Iz Italije poročajo o dveh smrtnih žrtvah neurja, Sicilija v plamenih

Čeprav je nevihta po pričevanjih trajala le okoli deset minut, so milanski gasilci davi prejeli na stotine klicev.
Fotografija: Veter je podiral drevesa in odpiral okna. FOTO: Claudia Greco/Reuters
Odpri galerijo
Veter je podiral drevesa in odpiral okna. FOTO: Claudia Greco/Reuters

Sever Italije je po ponedeljkovem popoldanskem neurju danes okoli četrte ure zjutraj zajela nova silovita nevihta z močnim dežjem in sunki vetra. Ponekod je padala tudi toča, med drugim v Milanu, nastala je velika škoda na infrastrukturi in v kmetijstvu. Poročali so o poškodovanih in dveh smrtnih žrtvah.

image_alt
Na Štajerskem in na Primorskem brez elektrike več kot 20.000 odjemalcev

Čeprav je nevihta po pričevanjih trajala le okoli deset minut, so milanski gasilci davi prejeli na stotine klicev. Poročali so o odkritih strehah in poplavah zaradi velike količine padavin in toče, ki sta padli v kratkem času, ter o številnih podrtih drevesih. Poškodovane so bile tudi tramvajske proge, podzemna železnica je bila zaradi izpada elektrike nekaj časa zaprta, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Veter je odpiral okna

Pekel, apokalipsa so besede, ki spremljajo na družbenih omrežjih objavljene fotografije nevihte. Na videoposnetkih je videti intenzivnost dežja in močne vodoravne sunke vetra, ki so v nekaterih primerih razbili ali odprli okna hiš ter povzročili poplave.

Pred tem so v ponedeljek pozno zvečer pokrajino Brianza prizadeli nalivi, v pokrajini Monza pa je bilo podrtih veliko dreves. Eno od dreves je padlo na avtomobil, v katerem so bili mati, oče in dveletna deklica. Očeta so zaradi poškodb glave odpeljali v bolnišnico. Mati in hči nista bili poškodovani.

Drevo je padlo na avtomobil, v katerem je bila ženska. FOTO: Piero Cruciatti/AFP
Drevo je padlo na avtomobil, v katerem je bila ženska. FOTO: Piero Cruciatti/AFP

V mestu Lissone v pokrajini Monza pa je umrla 58-letna ženska, na katero je padlo drevo. Ko je bila na poti v službo, se je med čakanjem na konec nevihte zatekla v zavetje, ko pa se je premaknila, je nanjo padlo veliko drevo. Mimoidoči so takoj poklicali pomoč, a ko so prišli reševalci, niso mogli storiti ničesar, da bi jo rešili.

Na območju Brescie pa je umrlo 16-letno dekle v skavtskem taboru, ko je, medtem ko je spala v šotoru, nanjo padlo drevo, poroča Ansa.

Zamude vlakov, zasilni pristanki letala

Zaradi podrtih dreves so že od ponedeljka zaprte nekatere železniške proge v Lombardiji, vlaki med Benetkami in Milanom pa imajo zamude do ene ure.

Toča je poškodovala tudi letalo ameriške družbe Delta, ki je v ponedeljek vzletelo z letališča v Milanu in je bilo namenjeno v New York. Letalo je nato zasilno pristalo v Rimu, poškodovanih ni bilo.

Toča je to noč padala tudi v deželi Benečija (Veneto), zlasti na območju Verone, od koder poročajo o več poškodovanih. Nastala je velika škoda na avtomobilih ter v kmetijstvu, prekinjen je železniški promet med Brescio in Padovo.

V Italiji je veter ruval drevesa. FOTO: Piero Cruciatti/AFP
V Italiji je veter ruval drevesa. FOTO: Piero Cruciatti/AFP

Nekatera zrna toče so bila velika kot jabolko in težka 150 gramov, je danes dejal predsednik dežele Luca Zaio in napovedal, da bodo zaradi obsežne škode zaprosili za pomoč države.

Nekaj ljudi tudi poškodovanih

O toči v velikosti teniških žogic in močnem vetru s sunki do 160 kilometrov na uro, ki sta povzročala škodo, so v ponedeljek pozno zvečer poročali tudi iz Pordenona, Vidma in Gorice v Furlaniji - Julijski krajini. Dve večerni neurji sta tam povzročili gmotno škodo, tudi na električnem omrežju, tako da so v številnih manjših občinah ostali brez električne energije.

Štiri osebe so bile poškodovane, medtem ko so poskušale preprečiti, da bi na njihovem premoženju nastala škoda.

Poročali so tudi o velikem številu udarov strele in podrtih drevesih, je poročala Ansa in dodala, da se je nevihta nato hitro premaknila proti Sloveniji.

Primorski dnevnik na spletni strani poroča, da je v zamejstvu velika škoda nastala na območju Sovodenj, Rupe, Gabrij, Štandreža, Števerjana, Vrha, Ločnika, Gradišča, Ronk, Koprivnega in okolice. Veter je ruval drevesa v goriškem mestnem središču, kjer so zaprli nekaj ulic.

Medtem ko je na severu Italije tudi za danes razglašen oranžni alarm zaradi nevarnosti neviht, za 16 mest v osrednji in južni Italiji še naprej velja opozorilo zaradi hude vročine.

Požar v Palermu je močno poškodoval tudi letališče. FOTO: Stringer/AFP
Požar v Palermu je močno poškodoval tudi letališče. FOTO: Stringer/AFP

S požari se borijo tudi na Korziki, Portugalskem in v Alžiriji

Poleg Grčije in Italije se s požari spopadajo tudi na Korziki, Portugalskem in v Alžiriji. Na Korziki je ogenj uničil več kot dva kvadratna kilometra površin, na Portugalskem je bilo pri gašenju poškodovanih osem gasilcev, požari v Alžiriji pa so terjali kar 34 smrtnih žrtev. Skupno so sicer požari v Sredozemlju terjali več kot 40 življenj.

Na francoskem sredozemskem otoku Korzika so gozdni požari čez noč uničili več kot dva kvadratna kilometra površin. Po poročanju medijev sta na otoku nedaleč drug od drugega izbruhnila najmanj dva požara, ki sta se nato združila. Z ognjem se skupno bori okoli 200 gasilcev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na twitterju zapisal, da so morali evakuirati samostan Corbara na severu otoka. Predsednik regionalne vlade na Korziki Gilles Simeoni pa je pojasnil, da so požari izbruhnili zaradi požiga.

Tudi v bližini turističnega letovišča Sintra na Portugalskem je v torek izbruhnil požar, zaradi katerega so morali preventivno evakuirati več stanovalcev in živali. Pri gašenju požara je bilo lažje poškodovanih osem gasilcev.

Požar je sicer zdaj že pod nadzorom, a kljub temu na terenu ostaja približno 500 gasilcev ob podpori 163 vozil. Skrbi jih, da bi se požar lahko zaradi močnega vetra znova okrepil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še:

Komentarji: