Izraelska vojska oblega dve bolnišnici v Gazi

Poleg medicinskega osebja in ranjencev v Gazi je izraelska vojska napadla tudi Libanon, kjer je ranila več civilistov.
Fotografija: Gaza po izraslkem napadu. FOTO: Mohammed Abed/AFP
Odpri galerijo
Gaza po izraslkem napadu. FOTO: Mohammed Abed/AFP

Izraelska vojska je danes sporočila, da je ponovno napadla mesto Han Junis na jugu Gaze, kjer oblega tudi bolnišnici Naser in Al Amal. Izrael trdi, da palestinsko odporniško gibanje Hamas bolnišnici uporablja v vojaške namene. Izraelska vojska je bolnišnici oblegala že februarja, ko je tam ubila več deset članov medicinskega osebja in bolnikov.

Palestinski Rdeči križ je sporočil, da izraelska vojska v mestu Han Junis oblega in napada cilje v bližini dveh največjih bolnišnici - bolnišnice Nasser in bolnišnice Al Amal, kjer je izraelska vojska v glavo ustrelila medicinskega uslužbenca, ki je umrl v bolnišnici.

Po poročanju španske tiskovne agencije EFE izraelska vojska bolnišnici oblega z več deset oboroženimi vozili, okoli bolnišnic pa naj bi Izrael iskal podzemne rove.

Palestinski Rdeči križ, ki upravlja z bolnišnico Al Amal je sporočil, da je izraelska vojska v okolici bolnišnice porušila več stavb in da je medicinsko osebje v hudi nevarnosti, saj nima več možnosti, da bi varno vstopilo ali zapustilo bolnišnico.

Palestinci umirajo tudi od lakote. FOTO: Mohammed Abed(AFP
Palestinci umirajo tudi od lakote. FOTO: Mohammed Abed(AFP

Po poročanju palestinske tiskovna agencije Wafa je Izrael izvedel tudi več bombnih napadov v bližini bolnišnice Nasser - najpomembnejše medicinske ustanove na jugu Gaze.

Izraelska vojska bolnišnici Naser in Al Amal v Han Junisu oblega, medtem ko je v zadnjem tednu serijsko obstreljevala bolnišnico Šifa v Gazi. Po izraelskih navedbah se je v bolnišnici zadrževalo tudi več sto Hamasovih borcev, ki jih je izraelska vojska aretirala.

Izrael onemogočil dostavo humanitarne pomoči

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes pozval Izrael naj umakne prepreke in omogoči dostavo humanitarne pomoči v Gazo, ki ji grozi vse hujša lakota. na novinarski konferenci v Kairu je pozval tudi k takojšnji prekinitvi ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ko se ozreš proti Gazi se ti zdi, da čez njo galopirajo štirje konji, ki predstavljajo vojno, lakoto, okupacijo in smrt,« je na tiskovni konferenci v Kairu, ki jo je sklical skupaj z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem, dejal Guterres, po tem, ko je v soboto obiskal mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom.

FOTO: Mohammed Salem/Reuters
FOTO: Mohammed Salem/Reuters

Guterres je mejni prehod Rafa označil za »pomembno arterijo, ki lahko reši življenja v Gazi«. Opozoril je, da je ta »arterija zamašena, saj je na egiptovski strani mejnega prehoda obtičala večina tovornjakov s humanitarno pomočjo, medtem ko se razmere v Gazi slabšajo iz dneva v dan.«

»Palestinci v Gazi nujno potrebujejo val humanitarne pomoči in ne kapljic,« je dejal Guterres.

K temu, da bi Izrael olajšal dobavo humanitarne pomoči v Gazo že več mesecev pozivajo številne humanitarne organizacije, Izrael pa grozi z novo vojaško operacijo v mestu Rafa na jugu ebklave, kamor se je po začetku izraelskega obstreljevanja Gaze zateklo več kot 1,5 milijona Palestincev, navaja AFP.

Izraelska vojska napadla Libanon

Izraelska vojska je v soboto zvečer napadla položaje šiitskega odporniškega gibanja Hezbolah blizu mesta Baalbek na vzhodu Libanona. Kot je sporočila, so z vojaškimi letali napadli opuščeno oporišče gibanja, pri čemer so bili ranjeni štirje okoliški prebivalci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju francoske tiskovne agencija AFP je Izrael napadel dvonadstropno stavbo, ki jo borci Hezbolaha zapustili že pred časom.

image_alt
Mir in pravica izraelski vladi nista v interesu

Izraelska vojska je pred malo manj kot dvema tednoma sporočila, da je v zadnjih petih mesecih zadela približno 4500 ciljev Hezbolaha v Libanonu in Siriji, pri čemer je bilo ubitih 300 borcev te skupine, več kot 750 pa ranjenih. Dodala je še, da so bili napadi odgovor na napade Hezbolaha na civiliste na severu Izraela.

Večina napadov je bila omejena na območja ob meji med državama, vendar je Izrael izvedel tudi več napadov na domnevne položaje Hezbolaha v notranjosti Libanona.

Preberite še:

Komentarji: