Kardinal Barbarin, obsojen zaradi prikrivanja zlorab, napovedal odstop

Vodja skupine žrtev v Lyonu François Devaux je sodbo označil za »veliko zmago za zaščito otrok«.
Fotografija: Oseminšestdesetletnega Philippa Barbarina, ki je tudi lyonski nadškof, danes ni bilo na sodišču. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Oseminšestdesetletnega Philippa Barbarina, ki je tudi lyonski nadškof, danes ni bilo na sodišču. FOTO: AFP

Sodišče v Lyonu je najvišjega predstavnika Katoliške cerkve v Franciji, kardinala Philippa Barbarina, vpletenega v pedofilsko afero, spoznalo za krivega prikrivanja spolnih zlorab in mu prisodilo šestmesečno pogojno kazen. Obsodili so ga, ker ni prijavil zlorab podrejenega duhovnika v letih 2015 in 2016.

Barbarin je po obsodbi napovedal, da bo odstopil. »Odločil sem se, da odidem k papežu in mu podam svoj odstop,« je dejal v kratki izjavi za medije. Kot je dodal, ga bo Frančišek sprejel v prihodnjih dneh.

Izrazil je tudi sočutje z žrtvami in dejal, da bo še naprej molil za njih in njihove družine, poročajo tuje tiskovne agencije.



Barbarina so skupine za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi dolga leta obtoževale, da policiji ni prijavil podrejenega duhovnika Bernarda Preynata, ko je izvedel, da je ta v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja zlorabljal mladoletnike. Tožilstvo kardinala zaradi teh očitkov ni hotelo preganjati, tudi zato, ker so domnevni zločini že zastarali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zato je današnja sodba toliko bolj presenetljiva, tudi za same žrtve duhovnika Preynata. Ta je zlorabe priznal in ga sojenje še čaka. Poleg Barbarina so v Lyonu sodili še petim njegovim nekdanjim sodelavcem, ki pa jih je sodišče oprostilo, ker jih je ali spoznalo za nedolžne ali pa so domnevni zločini že zastarali oziroma jih ni bilo mogoče dokazati.

68-letnega Barbarina, ki je tudi lyonski nadškof, danes ni bilo na sodišču, njegovi odvetniki pa so že napovedali, da se bodo na sodbo pritožili. »Utemeljitev sodišča ni prepričljiva,« je pred novinarji ocenil odvetnik Jean-Felix Luciani.

Katoliški kardinal Philippe Barbarin. FOTO: AFP
Katoliški kardinal Philippe Barbarin. FOTO: AFP


Predstavniki žrtev so na drugi strani s sodbo zadovoljni. Vodja skupine žrtev v Lyonu François Devaux jo je označil za »veliko zmago za zaščito otrok«. Njihov odvetnik Yves Sauvayre pa je ocenil, da je sodba potrdila kardinalovo krivdo. »Gre za izjemen simbol, trenutek velikih čustev,« je dodal.

Barbarinu so začeli soditi januarja, pred sodniki pa je tedaj povedal, da ne ve, česa je kriv. Poudaril je, da ni nikoli poskušal prikrivati »teh grozovitih dejstev«.



Primer okoli kardinala se je sicer začel odvijati pred tremi leti, ko so odvetniki devetih nekdanjih skavtov, ki jih je domnevno zlorabljal Preynat, vložili tožbo. Ker so se domnevne zlorabe dogajale pred letom 1991, tožilstvo Barbarina zaradi zastaranja ni hotelo preganjati. A med samim sojenjem so žrtve Barbarina obtožile, da je za zlorabe vedel najmanj od leta 2010 dalje in da jih je nato leta 2015 po ukazu Vatikana poskušal prikriti.

Duhovnik Preynat je domnevno zlorabil do 85 žrtev. Obtožili so ga leta 2016, soditi mu bodo začeli letos.

Kot navaja AFP, so cerkveni voditelji Preynata prvič zaslišali že leta 1991 in mu tedaj prepovedali, da bi še naprej vodil skavtske skupine. A so mu kasneje dovolili, da je znova poučeval otroke. Barbarin, ki spada med skrajno konservativne klerike, je Preynata suspendiral in mu preprečil delo z otroki šele septembra 2015.

Preberite še:

Komentarji: