Množici kolesarjev so se ta petek pridružili tudi pešci

Po slovenskih mestih so tudi ta petek odzvanjala nasprotovanja aktualni vladi, ki jo vodi premier Janez Janša.
Fotografija: Protestniki v središču Ljubljane. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Protestniki v središču Ljubljane. FOTO: Leon Vidic/Delo

Današnji petek je tretji zapored, ko so se v središču prestolnice in drugod po Sloveniji množično zbrali protivladni protestniki na kolesih. Pred štirinajstimi dnevi se je v Ljubljani po policijskih ocenah zbralo 3500 ljudi, pred tednom dni 5500 (očividci so sicer število udeležencev prejšnji teden ocenili na približno 10.000), po prvih ocenah pa se jih je danes zbralo še več – kolesarjem so se namreč pridružili tudi pešci. 



Vzdušje na protestih po Sloveniji je bilo tudi tokrat mirno, odmevali so vzkliki in žvižgi, udeleženci pa so s slogani izražali nasprotovanje vladi oziroma so jo pozivali k bolj preudarnim okoljskim in drugim politikam.

V Ljubljani in drugod po Sloveniji so demonstranti danes ponovno pozivali vlado k odstopu. FOTO: Leon Vidic/Delo
V Ljubljani in drugod po Sloveniji so demonstranti danes ponovno pozivali vlado k odstopu. FOTO: Leon Vidic/Delo


Kako so potekali današnji protesti, si lahko preberete spodaj: 

21.20 Današnji protivladni shod v Ljubljani se zaključuje, na Trgu republike je ostala manjša skupina udeležencev protesta. 

20.55 Medtem ko so se nekateri protestniki odpravili s prizorišča, drugi še vztrajajo pred stavbo parlamenta. Slišati je vzklike, žvižge in zvončkljanje. 

20.38 Po ocenah se je na Trgu republike zbralo več ljudi kot minuli teden, približno 10.000. Kolesarjem se je tokrat pridružilo več pešcev. 



20.08 Udeleženci shoda, pešci in kolesarji, so ponovno zbrani na Trgu republike. Nosijo plakate s slogani: »Višje plače«, »Javno zdravstvo in šolstvo«, »Stanovanja za vse«, »Tako boste plesali, kot bomo mi žvižgali«. 

Protestniki na Trgu republike nekaj po 20. uri. FOTO: Borut Tavčar
Protestniki na Trgu republike nekaj po 20. uri. FOTO: Borut Tavčar


Prizor, ujet v objektiv nekaj po 19. uri. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prizor, ujet v objektiv nekaj po 19. uri. FOTO: Blaž Samec/Delo


19.58 Množica, zbrana v Mariboru, se je prav tako odpravila na pohod po mestu. Med kolesarje so se pomešali tudi pešci, vse pa poteka mirno.

19.57 Kakšnih dvajset protestnikov se je kmalu po devetnajsti uri zbralo v Murski Soboti pri spomeniku zmage na Trgu zmage. Verjetno zaradi slabega vremena tokrat za razliko od prejšnjega tedna skoraj nihče ni prišel s kolesom, zato so okrog spomenika hodili kar peš. Tudi tokrat je dogajanje od daleč opazovalo nekaj policistov,ki pa se na noben način niso vmešavali. J. P.

Udeleženci današnjega shoda v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič
Udeleženci današnjega shoda v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič


19.49 Protivladni protestniki so se na kolesih zbrali tudi v Celju. 



19.45 Mestni avtobusi v središču prestolnice stojijo, vzdušje je mirno. 

19.44 Po Slovenski cesti se premika velika množica kolesarjev. Slišati je slogane, kot je »lopovi«. Kolesarji krožijo po mestnem središču, počasi se bodo odpravili nazaj proti Trgu republike. 



19.35 Nasprotniki vlade so se zbrali tudi v Novi Gorici. 

19.28 Na Trgu republike, kjer so prej krožili kolesarji, zdaj hodijo ljudje. 

19.20 Profesorica Milena Mileva Blažić (Pedagoška fakulteta) se je shoda udeležila na kolesu: »Vsak petek sem tu, ker mislim, da je vlada pod pretvezo epidemije izvedla državni udar. Ta protest je izjemno kulturen, ljudje se odzivajo zaradi socialnih težav, kar je velikanska škoda, saj menim, da ima Slovenija zdravo jedro in da bi nekateri morali v arhiv zgodovine. To, kar se dogaja, je napovedal že Slavoj Žižek, imenuje se recept za katastrofo. Za odrom epidemije, ki je prinesla socialno krizo, poteka tudi ekonomska, zdaj pa se ji je pridružila še ekološka. Vendar je tu veliko zdravih mladih, nekontaminiranih z binarnim razmišljanjem dobro-slabo, ki hočejo dobro tudi za otroke, in so sposobni to državo pripeljati iz krize.«

FOTO: Maja Prijatelj
FOTO: Maja Prijatelj


19.18 Protesti potekajo tudi v Mariboru, čeprav se tam ni zbralo toliko kolesarjev kot v Ljubljani. Zbirati so se začeli malo pred 19. uro, zbiranje pa še poteka.

19.16 Kolesarji so se odpeljali s Trga republike, tam so ostali le udeleženci brez koles. 

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


19.03 Protestirajo tudi okoljevarstveni aktivisti. Rok Rozman z gibanja Balkan River Defence upa, da se bo ohranilo pozitivno vzdušje, saj da je njihova iskrena želja, da se stvari temeljito spremenijo. Napovedal je, da bodo kolesarji naredili krog tudi do ministrstva za okolje in prostor, kjer so nedavno pripravili predloge, ki škodujejo naravi. »Vlada ropa proračun, dela kraval v zdravstvu, ko pa se je spravila na okolje, je pa dregnila v osje gnezdo.«

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


19.00 »Gremo v napačno smer, gremo proti prepadu, namesto zelenim politikam. Ljudem je treba dati možnost naravnega življenja in zdravega prehranjevanja,« je misli strnila udeleženka shoda Anja Zgoričnik Jarm

18.58 Kolesarji so pričeli s kroženjem po Trgu republike. 



18.50 Na Trgu republike se zbirajo udeleženci vseh starostnih skupin – prisotne so družine in starejši –, ki izobešajo plakate s slogani, kot je »Da naravi, ne kapitalu«. Na prizorišču je major Ladislav Troha, ki je nagovor zbrane.

18.40 Trg republike je na polovico pregrajen z ograjo, za ogrado so policisti, opremljeni s čeladami in zaščitnimi jopiči. Policisti prizorišče varujejo tudi na kolesih. 

Pred protestom so zamejili tudi dostop do stavbe parlamenta, pri čemer je sodelovala tudi Slovenska vojska. 

Slovenska vojska je v središče prestolnice pripeljala zaščitne ograje pred napovedanimi protesti. FOTO: Blaž Samec/Delo
Slovenska vojska je v središče prestolnice pripeljala zaščitne ograje pred napovedanimi protesti. FOTO: Blaž Samec/Delo




Pri postavljanju ograj pred današnjimi protesti je sodelovala tudi Slovenska vojska. FOTO: Blaž Samec/Delo
Pri postavljanju ograj pred današnjimi protesti je sodelovala tudi Slovenska vojska. FOTO: Blaž Samec/Delo

Preberite še:

Komentarji: