Tudi občine z drugim krogom dobile nove župane

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je prejela skupaj 46 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ob 19. uri se je zaključilo glasovanje v drugem krogu županski volitev. Kmalu bo torej znano, komu so volivci zaupali glas v 56 slovenskih občinah, med drugim Mariboru, Kopru, Kranju, Novi Gorici, Ptuju in Slovenj Gradcu. Svoj glas je lahko oddalo nekaj več kot 612.000 volivcev.

Poleg županskih volitev so danes ponekod ponovili tudi glasovanje za mesta v občinskih svetih, kjer je v prvem krogu prišlo do nepravilnosti.

Po trenutnih podatkih je v občinah, kjer je potekal drugi krog lokalnih volitev, glasovalo 296.601 volilnih upravičencev, kar je 48,41-odstotna volilna udeležba.

V vseh 212 občinah so volivke in volivci 18. novembra že odločali o članih občinskih svetov, v 156 pa so izvolili tudi župane. Današnji drugi krog volitev pa je potekal še v preostalih 56 občinah, kjer v prvem krogu nobeden od kandidatov ni dobil večine glasov.

Drugi krog lokalnih volitev v Mariboru FOTO: Tadej Regent/Delo
Drugi krog lokalnih volitev v Mariboru FOTO: Tadej Regent/Delo


V drugem krogu so volivke in volivci izbirali med najuspešnejšima kandidatoma iz prvega kroga, županski kandidati pa morajo za izvolitev zbrati vsaj glas več od tekmeca. Če bi se kje njihovi glasovi razdelili točno na polovico, bi na koncu o novem županu odločil žreb. Na dosedanjih volitvah se to še ni zgodilo, smo pa bili nekajkrat blizu temu, saj je že odločal zgolj glas oziroma dva.


46 prijav kršitev volilnega molka


Dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve v občinske svete in redne volitve županov začel v petek opolnoči in je veljal do zaprtja volišč danes do 19. ure prejela 46 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Za 27 obvestil je bilo že ob sprejemu ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka oziroma gre za zadeve, ki jih Inšpektorat RS za notranje zadeve že obravnava. Inšpektorat tako na podlagi prejetih obvestil obravnava 19 zadev, povezanih z domnevnim kršenjem volilnega molka. Največ obravnavnih zadev se nanaša na prijave glede objav na družabnih omrežjih (11) in politično propagandao s sporočili prek mobilnih telefonov (3).
 

Sedme lokalne volitve


V prvem krogu tokratnih lokalnih volitev so sicer volivci že izvolili 156 županov, od tega so v kar 134 občinah nov mandat zaupali dosedanjim županom. Med že izvoljenimi župani je 17 oziroma slabih 11 odstotkov žensk, najmlajši šteje 28 let, najstarejši pa 75.

Tokratne lokalne volitve so sedme po vrsti, prvič v samostojni Sloveniji so potekale decembra 1994, ko je bilo občin precej manj. V naslednjem dobrem desetletju se je število občin z začetnih 147 povečalo na 210, pozneje pa sta bili ustanovljeni še dve.

Preberite še:

Komentarji: