V streljanju pred nogometno tekmo v Bruslju dve smrtni žrtvi

Strelec naj bi na švedske navijače streljal s kalašnikovko. Dva sta umrla, poročajo tudi o ranjeni osebi, taksistu.
Fotografija: Na območju je policija. FOTO: Hatim Kaghat/AFP
Odpri galerijo
Na območju je policija. FOTO: Hatim Kaghat/AFP

V ponedeljek zvečer je okoli 19.15 prišlo do strelskega napada na bulvarju d'Ypres v bližini trga Sainctelette v središču Bruslja. Mediji poročajo, da je strelec, domnevni džihadist, s kalašnikovko pred nogometno tekmo med Belgijo in Švedsko s streli ubil dva švedska navijača, ranjen pa je tudi taksist.

Place Sainctelette se sicer nahaja na širšem območju centra Bruslja, ob kanalu in robu Molenbeeka. Pred polnočjo je bil storilec še na begu.

FOTO: Hatim Kaghat/AFP
FOTO: Hatim Kaghat/AFP

Belgijsko državno tožilstvo je potrdilo, da sta žrtvi švedska državljana. Belgijski mediji poročajo, da naj bi napadalec, ki je vozil skuter, ob streljanju zakričal »Allahu akbar!«. Zatem je v fluorescentno oranžnem jopiču pobegnil s kraja dogodka. 

Šlo naj bi za terorizem. FOTO: Hatim Kaghat/AFP
Šlo naj bi za terorizem. FOTO: Hatim Kaghat/AFP

Storilec je objavil tudi video, v katerem se je identificiral kot pripadnik Islamske države in se hvalil, da je »ubijal krivoverce«, da bi se »maščeval za muslimane«. Pred tem je v ponedeljek v sporočilu na istem družbenem omrežju govoril o napadu na muslimansko družino v Chicagu, v katerem je storilec do smrti zabodel otroka in ranil njegovo mater, ker sta bila muslimana. »Če bi bili žrtvi kristjana, morilec pa musliman, bi govorili o terorizmu in ne o brutalnem zločinu,« je zapisal.

Na kraju današnjega incidenta je bilo veliko število policistov. Vzpostavljen je bil varnostni obroč. Policija je sprožila preiskavo, je sporočila tiskovna predstavnica tožilstva. 

Po dogodku se je že sestal politični vrh države. Belgijski premier Alexander De Croo je izrekel sožalje svojcem žrtev in pozval Bruseljčane, naj bodo previdni. Evropski komisar za pravosodje, Belgijec Didier Reynders, jasno govori, da je ozadje napada v Bruslju islamistični terorizem.

Švedski igralci so se ob polčasu odločili, da tekme ne bodo nadaljevali, belgijski kolegi so se strinjali, zato je bila tekma prekinjena. Gledalci so morali zaradi varnostnih razlogov ostati na stadionu. Belgijski organi preučujejo možnosti, kako bi lahko varno spravili navijače s stadiona.

Preberite še:

Komentarji: