Našli razbitine, za posadko ni več upanja

Obalna straža je sporočila, da so v bližini Titanika naleteli na »območje razbitin« podmornice.
Fotografija: ROV Victor 6000 v globinah oceana. FOTO: Olivier Dugornay – Ifremer via Reuters
Odpri galerijo
ROV Victor 6000 v globinah oceana. FOTO: Olivier Dugornay – Ifremer via Reuters

Majhna zasebna podmornica, ki je v nedeljo izginila, ko posadko petih ljudi peljala na ogled potopljenih ostankov ladje Titanik, je doživela žalosten konec. V četrtek je eno izmed daljinsko upravljanih globokomorskih vozil (ROV), ki so se iskanju pridružila šele v sredo zvečer v bližini Titanika, odkrilo območje razbitin podmornice Titan. Strokovnjaki so jih identificirali kot dele izgubljene podmornice. Za člane njene posadke ni več nobenega upanja.

Kontradmiral John Mauger, poveljnik prvega okrožja obalne straže, je na novinarski konferenci povedal, da je daljinsko vodeno vozilo Horizon Arctic globoko na morskem dnu, približno petsto metrov od premca ladje Titanik, odkrilo kos zadnjega dela podmornice. Po njegovih besedah so najdeni ostanki »skladni s katastrofalno poškodbo tlačne komore«. Zvoki, ki so jih v sredo zaznali v globini, s podmornico po njegovem mnenju niso bili povezani.

Član posadke letala za pomorski nadzor CP-140 Aurora Royal Canadian Air Force. FOTO: Canadian Forces via Reuters
Član posadke letala za pomorski nadzor CP-140 Aurora Royal Canadian Air Force. FOTO: Canadian Forces via Reuters

Najprej so našli nosni stožec

Podvodni strokovnjak Paul Hanken je pojasnil, da so reševalci našli pet različnih večjih kosov razbitin, ki so nedvomno ostanki Titana. »Najprej smo našli nosni stožec, nato pa veliko polje razbitin. V tem velikem območju razbitin smo našli sprednji zvon tlačnega trupa. To je bil prvi znak, da je prišlo do katastrofalnega dogodka,« je povzel. Kmalu nato so odkrili še drugi konec tlačnega trupa pogrešanega podvodnega plovila.

Z iskanjem še preostalih delov podmornice in njene nesrečne posadke bodo nadaljevali, čeprav ni nobenega upanja več, da bi našli preživele. Glede na izjemno globino še zdaleč ni gotovo, da bodo trupla uspeli najti. Kaj, kdaj in kako natančno je šlo narobe, da je do tragične nesreče sploh prišlo, mednarodna skupina strokovnjakov še ugotavlja. Mednarodno floto plovil, ki so sodelovala pri iskanju, in skupino medicinskega osebja, ki je čakala v pripravljenosti, če bi člane posadke vendarle uspeli rešiti, bodo razpustili v naslednjih 24 urah, je napovedal.

Ladja kanadske obalne straže (CCGS) Terry Fox se pripravlja na iskanje Titana. FOTO: Stringer/Reuters
Ladja kanadske obalne straže (CCGS) Terry Fox se pripravlja na iskanje Titana. FOTO: Stringer/Reuters

Pri podjetju OceanGate verjamejo, da so se potniki na pogrešani podmornici »žal izgubili življenje«. Kot so navedli v izjavi, verjamejo, »da so naš izvršni direktor Stockton Rush, Shahzada Dawood in njegov sin Suleman Dawood, Hamish Harding in Paul-Henri Nargeolet žal izgubljeni.«

Kako tako hitro izgineš?

David Gallo, ameriški oceanograf in raziskovalec morskih globin, je v zvezi z obsežno reševalno misijo, da bi našli Titan, plovilo OceanGata, za Sky News dejal, da je »globokomorska skupnost« pričakovala, da se bo to enkrat zgodilo«, in nesrečo primerjal z letali, ki izginejo. »Poznali smo vse težave. Kaj narediš, če podmornica obtiči, če ne izpraznijo baterije in glede tega ni nobenega načrta? Jezi me samo to, da bomo šele zdaj začenjali postavljati stvari na pravo mesto.«

image_alt
Scenarij prave nočne more je, da so živi, a ne morejo ven …

David Gallo je ameriški oceanograf in raziskovalec morskih globin. Že skoraj 40 let je njegovo ime v ospredju raziskovanja oceanov, sodeluje tudi pri razvoju novih tehnologij in znanstvenih odkritij, ki oblikujejo naš pogled na planet Zemljo.

Še bodo iskali pogrešanega Titana – v globinah in na površju –, a čas zalogi kisika je potekel. FOTO: Canadian Forces via Reuters
Še bodo iskali pogrešanega Titana – v globinah in na površju –, a čas zalogi kisika je potekel. FOTO: Canadian Forces via Reuters

Podmornica, ki je izginila na poti do razbitin Titanika, je verjetno implodirala in se sesedla na koščke, je pred dnevi še dejal strokovnjak, ki Titanovega pilota Paul-Henrija Nargeoleta opisuje kot svojega najboljšega prijatelja.

Preberite še:

Komentarji: