V parku, na balkonih – brez dotikov, brez daril

V Ljutomeru in Šmarju pri Jelšah bodo še nekaj časa počakali z obiski, v številnih drugih domovih za starejše od ponedeljka dovoljeni.
Fotografija: Učenci glasbene šole Slavka Osterca ta teden s svojimi nastopi krajšajo čas stanovalcem ljutomerskega doma, ki ne smejo na prosto in so brez obiskov svojcev že šest tednov. FOTO: GŠ Slavka Osterca Ljutomer
Odpri galerijo
Učenci glasbene šole Slavka Osterca ta teden s svojimi nastopi krajšajo čas stanovalcem ljutomerskega doma, ki ne smejo na prosto in so brez obiskov svojcev že šest tednov. FOTO: GŠ Slavka Osterca Ljutomer

V domovih za starejše občane so se obvestila o dovoljenih obiskih razveselili, se pa vsi zavedajo tveganj, ki jih to prinaša. Najbolj zadržani so v domovih, ki jih je novi koronavirus najbolj prizadel. Ne glede na to pa so si njihovi direktorji edini: v domove je počasi treba vrniti vrvež, kajti dolgotrajna izolacija pri stanovalcih že pušča posledice. Večina bo obiske omogočila z začetkom prihodnjega tedna, vendar bodo ti stiki daleč od tistih, ki so jih bili navajeni pred epidemijo.

Melita Zorec, direktorica ljubljanskega doma starejših občanov Vič - Rudnik, je povedala, da so bili najprej presenečeni, ko so iz medijev izvedeli, da lahko spet omogočajo obiske, vendar so že kmalu dobili usmeritve ministrstva za delo. »Odločitve smo se razveselili, moramo pa biti skrajno previdni, predvsem tam, kjer smo imeli primere covida-19.« V tem domu je bilo vsega skupaj 20 okuženih (16 stanovalcev, štirje zaposleni); od predvčerajšnjim med zaposlenimi ni več nobenega z okužbo.

Obiske so pravzaprav uvedli že 29. aprila, vendar s stekleno pregrado, ta teden pa so se povezali z epidemiološko službo za nadaljnja navodila. »Epidemiološka slika v Ljubljani je razmeroma ugodna, zato upamo, da bomo lahko začeli sprejemati obiske v ponedeljek, seveda pod nekaterimi pogoji: da bodo nadzorovani, da pridejo le zdravi svojci, da ničesar ne prinašajo, da nam poročajo, da v zadnjem času niso bili v stiku z okuženimi, da nimajo znakov okužbe, da dovolijo merjenje telesne temperature in da pred obiskom izpolnijo izjavo, da so seznanjeni z našim protokolom,« je naštela sogovornica.

Obiske v domu Vič - Rudnik so pravzaprav uvedli že 29. aprila, vendar s stekleno pregrado, ta teden pa so se povezali z epidemiološko službo za nadaljnja navodila. FOTO: Jure Eržen
Obiske v domu Vič - Rudnik so pravzaprav uvedli že 29. aprila, vendar s stekleno pregrado, ta teden pa so se povezali z epidemiološko službo za nadaljnja navodila. FOTO: Jure Eržen


V enoti Bokalce bodo ukrepi strožji (v drugi enoti, Kolezija, so okužbo zaznali samo pri eni zaposleni); obiske bodo poskušali, če bo le mogoče, organizirati zunaj hiše, trajali bodo največ 20 minut. Če bo slabo vreme in bodo obiski notri, bodo med njimi dovolj dolgi razmiki, da bodo lahko prezračili prostor in razkužili opremo. Izjemoma bodo tudi v sobah, če varovanci ne morejo sedeti na vozičku, tam bo potrebne več zaščitne opreme. V nobenem primeru pa varovancev svojci ne bodo mogli objeti in se jih dotakniti, prav tako jim ne bodo smeli prinašati kakršnihkoli daril.
 

Manj stresno tam, kjer ni bilo okužb


Dom za starejše občane v Šiški je med tistimi, ki so se izognili okužbam, zato je tam morda zaznati nekaj manj tesnobe pri odpiranju vrat. Kakor je povedal direktor Simon Strgar, omogočajo obiske od tega torka, a so že vmes dopuščali posamezne izjeme, zlasti v paliativni negi, pod pogojem, da je prišla le ena oseba in da je bila v popolni zaščitni opremi.

»K sreči imamo park, zato zdaj laže organiziramo druženje,« je mirno pripovedoval Strgar. »Na obisk lahko pride po vnaprejšnji najavi le eden, priporočamo, da srečanje ni daljše od pol ure.« Ravno zato, ker imajo park, so se lahko oskrbovanci s svojci kdaj pa kdaj videli skozi ograjo. »Pri nas ni bilo takšnih stisk kot v drugih domovih, toda to vendarle ni pristen stik,« je poudaril. Poleg tega imajo med stanovalci kar nekaj takih, ki so še samostojni, in ti že težko čakajo, da bodo lahko spet šli po svojih opravkih.

FOTO: Jure Eržen
FOTO: Jure Eržen

 

Pogrešajo vrvež


Čeprav so se trudili, da bi stanovalci ohranili stik z bližnjimi s pomočjo informacijske tehnologije, se Melita Zorec zaveda, da to nikakor ne more nadomestiti osebnega stika. »Toda tudi osebni stik, kakršen bo zdaj omogočen, še vedno ne bo tak, kot je bil pred epidemijo. Vsi smo spremenjeni, mi, vi in oni, pa čeprav so v življenju že veliko dali skozi.«

Stanovalci so novico o obiskih sprejeli s kancem zadržanosti, saj se bojijo okužb, vendar so ti stiki, ob upoštevanju previdnostnih ukrepov, zanje zelo pomembni. »Pogrešamo vrvež, ki smo ga bili vsak dan navajeni v domu. Zato pričakujemo od pristojnih služb akcijski načrt, da se bodo razmere čim prej normalizirale in da bomo lahko začeli izvajati nekatere aktivnosti, vsaj v manjših skupinah. Zdaj jim, če gledamo hierarhijo potreb po Maslowu, zagotavljamo samo osnovne fiziološke potrebe, kje pa so še vse druge?« je opozorila Zorčeva.

FOTO: Jure Eržen
FOTO: Jure Eržen


Stanovalce sicer zaposleni spremljajo v park, imajo ju v obeh enotah, tisto, kar jim sicer prinesejo svojci, poskušajo nadomestiti v domski trgovinici, kavo kuhajo negovalke oziroma strežnice (kavomate so morali odstraniti), po potrebi nadomeščajo tudi pedikerja in frizerja. A čeravno se razmere umirjajo, je Melita Zorec, kot že mnogi drugi direktorji teh ustanov, opozorila, da domovi niso ne kadrovsko usposobljeni ne prostorsko primerno opremljeni za izvajanje ukrepov ob epidemiji, predvsem pa ne morejo zagotoviti ustrezne izolacije in hkrati ustrezne in dostojne zdravstvene nege in oskrbe zdravih stanovalcev. Zato bo morala država – glede na to, da bo virus, aktualni in tudi drugi, z nami še nekaj časa – poiskati rešitve.
 

Obiskov v ljutomerskem domu še lep čas ne bo


Tudi v ljutomerskem domu se kljub temu, da je bil nekaj časa eno največjih žarišč okužbe v državi, razmere postopoma umirjajo, poroča direktor Tomislav Nemec. Včeraj so imeli le še 21 okuženih, ki so stabilni. Toda do popolne normalizacije stanja v domu bo preteklo še precej časa, se boji direktor. Težko pričakovanih obiskov svojcev tako za zdaj ne dovoljujejo in ne vedo, kdaj jih bodo lahko.

»Stroka nam za zdaj obiske odsvetuje in po imunološki plati jih povsem razumem. Toda naši stanovalci so že šest tednov zaprti v domu, brez obiskov in siceršnjih običajnih stikov, tako da si zelo zelo želijo normalizacije. Opažamo, da tako dolgotrajna izolacija na nekaterih že pušča posledice,« pravi Nemec. Poleg tega so v domu odvisni od zunanjih sodelavcev, ker je večina njihovih zaposlenih še vedno v domači karanteni ali bolniško odsotna. Ker se murskosoboška bolnišnica iz sodelovanja umika, se za pomoč dogovarjajo drugod.

Učenci glasbene šole Slavka Osterca ta teden s svojimi nastopi krajšajo čas stanovalcem ljutomerskega doma, ki ne smejo na prosto in so brez obiskov svojcev že šest tednov. FOTO: GŠ Slavka Osterca Ljutomer
Učenci glasbene šole Slavka Osterca ta teden s svojimi nastopi krajšajo čas stanovalcem ljutomerskega doma, ki ne smejo na prosto in so brez obiskov svojcev že šest tednov. FOTO: GŠ Slavka Osterca Ljutomer

 

V Šmarju najprej na balkon, v Metliki obiski od ponedeljka


Dom upokojencev v Šmarju pri Jelšah je ravno tako eden od najbolj prizadetih zaradi koronavirusa, precej stanovalcev je umrlo. Razmere so se v zadnjih dneh zelo umirile, že nekaj časa v domu niso zaznali nobene nove okužbe, ne pri stanovalcih ne pri zaposlenih. Delno so tako začeli sproščati ukrepe. Obiski sicer še niso dovoljeni, so pa dovolili stike prek balkonov in teras. »Že to pomaga stanovalcem, da lažje prebrodijo ta čas. V hišo obiskovalcev še ne bomo spuščali oziroma jo bomo odprli, ko bodo taka navodila naše epidemiologinje,« je povedala direktorica Gordana Drimel. Dodala je, da se optimizem vrača v dom, ki je sicer znan po dobrih in predvsem zelo toplih odnosih.

Čeprav v domu v Šmarju pri Jelšah veljajo strogi ukrepi in še nekaj časa ne bodo dovolili obiskov, se optimizem počasi vrača med stanovalce in zaposlene. FOTO: Blaž Samec
Čeprav v domu v Šmarju pri Jelšah veljajo strogi ukrepi in še nekaj časa ne bodo dovolili obiskov, se optimizem počasi vrača med stanovalce in zaposlene. FOTO: Blaž Samec


V metliškem domu starejših občanov, kjer so pred epidemijo imeli 172 stanovalcev na dveh lokacijah – zdaj so na treh – se pripravljajo, da bodo v ponedeljek hišo spet odprli za obiskovalce. »Odpreti dom z danes na jutri bi bilo zelo neodgovorno,« je menila direktorica Ivica Lozar in dodala, da so na spletni strani objavili navodila, ki jih bodo obiskovalci morali upoštevati.
Od začetka marca do konca aprila so imeli 47 stanovalcev s covidom-19, od tega je deset negativnih, 13 jih bolezni žal ni preživelo.

Okuženih je bilo tudi 15 zaposlenih, sedem je že negativnih in se postopoma vračajo na delo. »Smo eden redkih domov, kjer smo se res prilagodili in zajezili virus,« je dejala Lozarjeva. Ta dom je bil tudi eden prvih, v katerem so odkrili novi koronavirus in ga zaustavili. Na ponedeljkovo odprtje se pripravljajo z vrsto ukrepov, ki jih priporoča stroka, saj morajo zaščititi stanovalce, zaposlene in obiskovalce. Zato so priprave precej stresne, nič drugače ne bo ob odprtju doma.

Preberite še:

Komentarji: