Facebook vlaga v lokalne medije

Z naložbo v višini 300 milijonov dolarjev naj bi spodbudili lokalno novinarstvo ter kljubovali širjenju lažnih novic. 
Fotografija: V primerjavi s preteklimi naložbami tokratna ni neposredno povezana s produkti, ki jih nudi Facebook. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
V primerjavi s preteklimi naložbami tokratna ni neposredno povezana s produkti, ki jih nudi Facebook. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Ameriški tehnološki gigant Facebook bo v prihodnjih treh letih izpeljal naložbo v višini 300 milijonov dolarjev (262 milijonov evrov). V torek so predstavniki podjetja javnost obvestili, da hočejo z novo naložbo kljubovati očitkom, da družbeno omrežje uničuje novinarstvo, kot smo ga poznali. V podjetju se zavedajo, kako pomembno vlogo igra njihova platforma pri širjenju novic, zato želijo z novo naložbo pomagati tudi lokalnim časopisom, poroča tiskovna agencija Reuters.

V primerjavi s preteklimi naložbami tokratna ni neposredno povezana s produkti, ki jih nudi Facebook. V preteklosti so v podjetju vlagali v založniška podjetja, ki so svoje storitve ponujala tudi prek najpopularnejšega družbenega omrežja. »Nadaljevali bomo boj proti lažnim novicam, napačnim informacijam in delnim resnicam, ki se objavljajo na facebooku,« je v izjavi za javnost sporočila Campbell Brown, podpredsednica globalnega partnerstva za novice pri Facebooku. »Hkrati imamo priložnost in odgovornost, da pomagamo lokalnim medijem ter pripomoremo k njihovi rasti in napredku,« je še dodala.



Facebook se sooča tudi s plazom kritik zaradi njegove nezanemarljive vloge pri širjenju sovražnega govora, političnega spletkarjenja ter drugih spornih praks. V prvi naložbeni fazi si bodo prizadevali predvsem za okrepitev razpoložljivih sredstev za lokalno poročanje v Združenih državah Amerike. Tako naj bi spodbudili pripravnike, da se pridružijo obstoječim novinarskim hišam ter pod njihovim okriljem prispevajo k rasti lokalnih medijev. V prihodnjih petih letih naj bi tako dodatno usposobili okoli tisoč novinarjev.

Med znanimi podjetji, v katere bo Facebook vlagal, naj bi bili po poročanju Reutersa ameriška neprofitna organizacija Pulitzer Center, organizacija Report for America, sklad Knight-Lenfest Local News, lokalno medijsko združenje (Local Media Association) in lokalni medijski konzorcij (Local Media Consortium), organizacija Ameriški novinarski projekt ter skupnost medijskih projektov.

Facebook se sooča tudi s plazom kritik zaradi njegove nezanemarljive vloge pri širjenju sovražnega govora, političnega spletkarjenja ter drugih spornih praks. FOTO: Blaž Samec/Delo
Facebook se sooča tudi s plazom kritik zaradi njegove nezanemarljive vloge pri širjenju sovražnega govora, političnega spletkarjenja ter drugih spornih praks. FOTO: Blaž Samec/Delo


Že novembra lani so sicer iz tehnološkega giganta sporočili, da bodo v letu dni za usposabljanje lokalnih novinarjev v Veliki Britaniji namenili dobrih pet milijonov evrov. Namero so javnosti sporočili po kritikah nekdanjega britanskega ministra za kulturo Johna Whittingdala, ki je podjetje obtožil »umora lokalnih medijev«, poroča britanski časnik Guardian. »Facebook, ki predstavlja najbolj priljubljen vir novic, Google in Apple morajo prispevati k lokalnemu demokratičnemu poročanju ter podpirati lokalne medije,« je dejal Whittingdale v nagovoru pred britanskim parlamentom.

Poleg lanske naložbe v izobraževanje britanskih novinarjev naj bi pri tehnološkem velikanu v prihodnosti dodatno razširili tudi program lokalnega pospeševalnika, kjer lokalnim medijskim hišam nudijo pomoč pri pridobivanju novih naročnikov. Navsezadnje je tudi v interesu Facebooka, da na svoji platformi razpolagajo s kar se da širokim spektrom kakovostnih in kredibilnih informacij.

Preberite še:

Komentarji: