Ameriški veleposlanik pri EU zdaj domneva »quid pro quo« v Ukrajini

Gordon Sondland popravil svoje prejšnje pričevanje, kaj bo ukrenil predsednik Donald Trump?
Fotografija: Ameriški veleposlanik pri EU Gordon Sondland. FOTO: Francois Lenoir Reuters
Odpri galerijo
Ameriški veleposlanik pri EU Gordon Sondland. FOTO: Francois Lenoir Reuters

New York – Ameriški veleposlanik pri Evropski uniji Gordon Sondland zdaj preiskovalcem razrešitve predsednika Donalda Trumpa potrjuje znameniti »quid pro quo« v odnosih do Ukrajine, ki ga iščejo kongresni demokrati. Druga pričanja so mu osvežila spomin in zdaj pravi, da ni druge razlage za zadrževanje vojaške pomoči kot »predlagana protikorupcijska izjava«. S tem veleposlanik misli na preiskavo delovanja nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna v Ukrajini, za katero se je v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim zavzemal Trump.

Bidnovo delovanje res vzbuja vprašanja, saj je njegov sin Hunter brez primernih izkušenj sedel v upravnem odboru največjega ukrajinskega zasebnega proizvajalca zemeljskega plina, sedanji demokratski predsedniški kandidat pa je sam priznal pritiske na odstravitev državnega tožilca, ki je preiskoval Burismo Holdings. Za kongresne demokrate pa so Trumpove prošnje Zelenskemu vpletanje druge države v domače politične procese in si zato prizadevajo za njegovo razrešitev.



Predsednik Donald Trump. FOTO: Yuri Gripas Reuters
Predsednik Donald Trump. FOTO: Yuri Gripas Reuters


Trump je v torkovih tvitih še vedno govoril o razrešitveni prevari ter spraševal, kam se je skril žvižgač, ki naj bi bil blizu več demokratskim voditeljem. Bo prepričevanje Bele hiše, da je Ukrajina na koncu dobila pomoč, ne da bi začela preiskovati Joeja Bidna, zadostovalo? Kot prej je tudi zdaj vse odvisno od republikanskih senatorjev, ki bodo odločali o hitrem zaključku razreševanja.

Preberite še:

Komentarji: