Grčija ima domnevno skrivni, nelegalni center za zavračanje migrantov

Grčija ima, po poročanju New York Timesa, na meji s Turčijo tajni center, kamor zapira begunce in jih nato vrača v Turčijo.
Fotografija: V Berlinu so številni protestniki zahtevali odprtje evropskih meja in humano ravnanje z begunci. FOTO: John Macdougall/AFP
Odpri galerijo
V Berlinu so številni protestniki zahtevali odprtje evropskih meja in humano ravnanje z begunci. FOTO: John Macdougall/AFP

Z »zunajsodnim centrom« naj bi poskušali preprečiti ponovitev migrantske krize iz leta 2015, navaja New York Times.

V Atenah se na te zapise New York Timesa še niso odzvali. So pa doslej zavračali vse obtožbe, da izvajajo nasilna vračanja beguncev, ne da bi opravili zahtevane postopke.

New York Times sicer trdi, da so obstoj tovrstnega tajnega centra potrdili tudi satelitski posnetki. Poleg tega se sklicuje na poročila beguncev, ki so šli skozenj. Domnevno je postavljen v bližini vasi Poros.

Tudi ekipa francoske tiskovne agencije AFP z območja na grško-turški meji poroča, da so videli vojake, kako so naložili begunce v vojaška vozila. Neoznačena vozila pa da pobirajo prebežnike, ki se jim je, kljub nasilju grške policije in vojske, uspelo prebiti v državo.

Številni begunci še vedno čakajo na vzhodnih mejah Grčije. FOTO: Ozan Kose/AFP
Številni begunci še vedno čakajo na vzhodnih mejah Grčije. FOTO: Ozan Kose/AFP


Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je Grčijo danes obtožil, da na meji izvaja nacistične metode. Med drugim je pokazal posnetke, ki naj bi dokazovali, da so grški policisti pretepli in ranili več beguncev, jim pobrali njihove osebne predmete ter jih poslali nazaj na turško stran meje zgolj v spodnjicah. V Atenah so doslej vse tovrstne obtožbe zanikali.

Poleg tega tudi grški in turški varnostni organi prihajajo v stik. Grške oblasti so danes sporočile, da je v bližini otoka Kos na meji s Turčijo v Egejskem morju turški patruljni čoln namerno zadel grško plovilo. Incident se je menda zgodil v grških vodah, pri tem pa je nastala le gmotna škoda, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Preberite še:

Komentarji: