsednik Donald Trump je na javni tribuni televizije Fox News pred spomenikom Abrahamu Lincolnu v Washingtonu dejal, da verjame, da bo cepivo proti novemu koronavirusu na voljo že ob koncu letošnjega leta. Zatrdil je tudi, da za obetajočim zdravilom remdesivir zdaj stoji vsa moč ameriške vlade. Medtem pa je nemški minister za zdravje Jens Spahn posvaril, da bi lahko razvoj cepiva proti novemu koronavirusu trajal leta. Razvoj cepiv je ena najtežjih nalog v medicini, je povedal za nemško televizijo ARD.

8.20 Prvo rahljanje ukrepov tudi za vrhunske športnike

Vrhunski športniki v Sloveniji lahko od danes naprej začnejo trenirati, a zgolj v nekontaktnih disciplinah, kot so v sklopu rahljanja ukrepov v boju proti novemu koronavirusu dejali predstavniki slovenske vlade. Glede podrobnosti izvedbe sproščanja treningov po različnih športih mora vlada sicer še odločiti, kar bi se lahko zgodilo še danes.

8.13 Parkiranje z današnjim dnem ponovno plačljivo

V mestnih občinah bodo znova pobirali parkirnine na javnih občinskih površinah. Kot so sporočili iz združenja mestnih občin, so se za potezo odločili zaradi prezasedenosti in dolgotrajnega parkiranja v mestnih središčih. Mestna občina Ljubljana bo sicer še naprej zagotavljala brezplačno parkiranje na območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana za tam zaposlene. Številne občine so se pobiranju parkirnin odpovedale, ko je vlada v sklopu ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa začasno ustavila javni potniški promet. 

8.10 Cerkve in džamija danes znova odpirajo svoja vrata

Cerkve danes ​znova odpirajo svoja vrata za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih. Tudi v ljubljanski džamiji in drugih muslimanskih verskih objektih bodo od danes znova molitve.

8.05 S koronavirusom okuženih več kot 3,5 milijona zemljanov

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je danes preseglo 3,5 milijona, od tega so tri četrtine potrdili v Evropi in ZDA. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 pa se bliža 250.000. Najhuje prizadeta celina je Evropa, kjer so potrdili več kot 1,5 milijona okužb in več kot 143.000 smrti. Med državami pa je koronavirus najhuje prizadel ZDA, kjer so potrdili več kot 1,1 milijona primerov okužbe in skoraj 68.000 smrtnih žrtev. AFP

7.54 EU zaganja donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu

Na spletni konferenci, ki jo bo gostila predsednica Ursula von der Leyen, želijo v začetni fazi zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu. Temeljni namen tega projekta za financiranje razvoja in proizvodnje cepiva ter preskrbe z njim je, da se z mednarodnim sodelovanjem čim bolj zmanjša tveganje zdravstvenega nacionalizma, poudarjajo v Bruslju. Štiri milijarde naj bi namenili za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje ter milijardo in pol za testiranje, so pojasnili v Bruslju. Cepivo je po besedah gostiteljice von der Leynove najboljša možnost za to, da svet skupaj premaga virus. STA

7.54 Po Evropi se nadaljuje rahljanje ukrepov proti covidu-19

Več evropskih držav danes nadaljuje postopno rahljanje ukrepov, ki so jih uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V Italiji bodo lahko danes znova začeli obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Odprli se bodo parki in druge zelene površine, športne dejavnosti pa ne bodo več omejene na bližino doma. Ljudje se bodo lahko spet gibali znotraj svoje dežele. Za pripravo hrane za s seboj bodo znova začeli delovati bari in restavracije.

V Avstriji se bodo danes v šole vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo ali zaključni izpit. Na Hrvaškem bodo lahko danes znova začeli delati frizerski in kozmetični saloni. Znova bodo vzpostavili delovanje celotnega zdravstvenega sistema. V Srbiji bodo ta teden znova začeli uvajati mestni javni promet, vzpostavili bodo železniški promet, odprli bodo restavracije in lokale. STA

7.52 Znani bodo rezultati nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19.

Predvidoma ob 11. uri bodo predstavili rezultate nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19. Vanjo so vključili 1368 oseb, do zdaj znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa. Izsledki raziskave bodo sicer podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.7.47 Vlada naj bi danes končala obravnavo poročila o dobavah zaščitne opreme

Vlada bo danes predvidoma končala obravnavo poročila pristojnih ministrstev o dobavah zaščitne opreme za potrebe epidemije covida-19, ki jo je začela že na seji v sredo. Na ministrstvu za zdravje pa se bodo danes izrekli o morebitni razvezi pogodbe za dobavo ventilatorjev, ki jo je zavodu za blagovne rezerve predlagalo podjetje Geneplanet. STA.

7.40 Na seji sveta za nacionalno varnost je pričakovati razpravo o razmerah pri soočanju z epidemijo

Na Brdu pri Kranju se bo ob 11. uri začela seja sveta za nacionalno varnost. Na dnevnem redu sta obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covid-19 in ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G.

7.32 V Sloveniji ponovni zagon nekaterih dejavnosti

Danes se v Sloveniji sprošča obsežen nabor ukrepov, ki so bili sprejeti za zajezitev epidemije covida-19. Med drugim je znova dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, odpirajo se trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov, delo začenjajo frizerski in kozmetični saloni, zlatarji, urarji, šivilje, čevljarji, spet bo mogoče opravljati verske obrede, vrata pa odpirajo tudi splošne knjižnice, muzeji in galerije.

Preberite še:

Komentarji: