Kako je zgorela Notre Dame

Informacije o požaru so bile sprva skope, a kmalu je proti Parizu gledal ves svet.
Fotografija: Pogled od zgoraj na požar, ki je uničeval stoletja zgodovine, je bil zelo zgovoren. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Pogled od zgoraj na požar, ki je uničeval stoletja zgodovine, je bil zelo zgovoren. FOTO: AFP

Lep pomladni dan se je prevesel v večer groze. Zagorela je znamenita pariška katedrala Notre Dame, kar je pretreslo ves svet. Informacije o požaru so bile sprva skope, a kmalu je proti Parizu gledal ves svet.


18:50 – Prva poročila o požaru


FOTO: AFP
FOTO: AFP
Na družbenih omrežjih so se začeli pojavljati posnetki požara v Parizu. Kmalu je postalo jasno, da gori katedrala Notre Dame. Zgradbo so izpraznili, gasilci so začeli gasiti. Na posnetkih je bil opazen gost in visok dim, ki se je širil blizu zvonika.

Na twitterju in facebooku skorajda ni bilo več drugih novic. Vsi so pisali samo o Notre Dame. Ker se je ogenj samo še bolj širil, je bilo kmalu jasno, da se pred našimi očmi dogaja katastrofa. Francoski mediji so poročali, da je najbrž zagorelo zaradi obnovitvenih del.
 

19.05 – Zrušil se je zvonik


FOTO: Reuters / Instagram @nicolas_marang
FOTO: Reuters / Instagram @nicolas_marang
Tako kot pri dvojčkih v New Yorku je bilo tudi pri pariški katedrali najhuje, ko se je zrušil zvonik. Zvonik je sprva kar žarel, obkrožen z dimom, dokler se ni počasi sesul. Medtem je bil na poti proti tragičnemu kraju že francoski predsednik Emmanuel Macron.


 

19.10 – Zgorela je celotna streha katedrale


FOTO: AFP
FOTO: AFP
Ko se je zrušil zvonik, je postalo jasno, da gori celotna streha in da jo bo nemogoče rešiti. Gasilci so sporočili, da katedrale ne morejo gasiti s pomočjo letala, saj bi se lahko zaradi vodne sile zrušila.


19.30 – Gasilci reševali notranje predmete


FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Med gašenjem požara so se gasilci osredotočili na reševanje zgodovinskih predmetov znotraj katedrale in odnašali vse, kar so lahko. Med drugim so na varno odnesli znamenito Trnovo krono in več drugih umetniških del. Kljub temu je bilo zaradi izredne vročine reševanje zelo nevarno.


 

20.20 – Na kraj požara je prišel Emmanuel Macron


Kmalu je v bližino katedrale prispel tudi francoski predsednik. Vidno pretresen je za prve informacije najprej povprašal reševalce in gasilce.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

 

20.30 – Ogenj se je razširil na stolp


Požar se je širil proti drugi strani katedrale in zajel enega od pravokotnih stolpov. V notranjosti katedrale je sicer tudi eden največjih mozaikov na svetu, ki upodablja Jezusa Kristusa z iztegnjenimi rokami.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

 

20.50 – Jasno je bilo: škoda bo ogromna


Čas je mineval, toda ogenj ni pojenjal. Malo pred deveto uro zvečer je bilo jasno, da bo škoda na tej zgodovinski stavbi zares ogromna.
 

21.05 – Kdaj bo ogenj izgubil moč?


Gasilci so bili vse bolj nemočni. Ni bilo jasno, ali jim bo uspelo omejiti požar, dvom je obhajal tudi gasilskega poveljnika Jean-Clauda Galleta: »Lahko si predstavljate škodo, če se zruši vsa katedrala.«


 

21.30 – Požar gasilo štiristo gasilcev


Ker požar ni pojenjal, so h katedrali ves čas prihajali novi gasilci. Skupno je Notre Dame reševalo kar štiristo gasilcev. Obenem so se bali, da bi požar zajel tudi sosednje stavbe. To so bili trenutki, ki so odločali o tem, ali se bo katedrala popolnoma zrušila ali ne.
 

21.40 – V Parizu mnogi na ulicah


Pretreseni ljudje so se odpravili na ulice, predvsem na kraje, od koder so lahko spremljali požar. Bili so pretreseni, mnogi so molili. »Pariz ne bo nikoli več enak,« so govorili. V drugih cerkvah v Parizu so doneli zvonovi, ljudje so prepevali francosko himno marseljezo.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

 

22.00 – Ogrodje katedrale so rešili


Sprva so bili gasilci precej črnogledi, a so si nekoliko oddahnili, ko je bilo jasno, da jim bo uspelo zaščititi ogrodje katedrale. Prav tako so ustrezno evakuirali bližnje stavbe, če bi se Notre Dame vendarle popolnoma zrušila.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

 

22.20 – En gasilec huje poškodovan


Za vzrok požara so navedli nesrečo in zanikali možnost terorističnega napada. Očitno se je požar najprej razširil na podstrešju. Obenem so potrdili, da je bil eden od gasilcev huje poškodovan, njegovi kolegi pa so še naprej ohlajali preostanek katedrale.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

 

22.30 – Macron je spregovoril


Pred katedralo je francoski predsednik spregovoril za medije. Rekel je, da gre za grozljivo tragedijo in da je »zgorel del vseh nas«. Hkrati je obljubil izdatno denarno pomoč za obnovitev katedrale. »Na srečo smo se izognili najhujšemu, da bi se porušila vsa katedrala,« je še pristavil.


 

3.00 – Požar so ukrotili


Sredi noči s ponedeljka na torek so požar le ukrotili, toda gasilci so požarišče vso noč nadzorovali, saj še vedno žarijo številni deli katedrale.

Več iz te teme:

Komentarji: