Cepivo proti covid-19 morda še letos

V članku spremljamo vse relevantne podatke o bolezni covid-19.
Fotografija: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) upa, da bo do konca leta na voljo vsaj eno cepivo proti covidu-19. Napovedi so vedno težavne, a če bodo sedanje raziskave potekale brez zapletov, bi lahko letos izdelali nekaj sto milijonov primerkov cepiva, drugo leto pa do dve milijardi, je danes v Ženevi ocenila vodja znanstvenikov WHO Soumya Swaminathan. FOTO: iStockphoto
Odpri galerijo
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) upa, da bo do konca leta na voljo vsaj eno cepivo proti covidu-19. Napovedi so vedno težavne, a če bodo sedanje raziskave potekale brez zapletov, bi lahko letos izdelali nekaj sto milijonov primerkov cepiva, drugo leto pa do dve milijardi, je danes v Ženevi ocenila vodja znanstvenikov WHO Soumya Swaminathan. FOTO: iStockphoto



21.34 Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov ZDA maja navzgor

Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov newyorške organizacije Conference Board je maja v primerjavi z aprilom napredoval 2,8 na 99,8 točke, s čimer se je prekinil niz treh zaporednih mesecev padanja indeksa zaradi pandemije nove koronavirusne bolezni. Rast indeksa je v skladu s pričakovanji analitikov. Kljub majski rasti pa je indeks še vedno krepko zaostaja za vrednostjo 112,1 točke, kjer je bil pred izbruhom epidemije v ZDA v drugi polovici marca. Aprila je indeks nazadoval za 6,1, marca pa za 7,5 odstotka.

21.29 Pet pozitivnih v nogometnem klubu Saint Etienne

Nogometni klub Saint Etienne je sporočil, da so na testiranjih igralcev in delavcev v klubu odkrili pet pozitivnih primerov na novi koronavirus. Vsi so zdaj v domači izolaciji, klub pa nadaljuje priprave na začetek nove sezone. Klub je testiral triintrideset igralcev, 21 članov strokovnega dela ekipe ter 38 zaposlenih v klubu. Pozitivni so bili trije nogometaši ter dva strokovna delavca.
Klub je v sporočilu za javnost dodal, da je vseh pet omenjenih virus staknilo med karanteno in da tedaj niso bili v stiku med seboj. Francoska liga je ena redkih v Evropi, ki je konec prvenstva razglasila še takoj ob izbruhu pandemije. Novo sezono bodo klubi začeli 23. avgusta.

21.25 London bo za aplikacijo za sledenje uporabil ameriško tehnologijo

Britanska vlada je danes sporočila, da bo za aplikacijo za sledenje okužbam z novim koronavirusom uporabila tehnologijo, ki sta jo razvila ameriška velikana Apple in Google. Za to se je odločila, potem ko so prvi poskusi britanske aplikacije razkrili velike probleme. Vlada premierja Borisa Johnsona naj bi novo aplikacijo dala v uporabo v začetku junija, a so to po odkritju problemov odpovedali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister za zdravje Matt Hancock je danes sporočil, da so se dogovorili, da bodo »sile združili z Googlom in Applom, da bi združili najboljše dele obeh sistemov«. Dejal je, da je britanska tehnologija dobro delovala na Googlovem androidu, ne pa tudi na Applovem, kar pomeni, da razdalje med ljudmi niso vedno dovolj dobro ugotovili. Sedaj bodo združili nekaj najboljših ljudi, »da najdejo rešitev za ta globalen izziv in da pomagajo pri reševanju življenj,« je pojasnil.

20.30 Brez množičnih prireditev v Nemčiji

V Nemčiji bodo do konca oktobra prepovedali večino množičnih prireditev in dogodkov, da bi preprečili drugi val širjenja novega koronavirusa. V trgovinah in javnem prevozu bo še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask, prav tako bo še naprej veljalo pravilo fizične razdalje. Bodo pa v Nemčiji po poletnih počitnicah znova odprli šole, a pod pogojem, da se bo število okužb še naprej zmanjševalo. »Dokler ni na voljo cepiva in zdravila, moramo ohraniti osnovne zaščitne ukrepe,« je izjavila nemška kanclerka Angela Merkel.

19.55 Nato z načrtom za morebiten drugi val pandemije covida-19

Obrambni ministri članic zveze Nato so se danes dogovorili o načrtu za zagotovitev pripravljenosti na morebiten drugi val pandemije novega koronavirusa. Dogovorili so se o novem operativnem načrtu, ki naj bi omogočil boljše usklajevanje, o zalogi medicinske opreme in o skladu, ki naj bi omogočil hitro pridobitev bistvene medicinske opreme. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob tem ponovil, da je naloga zavezništva zagotoviti, da zdravstvena kriza ne postane varnostna kriza.
O podrobnostih glede obsega in razpoložljivosti sklada je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti. Nekatere zaveznice so že napovedale prispevke. Ministri so se dogovorili tudi o nadgradnji temeljnih zavezniških zahtev glede nacionalne odpornosti, ki pokrivajo bistvene sektorje, kot so energija, promet in telekomunikacije. Poudarek je na kibernetskih grožnjah, varnosti dobavnih verig ter tujem lastništvu in nadzoru.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze Nato je poudaril, da je naloga zavezništva zagotoviti, da zdravstvena kriza ne postane varnostna kriza. FOTO: Francois Lenoir/Afp
Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze Nato je poudaril, da je naloga zavezništva zagotoviti, da zdravstvena kriza ne postane varnostna kriza. FOTO: Francois Lenoir/Afp


19.13 V Italiji znova raste število smrti zaradi covida-19

V Italiji se je znova povišalo število smrtnih primerov zaradi okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so namreč zabeležili 66 novih smrtnih primerov zaradi covida-19 in tudi 333 novih okužb, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v Rimu. Skupno so v Italiji od razglasitve pandemije 20. februarja zabeležili 34.514 smrti zaradi covida-19. Aktivno okuženih v državi je še 23.101, v bolnišnicah pa imajo 2867 bolnikov. V zadnjem dnevu se je rahlo zvišalo število bolnikov na intenzivni negi, in sicer s 163 na 168 bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

18.23 V Rusiji 489 zdravstvenih delavcev umrlo zaradi covida-19

V Rusiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 489 zdravstvenih delavcev, ki so jim potrdili okužbo, je danes sporočila Ala Samojlova, vodja državnega zdravstvenega regulatorja Roszdravnadzor. To je veliko več, kot so oblasti potrdile doslej. Ministrstvo za zdravje je 26. maja poročalo o smrti 101 zdravstvenega delavca zaradi covida-19.

Zaradi covida-19 je v Rusiji umrlo 489 zdravstvenih delavcev. FOTO: Piero Cruciatti/Afp
Zaradi covida-19 je v Rusiji umrlo 489 zdravstvenih delavcev. FOTO: Piero Cruciatti/Afp


Število je tudi višje od 444 mrtvih zaradi covida-19, ki ga navaja neodvisna spletna stran, na kateri zdravstveno osebje objavlja podatke o smrti kolegov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V državi je zaradi covida-19 doslej umrlo 7660 ljudi, pri čemer upoštevajo le smrti, pri katerih je covid-19 naveden kot glavni vzrok smrti. Okužb z novim koronavirusom so doslej potrdili 561.091, v zadnjem dnevu 7790.

18.17 Gantar: Za zdaj težko govorimo o drugem valu epidemije, se pa nanj pripravljamo
 
Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci, namenjeni aktualnim informacijam glede novega koronavirusa, opozoril, da se Slovenija sooča z naraščajočim številom okuženih. Za zdaj gre predvsem za vnesene okužbe iz tujine, ne pa za širjenje virusa znotraj države, zato o drugem valu epidemije še težko govori. Se pa nanj pripravljajo. Tako Gantar kot direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek sta danes poudarila, da ne želijo, da bi število okužb z novim koronavirusom spet naraslo do točke, ko ne bi več mogli spremljati širjenja virusa in kontaktov okuženih. Ob tem sta opozorila na relativno majhno število epidemiologov v državi, zato po besedah Kreka zdaj na hitro izobražujejo dodatne strokovnjake, ki bi lahko delali na terenu in poskušajo s tem povečati kadrovske zmogljivosti.

»Obnašamo se preveč sproščeno, kot bi pozabili, da smo z velikimi napori uspeli premagati epidemijo«. Tomaž Gantar, minister za zdravje. FOTO: Leon Vidic/Delo
»Obnašamo se preveč sproščeno, kot bi pozabili, da smo z velikimi napori uspeli premagati epidemijo«. Tomaž Gantar, minister za zdravje. FOTO: Leon Vidic/Delo


Po Gantarjevih besedah opažajo, »da se obnašamo preveč sproščeno, kot bi pozabili, da smo z velikimi napori uspeli premagati epidemijo«. Kljub temu se za zdaj še ne odločajo za zaostrovanje ukrepov znotraj države. Če bo to potrebno, pa bo eden prvih ukrepov znova omejevanje zbiranja na javnih krajih z zdajšnjih 500 na 200 oseb, po potrebi pa bi to še stopnjevali.
Vlada sicer vsakih sedem dni ugotavlja strokovno utemeljenost omejitev in ravno danes se je seznanila s strokovno oceno skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje ter odločila, da se trenutne omejitve zbiranja uporabljajo še naprej, je razvidno iz sporočila po seji vlade. Oba s Krekom sta tudi pozvala k doslednemu izvajanju vseh priporočil NIJZ, namenjenih preprečevanju okužbe, torej k držanju medsebojne razdalje ali uporabi maske, kjer to ni možno, ter dosledni higieni rok, kašlja in kihanja.

17.50 Zaradi koronavirusa vlada zaostrila vstop v Slovenijo iz treh balkanskih držav

Slovenija je podaljšala seznam držav na rdeči listi, za katere veljajo omejitve za vstop v državo zaradi poslabšanih epidemioloških razmer zaradi covida-19. Na rdeči listi so po novem Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop iz teh držav bo poslej obvezna karantena. Spremembe bodo veljale od polnoči, je sporočil notranji minister Aleš Hojs.

17.42 Podelitev spominskega znaka za boj proti covidu-19 odslej urejena z uredbo

Vlada je na današnji seji potrdila uredbo o spominskem znaku Za požrtvovalnost v boju proti covidu-19. V skladu z njo bo spominski znak podeljen za požrtvovalno delo pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Spominski znak bo lahko podeljen medicinskemu osebju, pripadnikom civilne zaščite, policije in vojske ter drugim domačim in izjemoma tujim posameznikom, skupinam, lokalnim skupnostim, gospodarskim družbam, zavodom, društvom, nevladnim in drugim organizacijam.

Spominski znak je določen kot okrogla kovinska značka s premerom 25 milimetrov in debelino dva milimetra. Je srebrne oziroma bele barve na dveh metuljčkih z iglama oziroma magnetom. Na njej so v štirih barvah upodobljeni antikorona kot simbol upanja, ki združuje vse ljudi v zmagi nad covidom-19, okoli nje venec lovorjevih listov kot simbol zmage in državni grb, ki ga sklepa.

16.55 Na Madžarskem nič več omejitev na nogometnih stadionih
 
Nogometni klubi na Madžarskem lahko po novem popolnoma odprejo svoje stadione, potem ko je madžarska nogometna zveza (MLSZ) oznanila, da je končala omejitve in varnostne ukrepe, ki jih je zahtevala pandemija novega koronavirusa, poroča AFP.
Madžarska liga in pokalno tekmovanje sta se po premoru nadaljevala 23. maja s tekmami za zaprtimi vrati. Od 28. maja so bili na tekmah lahko tudi gledalci, vendar v omejenem številu in na določeni medsebojni razdalji. Danes pa je MLSZ končal vse omejitve, saj je so v sredo na Madžarskem uradno končali krizno obdobje zaradi novega koronavirusa

16.10 Jutri strožji ukrepi pri prehodu meje za osebe iz bolj obremenjenih držav s koronavirusom

Premier Janez Janša je na Twitterju napovedal, da bodo s petkom začeli veljati strožji ukrepi pri prehajanju meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Ob tem pa poudarja, da je za preprečitev širjenja okužb nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
Da bo vlada razpravljala o strožjih ukrepih pri prehodu meje, je danes povedal tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je pred sejo vlade sestal z vodjo strokovne skupine za covdid-19 Bojano Beović in direktorjem NIJZ Milanom Krekom.

15.59 V ZDA 1,5 milijona novih prošenj za nadomestilo za brezposelnost

V ZDA je minuli teden prošnjo za nadomestilo za brezposelnost vložilo dodatnih 1,5 milijona ljudi, s čimer se je število tistih, ki so delo izgubili v času pandemije covida-19, zvišalo na 45,7 milijona, je danes sporočilo ameriško ministrstvo za delo. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je število novih vlog za nadomestilo nepričakovano visoko in se je glede na predhodni teden znižalo le za 58.000. Ob omenjenih 1,5 milijona novih prošenj za nadomestilo za brezposelnost je sicer dodatnih 760.000 ljudi v 46 zveznih državah minuli teden zaprosilo za nadomestilo v okviru posebnega programa, namenjenega tistim, ki v normalnih okoliščinah ne bi bili deležni državne pomoči.

15.55 V Bruslju se zavedajo, da je kriza izjemna

Vzdušje pred pogajanji EU o svežnju za okrevanje po pandemiji covida-19 je boljše, kot je bilo na zadnjih proračunskih pogajanjih vrha unije v februarju, ki so se končala brez dogovora, ocenjujejo viri pri EU. Delegacije so »znižale ton«, zlasti zaradi vsesplošnega zavedanja, da je kriza res izjemna, so pojasnili. Voditelji članic EU se bodo na virtualnem zasedanju v petek prvič pogovorili o predlaganem svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa, ki vključuje pandemično prilagoditev prihodnjega večletnega proračuna unije v vrednosti 1100 milijard evrov in nov načrt za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Tokratni vrh naj bi bil stopnica do dogovora v juliju.

15.52 Cepivo proti covid-19 morda še letos

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) upa, da bo do konca leta na voljo vsaj eno cepivo proti covidu-19. Napovedi so vedno težavne, a če bodo sedanje raziskave potekale brez zapletov, bi lahko letos izdelali nekaj sto milijonov primerkov cepiva, drugo leto pa do dve milijardi, je danes v Ženevi ocenila vodja znanstvenikov WHO Soumya Swaminathan.

Cepivo bo morda na voljo že konec leta. FOTO: Shutterstock
Cepivo bo morda na voljo že konec leta. FOTO: Shutterstock


Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, trenutno potekajo raziskave za približno 200 morebitnih cepiv. Približno deset so jih že preizkusili na ljudeh. »Tudi če se prvo ali drugo cepivo ne bo izkazalo za to, kar je obljubljalo, ne smemo izgubiti upanja,« je danes še izjavila Swaminathan.

Preberite tudi: Slovenski strokovnjaki previdni glede zdravila proti koronavirusu

14.42 Na Hrvaškem največ okužb po 12. maju

Na Hrvaškem so od srede ob 14. uri potrdili še enajst primerov okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za največje število okužb v državi v enem dnevu po 12. maju. Po več kot dveh mesecih so dva nova primera okužbe zabeležili v hrvaški Istri. Novo žarišče okužb so ugotovili v Zagrebu.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 2259 okužb z novim koronavirusom, 2142 oseb pa je medtem okrevalo. Na zdravljenju zaradi covida-19 je še 20 bolnikov, med njimi pa nihče ni na medicinskem ventilatorju, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Spomnili so tudi, da se število smrtnih žrtev covida-19 ustavilo na 107. Doslej so testirali skoraj 71.000 oseb, v zadnjih 24 urah pa 369. V Zagrebu so ugotovili novo žarišče okužb na inštitutu za energetiko Hrvoje Požar. Potrditev prvega okuženega delavca so dobili 16. junija, doslej pa so potrdili še okužbe pri treh delavcih in treh študentih, ki so sodelovali z inštitutom, so danes potrdili na inštitutu.

Preberite še: V 24 urah šest milijonov prenosov aplikacije

15.35 Posledica pandemije izposoja rekordnih 1300 milijard evrov

Banke območja evra so si danes od Evropske centralne banke (ECB) v okviru programa TLTRO izposodile rekordnih 1300 milijard evrov. S temi sredstvi želijo odgovoriti na vse večje povpraševanje po posojilih podjetij, ki se soočajo s posledicami pandemije covida-19.

15.21 Turistični boni tudi v Italiji, a ne za vse

Italijanske pristojne službe so danes predstavile podrobnosti nove sheme turističnih bonov, vredne 2,4 milijarde evrov, s katero želijo pomagati turističnemu sektorju, da se po hudi epidemiji znova postavi na noge. Bone bodo v višini do 500 evrov dobila gospodinjstva z nižjimi dohodki. V Italiji bodo do turističnih bonov upravičena gospodinjstva, ki imajo manj kot 40.000 evrov dohodkov na leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Italiji bodo delili vrednostne bone za pomoč tamkajšnjemu turizmu. FOTO: Vladimir Jerman
V Italiji bodo delili vrednostne bone za pomoč tamkajšnjemu turizmu. FOTO: Vladimir Jerman


Kot so pojasnili v italijanskem davčnem uradu, bodo enočlanska gospodinjstva prejela bon v višini 150 evrov, par 300 evrov, družine z enim ali več otroki pa 500 evrov. Upravičenci bodo lahko bone porabili v Italiji za plačilo nastanitve, in sicer med 1. julijem in 31. decembrom. Ob plačilu bodo dobili 80-odstotni popust, preostalih 20 odstotkov pa bodo lahko uveljavljali naknadno pri davčnem uradu.

15.11 Naložbe države za izhod iz krize po hudi epidemiji

Vlada je na podlagi tretjega protikoronskega zakona danes določila seznam pomembnih investicij, ki naj bi pospešile izhod iz krize po covidu-19. Na seznamu je trenutno 187 pomembnih investicij v okvirni skupni vrednosti 7,7 milijarde evrov, vlada pa ga bo še posodabljala, je po seji vlade povedal okoljski minister Andrej Vizjak.

Andrej Vizjak, okoljski minister FOTO: Voranc Vogel
Andrej Vizjak, okoljski minister FOTO: Voranc Vogel


Kot je na novinarski konferenci povedal Vizjak, je na seznamu 22 okoljskih projektov v vrednosti 310 milijonov evrov ter 19 energetskih projektov v vrednosti 650 milijonov evrov. »Zelo veliko« je projektov je s področja prometa, vredni so kar 4,5 milijarde evrov. Projektov s področja regionalnega razvoja, kamor sodijo tudi projekti s področja zdravstva, šolstva in kulture, pa je za več kot dve milijardi evrov.

15.03 Zaradi covida-19 izguba v Snagi in LPP
 
Krovna družba ljubljanskega javnega holdinga je v prvem trimesečju letos ustvarila nekaj manj kot 900.000 evrov čistega dobička. Za pozitivni poslovni izid je zaslužna predvsem Energetika Ljubljana, medtem ko sta Vo-Ka Snaga in LPP poslovala s precejšnjo izgubo. Na poslovanje je že vplivala tudi epidemija covida-19, ki je prizadela predvsem LPP. Negativni poslovni izid sta izkazala Vo-Ka Snaga v višini nekaj pod 1,5 milijona evrov in LPP v višini 3,2 milijona evrov.

Informacije o poslovanju so imeli danes na mizi družbeniki Javnega holdinga Ljubljana. Družbeniki – poleg Mestne občine Ljubljana so to še občine Medvode, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Škofljica, Dol pri Ljubljani in Horjul – so se tako seznanili z informacijo o poslovanju matične družbe Javni holding Ljubljana in družb v skupini za obdobje med januarjem in marcem, ter z informacijo o finančnih posledicah epidemije covida-19 na poslovanje družb v skupini.

14.58 Pomoč britanske banke pri okrevanju gospodarstva po koronavirusu

Britanska centralna banka danes ni spremenila ključne obrestne mere. Ta tako ostaja pri rekordno nizkih 0,1 odstotka. Banka pa je pričakovano okrepila obseg programa za povečevanje količine denarja v obtoku, in sicer za sto milijard funtov (111,1 milijarde evrov). S tem želi pomagati gospodarstvu, ki ga je prizadela pandemija covida-19.

Bank of England je ključno obrestno mero, od katere so odvisni stroški posojil, ki jih ponujajo komercialne banke, nazadnje znižala marca, in sicer dvakrat: prvič za 0,25 odstotne točke, drugič za 0,15 odstotne točke. Povečanje stimulativnega programa je bilo pričakovano, potem ko se je britansko gospodarstvo zaradi posledic pandemije v aprilu skrčilo za 20 odstotkov, v marcu pa za šest odstotkov. Britanska vlada sicer verjame, da bo gospodarska aktivnost zdaj, ko so ukrepi za zajezitev novega koronavirusa sproščeni, okrevala.

14.53 Osem na novo potrjenih okužb s koronavirusom

V sredo je bilo v Sloveniji ob opravljenih 952 testih potrjenih osem okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Noben bolnik s covidom-19 v sredo ni umrl, enega so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo. V bolnišnici pa se jih zdravi še šest, eden na intenzivni negi.

Po tri nove okužbe so v sredo potrdili v Ljubljani in pri tujih državljanih. Po ena okužba pa je bila potrjena še v Kopru in Krškem.
V zadnjih 14 dnevih, od 3. do vključno 16. junija, so v Sloveniji zabeležili 26 primerov okužbe z novim koronavirusom. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so se ljudje v 13 primerih najverjetneje okužili v tujini. Z vnesenimi primeri pa je povezanih še deset okužb, medtem ko v preostalih treh primerih izvor okužbe ni znan.

14.15 Črnogorci za okužbe krivijo beograjski nogometni derbi

Direktor bolnišnice v Podgorici je izjavil, da se je novi koronavirus v državi spet razširil, in sicer zaradi navijačev, ki so bili prejšnji teden na beograjskem nogometnem derbiju med Partizanom in Crveno zvezdo. Neuradno je bilo na tej tekmi 25.000 gledalcev, med njimi je bilo veliko ljudi iz nekdanje Jugoslavije, tako iz Črne gore kot tudi iz Slovenije.

Šef kliničnega centra Jevto Eraković je tamkajšnjo vlado pozval, da je treba zaslišati vse ljudi, ki so prek Bosne in Hercegovine potovali na tekmo, saj je srbsko-črnogorska meja zaradi velikega števila okuženih v Srbiji ostala zaprta. »Kdor bi regularno prišel v Črno goro, bi moral v karanteno. Tako so ljudje v srbsko prestolnico potovali prek Bosne in Hercegovine,« je izjavil Eraković in pozval obiskovalce derbija, naj sporočijo svoje gibanje in stike. V Črni gori je trenutno devet registriranih primerov okužbe, pred tem 42 dni ni bilo nobenega.

Preberite še: V igri ni le politična polarizacija

14.04 Pri bolnikih s krvno skupino 0 je možnost za težjo obliko bolezni za polovico manjša

Krvna skupina lahko vpliva na potek covida-19 pri posamezniku, so ugotovili znanstveniki z univerze v nemškem Kielu. V izsledkih, objavljenih v strokovni reviji New England Journal of Medicine, ugotavljajo, da je pri ljudeh s krvno skupino A skoraj 50-odstotkov večja verjetnost za težji potek bolezni kot pri tistih s preostalimi krvnimi skupinami. Po drugi strani je pri bolnikih s krvno skupino 0 možnost, da bodo imeli težjo obliko covida-19, za 50 odstotkov manjša kot pri ostalih.

Skupina pod vodstvom molekularnega biologa Andreja Frankeja je preučevala vzorce krvi 1610 bolnikov s covidom-19, ki so se zdravili na oddelkih za intenzivno nego v bolnišnicah v Španiji in Italiji. Vsi bolniki so bili na respiratorjih ali so jim dovajali kisik. Znanstveniki so za primerjavo preučili tudi vzorce krvi 2205 naključnih odraslih iz teh dveh držav. »S pomočjo teh obsežnih podatkov smo odkrili dele genoma, ki povečajo ali zmanjšajo tveganje za resen potek covida-19,« je pojasnil eden od raziskovalcev David Ellinghaus.

13.40 Tradicionalni vojaški paradi se za zdaj ne bodo odpovedali 

Svetovna zdravstvena organizacija je posvarila Rusijo, da vojaška parada ob obletnici konca druge svetovne vojne, ki jo načrtujejo za prihodnji teden, predstavlja grožnjo hitrega širjenja koronavirusa. Oblastem je ponudila pomoč s posredovanjem smernic glede omejevanja grožnje. V Rusiji so potrdili več kot 560.000 primerov okužb z novim koronavirusom, s čimer se država uvršča na tretje mesto po številu okuženih za ZDA in Brazilijo. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v Rusiji umrlo 7600 ljudi.

v Rusiji so zaradi koronavirusa vojaško parado preložili, odpovedali pa se ji ne bodo. FOTO: Juri Kadobnov/AFP
v Rusiji so zaradi koronavirusa vojaško parado preložili, odpovedali pa se ji ne bodo. FOTO: Juri Kadobnov/AFP


13.10 Merklova za okrepljeno Evropo po koronavirusni krizi

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred začetkom nemškega predsedovanja svetu Evropske unije danes v parlamentu v Berlinu predstavila svoje načrte, kako namerava Evropo popeljati iz koronavirusne krize še močnejšo, kot je bila pred njo. Po njenem sodelovanje in solidarnost v Evropi še nikoli prej nista bila tako nujna kot zdaj.

»Po eni strani moramo premagati posledice krize, obenem pa moramo okrepiti odpornost Evrope, da se bo v prihodnje bolje odzivala,« je dejala Merklova v parlamentu. Zaveda se, da Nemčija prevzema predsedovanje in s tem odgovornost v času, ko Evropska unija prestaja najhujši izziv svoje zgodovine. Nemčija krmilo Sveta EU prevzema 1. julija od Hrvaške.

12.50 V Italiji pričakujejo najhujši padec turizma v zgodovini

Italijanski turistični sektor, eden od motorjev italijanskega gospodarstva, v letošnjem letu pričakuje najslabše prihodke v več kot dvajsetih letih, kaže raziskava Centra za turistične študije v Firencah. Ob nadaljevanju takšnega trenda bi lahko doživel najhujši padec v zgodovini. Italija je leta 2018 po podatkih Svetovne turistične organizacije sprejela prek 60 milijonov tujih turistov, letos pa pričakuje 56 milijonov manj prenočitev. V državi posledično pričakujejo padec prihodkov v panogi v višini 3,2 milijarde evrov, kar predstavlja najslabši rezultat po letu 1998.

V Italiji pričakujejo izpad turističnih prihodkov v višini 3,2 milijarde evrov. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
V Italiji pričakujejo izpad turističnih prihodkov v višini 3,2 milijarde evrov. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


11.25 V Pekingu omejili potovanja za skoraj pol milijona ljudi

V Pekingu so v zadnjem dnevu potrdili 21 novih okužb s koronavirusom. Od novega izbruha na večji tržnici pred enim tednom pa so skupno potrdili 158 okužb. Preventivno so na novo uvedli omejitve potovanja za skoraj pol milijona ljudi. Pristojne službe nadaljujejo ukrepe za zajezitev okužbe. Med drugim izvajajo množično testiranje, saj v prestolnici dnevno testirajo tudi 400.000 ljudi in uvajajo karanteno.

Pristojne skrbi, da se bo virus hitro razširil, saj je po njihovih ocenah tržnico, na kateri prodajo več kot 70 odstotkov vse zelenjave in sadja za Peking, od 30. maja obiskalo več kot 200.000 ljudi. Še vedno velja drugo najvišje varnostno opozorilo. Potovanja so možna le, če je posameznik prej opravil testiranje za novi koronavirus. Kdor živi na bolj ogroženem območju, pa ne sme več zapustiti Pekinga. Nekatere soseske so popolnoma zaprte.

V Pekingu testirajo vse, ki so se v zadnjem tednu mudili na tržnici Xinfadi. Identificirali so jih tudi po avtomobilskih tablicah. FOTO: Greg Baker/AFP
V Pekingu testirajo vse, ki so se v zadnjem tednu mudili na tržnici Xinfadi. Identificirali so jih tudi po avtomobilskih tablicah. FOTO: Greg Baker/AFP


11.30 WHO ne bo več testiral zdravil za malarijo za zdravljenje covida-19

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so sporočili, da zdravila za malarijo hidroksiklorokin ne bodo več testirali na bolnikih v okviru mednarodne študije, v kateri so testirali obstoječa zdravila za zdravljenje covida-19. Zdravilo ni zmanjšalo stopnje smrtnosti pri hospitaliziranih bolnikih. WHO je pri tem navajal več študij, v katerih so testirali hidroksiklorokin, ter druge dokaze.

Študija v okviru WHO, ki so jo imenovali Solidarnost, raziskuje, katera obstoječa zdravila za malarijo, aids, ebolo in multiplo sklerozo bi lahko varno uporabili za zdravljenje koronavirusne bolezni 19. Podobne raziskave potekajo tudi pod okriljem drugih organizacij in inštitutov. V okviru britanske raziskave so med drugim ugotovili, da zdravljenje s steroidom deksametazon lahko bistveno zniža smrtnost najhuje obolelih s covidom-19. WHO je prve ugotovitve označil za preboj.

Ameriška Uprava za hrano in zdravila je ukinila dovoljenje za izredno uporabo zdravila za malarijo klorokina in hidroksiklorokina proti covidu-19 že v začetku tedna.

Zdravilo za malarijo ni zmanjšalo stopnje smrtnosti pri hospitaliziranih bolnikih, obolelih za covidom-19. FOTO: Shutterstock
Zdravilo za malarijo ni zmanjšalo stopnje smrtnosti pri hospitaliziranih bolnikih, obolelih za covidom-19. FOTO: Shutterstock


11.05 Na Hrvaškem od julija aplikacija za spremljanje okužb z novim koronavirusom

V hrvaškem javnem informacijskem podjetju APIS so napovedali, da bodo hrvaški uporabniki julija lahko začeli uporabljati mobilno aplikacijo covid-19, ki bo namenjena spremljanju okužb z novim koronavirusom. Uporaba aplikacije, ki bo delovala s pomočjo tehnologije bluetooth, bo prostovoljna.

Strokovnjaki agencije za podporo informacijskim sistemom in tehnologijam (APIS) so v sklepni fazi priprave aplikacije za mobilne telefone, s katero bodo uporabniki opozorjeni, če so bili v stiku z okuženim. Določiti morajo le še nekatere podrobnosti aplikacije, kot so parametri za beleženje stikov ter izračun stopnje tveganja za okužbo. Sledilo bo testiranje, nato bodo aplikacijo, ki bo kot edina veljavna na Hrvaškem, uradno potrdili.

V sodelovanju s hrvaškim ministrstvom za zdravstvo rešujejo tudi pravne in tehnološke pogoje, vključno s tehnološko podporo informacijskih velikanov Google in Apple. Namestitev aplikacije bo prostovoljna, ne bo pa omogočala geolociranja uporabnika aplikacije in njegovega mobilnega telefona, prav tako ne bo razkrivala identitete lastnika mobilnega telefona. Podatki o stikih bodo ostali shranjeni na mobilnem telefonu štirinajst dni.

Preberite še: Bitka za cepivo kot tekma s časom

10.20 Včeraj pri nas osem novih okužb

Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih osem okužb z novim koronavirusom, je na novinarski konferenci potrdil minister za zdravje Tomaž Gantar. Skupno so tako doslej potrdili 1511 okužb z novim koronavirusom, 109 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Včeraj so v državi opravili 952 testih potrjenih osem okužb z novim koronavirusom. Noben bolnik s covidom-19 v sredo ni umrl, enega so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo. V bolnišnici pa se jih zdravi še šest, eden na intenzivni negi. Po tri nove okužbe so v sredo potrdili v Ljubljani in pri tujih državljanih. Po ena okužba pa je bila potrjena še v Kopru in Krškem.



9.10 V nemškem živilskem obratu okuženih več sto zaposlenih

Po tem, ko so v mesnopredelovalnem obratu v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija potrdili več sto okužb, je moralo v karanteno sedem tisoč ljudi. V kraju Gütersloh in okolici so včeraj preventivno zaprli vrtce in šole. V tovarni, ki začasno ne obratuje, so doslej potrdili več kot 650 okužb. Testirali so več kot tisoč zaposlenih, še več tisoč ljudi pa na testiranje še čaka. Še eno žarišče pa se je pojavilo v Berlinu v naselju stanovanjskih blokov. Za zdaj so potrdili sedemdeset primerov okužb, več blokov je v karanteni.

V nemškem mesnopredelovalnem obratu je okuženih že 650 ljudi, več tisoč jih na testiranje še čaka. FOTO: Sascha Schuermann/AFP
V nemškem mesnopredelovalnem obratu je okuženih že 650 ljudi, več tisoč jih na testiranje še čaka. FOTO: Sascha Schuermann/AFP


8.46 Peru po številu okuženih prehitel Italijo

V Peruju so do včeraj potrdili skupno več kot 240.000 okužb z novim koronavirusom, od tega več kot 3700 v zadnjem dnevu. Peru je tako po številu okuženih prehitel Italijo. Za covidom-19 je doslej umrlo več kot 7200 ljudi. Glede na število okužb je Peru na sedmem mestu najbolj prizadetih držav, med državami Latinske Amerike pa na drugem mestu za Brazilijo.

Za covidom-19 je v Peruju doslej umrlo več kot 7200 ljudi. FOTO: Ernesto Benavides/AFP
Za covidom-19 je v Peruju doslej umrlo več kot 7200 ljudi. FOTO: Ernesto Benavides/AFP


8.45 Azijske borze obarvane v rdeče

Azijske borze so se danes večinoma obarvale v rdeče in s tem sledile včerajšnjemu trendu na newyorških borzah. Vlagatelji so pod vtisom svaril o drugem valu širjenja novega koronavirusa, ki bi onemogočil hitro okrevanje svetovnega gospodarstva.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, zdrsnil za 0,45 odstotka. V Hongkongu je indeks Hang Seng doslej nazadoval za pol odstotka, v Šanghaju pa ima indeks Shanghai Composite 0,11-odstotno rast. V Južni Koreji je šel osrednji borzni indeks Kospi navzdol za 0,42 odstotka, indeks borze v Avstraliji All Ordinaries pa za 0,94 odstotka.

V šestih zveznih državah ZDA je občutno naraslo število novih okužb s koronavirusom. Vlagatelje je v slabo voljo spravilo tudi dogajanje na Kitajskem. V Pekingu so namreč v petih dneh potrdili več kot sto obolelih, zaradi česar so v sredo odpovedali več kot tisoč letov, zaprli nekatere dele mesta in tudi šole. Bolj ko se svetovna gospodarstva odpirajo, več je okužb, ugotavljajo analitiki, zato se bojijo, da okrevanje ne bo tako hitro, kot so predvidevali.

Analiki se bojijo, da okrevanje gospodarstva ne bo tako hitro, kot so predvidevali. FOTO: Aly Song/Reuters
Analiki se bojijo, da okrevanje gospodarstva ne bo tako hitro, kot so predvidevali. FOTO: Aly Song/Reuters


8.05 Do konca oktobra brez množičnih prireditev v Nemčiji

V Nemčiji bodo do konca oktobra prepovedali večino množičnih prireditev in dogodkov, da bi preprečili drugi val širjenja novega koronavirusa. V trgovinah in javnem prevozu bo še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask, prav tako bo še naprej veljalo pravilo fizične razdalje. Bodo pa v Nemčiji po poletnih počitnicah znova odprli šole, a pod pogojem, da se bo število okužb še naprej zmanjševalo. »Dokler ni na voljo cepiva in zdravila, moramo ohraniti osnovne zaščitne ukrepe,« je izjavila nemška kanclerka Angela Merkel.

V strahu pred drugim valom širjenja novega koronavirusa so v Nemčiji odpovedali vse množične prireditve. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
V strahu pred drugim valom širjenja novega koronavirusa so v Nemčiji odpovedali vse množične prireditve. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


7.45 Trump: Ponovnega zapiranja ZDA ne bo

Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za televizijsko hišo Fox News Channel izjavil, da ZDA kljub pojavom novih okužb z novim koronavirusom ne bodo zapirale države, pa tudi podjetij ne. »Tega nam ne bo treba narediti,« je rekel Trump.  

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da zaradi koronavirusa ne bodo znova zapirali države. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da zaradi koronavirusa ne bodo znova zapirali države. FOTO: Tom Brenner/Reuters


Preberite še: Bolton proti Trumpu

7.00 Vlada o zaostrovanju ukrepov pri vstopu v našo državo

Notranji minister Aleš Hojs je sinoči za Odmeve dejal, da bo vlada danes odločala o morebitnem zaostrovanju ukrepov pri vstopu v državo. Potniki iz kritičnih držav bi morali v karanteno. Ukrepi bi lahko začeli veljati jutri ali v soboto. Veljali bi tako za tujce kot tudi za državljane Slovenije. O potrebnih strožjih ukrepih je znova posvarila tudi infektologinja Bojana Beović. Zavzela se je za bolj dosledne kontrole vsakogar, ki pride nazaj v Slovenijo, in pri tem omenila hrvaški pristop, kjer državljanu ob prihodu v državo vzamejo telefonsko številko in naslov ter mu potem javljajo določena navodila, lahko pa nadzorujejo tudi njegovo gibanje.

Ukrep bi veljal tako za tujce kot tudi za državljane Slovenije, ki v državo prihajajo iz kritičnih držav. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ukrep bi veljal tako za tujce kot tudi za državljane Slovenije, ki v državo prihajajo iz kritičnih držav. FOTO: Blaž Samec/Delo


Preberite še: Glavni podatki o koronavirusu

Komentarji: