Cutugno razprodal koncert v Kijevu, sledila je prepoved vstopa v Ukrajino

Na črni listi kulturnega ministrstva vsaj 147 ljudi iz pretežno kulturnega sveta. Vsem so prepovedali vstop v državo in iz javnosti umaknili njihova dela.
Fotografija: »Skupina ukrajinskih poslancev mi želi preprečiti peti v državi, ki jo ljubim in ki ljubi mojo glasbo? To je absurdno,« se je na novico o tem, da je v Ukrajini persona non grata, odzval Toto Cutugno. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
»Skupina ukrajinskih poslancev mi želi preprečiti peti v državi, ki jo ljubim in ki ljubi mojo glasbo? To je absurdno,« se je na novico o tem, da je v Ukrajini persona non grata, odzval Toto Cutugno. FOTO: Youtube

Kot je znano od konca februarja, Ukrajine zaradi političnih razlogov letos na tekmovanju za pesem Evrovizije ne bo, nekateri glasbeni izvajalci in ustvarjalci z drugih področij ustvarjanja pa te dni presenečeno ugotavljajo, da sami ne morejo v Ukrajino. Njihova imena so se znašla na ukrajinski črni listi, država jim je prepovedala vstop na svoj teritorij.

Med njimi je po novem tudi Toto Cutugno, ki je z našo vokalno zasedbo Pepel in kri na Evroviziji leta 1990 v zagrebški dvorani Lisinski zmagal s Pesmijo Insieme (Skupaj) na temo združevanja Evrope.

Med drugim je v tej pesmi pel o »ljubezni brez meja«, pred nekaj dnevi pa izvedel, da ga je kulturno ministrstvo v Kijevu uvrstilo na črno listo tujih glasbenih izvajalcev, ki jim prestop meja Ukrajine ni dovoljen. Prepoved je zanj predlagala skupina ukrajinskih poslancev, in sicer vodji varnostne službe Vasiliju Gritsaku. Prepoved temelji na obtožbi Cutugnu, da ni le filorus, pač pa tudi podpornik ruske aneksije Krima in vojne v Ukrajini.


 

Razprodal dvorano za 4000 ljudi


Že 23. marca bi moral nastopiti na že razprodanem koncertu v dvorani v Kijevu, ki sprejme 4000 obiskovalcev, a ne bo. V preteklosti je mdr. na festivalu v Sanremu prepeval z zborom Rdeče armade, in sicer svojo uspešnico L'Italiano, na novico o nezaželenosti v Ukrajini pa se je odzval s presenečenjem in razočaranjem.

»Skupina ukrajinskih poslancev mi želi preprečiti peti v državi, ki jo ljubim in ki ljubi mojo glasbo? To je absurdno,« se je odzval. »Sem apolitičen, je to jasno? Pel sem ob institucionalnih priložnostih za državnike, med katerimi je bil tudi Putin, a to ne pomeni politične pripadnosti,« je povedal.



Podobno presenečen je bil pred kratkim v Italiji tudi njegov pevski kolega Al Bano, ki se je prav tako znašel na črni listi, ki mu prepoveduje obisk Ukrajine. Kulturno ministrstvo v Kijevu je nanjo uvrstilo vsaj 147 ljudi. Na njej zaenkrat ni ne Cutugna ne Al Bana, so pa med drugimi Steven Seagal, Gerard Depardieu, ruski filmski režiser Nikita Mihalkov, pevec zasedbe Limp Bizkit Fred Durst, ruska pop glasbenica Julija Čičerina, ruska bogatašinja Jelena Baturina, ruski pisatelj Arkadij Inin idr. Imen je veliko.

V Ukrajini so vsi v kategoriji persona non grata. Za vse velja ne le, da fizično ne smejo vstopiti v državo, pač pa so iz javnosti umaknili tudi njihovo glasbo, knjige, filme ... Na listi niso le kulturniki, pač pa tudi, denimo, ameriški boksar Roj Jones jr.

Po drugi strani je isto ministrstvo izdalo tudi pozitivno listo tistih, ki po mnenju politike »javno podpirajo suvereno in demokratično Ukrajino«. Na njej so med drugimi ameriški pevec in igralec Jared Leto, pevec zasedbe The Scorpions Klaus Meine in ukrajinsko-ameriška igralka Milla Jovovich.

Komentarji: