Vlada danes o odpravi karanten in pogoja PCT

Ljudje nestrpno pričakujejo rahljanje ukrepov. Stroka predlaga ukinitev pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.
Fotografija: Bolj sproščeno že v ta konec tedna? FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Bolj sproščeno že v ta konec tedna? FOTO: Voranc Vogel/Delo

Težko pričakovana dopisna seje vlade, na kateri je bilo pričakovati obravnavo glede sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, se je po 21. uri sinoči vendarle začela.

Na njej naj bi med drugim po priporočilih stroke predvidoma ukinili karantene in pogoj PCT v nekaterih dejavnostih, zato so ljudje nestrpno čakali novice, kaj konkretno bo tudi v resnici sprejeto.

A vlada o sprostitvah ukrepov sploh ni odločala. Na dopisni seji je tako le soglašala s predlogi amandmajev k predlogu novele zakona o spodbujanju investicij in k predlogu zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Kot sporočajo iz urada vlade za komuniciranje, bodo o sproščanju trenutno veljavnih protikoronskih ukrepov odločali danes popoldne. Seja je sklicana za 16. uro.

image_alt
Stroka predlaga ukinitev karanten in pogoja PCT v nekaterih dejavnostih

Predsednik vlade Janez Janša je sicer na twitterju že pred dnevi napovedal, da bo v prihodnjih dneh in tednih skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Zapleta se s pripravo potrebnih odlokov

Če bi vlada včeraj potrdila nekatere predloge stroke, bi bilo lahko konec karantene in PCT-pogoja v nekaterih dejavnostih že z današnjim dnem. A kot kaže zdaj, se bo zadeva očitno še za kak dan zavlekla, saj se zapleta s pripravo potrebnih odlokov. Vsebinska usklajevanja glede tega, kako obširno naj bi bilo sproščanje, očitno odločevalcem povzročajo kar nekaj preglavic. Minister Aleš Hojs na primer predlaga ukinitev vseh omejitev, minister Zdravko Počivalšek pa ukinitev pogoja PCT v servisnih dejavnostih in nekatere druge sprostitve.

Novinarska konferenca, na kateri bodo javnosti sporočili podrobnosti dogajanja na seji, predvsem pa to, kdaj se bodo ukrepi tudi zares zrahljali, bo najverjetneje danes.

Če bi vlada danes potrdila nekatere predloge stroke, bi bilo lahko konec karantene in pogoja PCT v nekaterih dejavnostih že z jutrišnjim dnem. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Če bi vlada danes potrdila nekatere predloge stroke, bi bilo lahko konec karantene in pogoja PCT v nekaterih dejavnostih že z jutrišnjim dnem. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Kateri mogoči ukrepi so v igri:

– ukinitev karanten

– ukinitev pogoja PCT v trgovinah, poštah, bankah, upravnih enotah, na bencinskih črpalkah, smučiščih, v javnem prevozu, na terasah gostinskih lokalov

– ukinitev samotestiranja zaposlenih konec meseca, kar pa ne bi veljalo v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu

– ukinitev pogoja PCT v vseh storitvenih dejavnostih

– podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja PCT

– v kongresni, sejemski, kulturni dejavnosti bi bilo dovoljeno ob upoštevanju pogoja PCT povečanje števila obiskovalcev, ki je zdaj omejeno na 750

– ukinitev samotestiranja in nošenja mask v šolah

Preberite še:

Komentarji: