Na Kosovu šest pridržanih osumljenih terorizma

Skupina je izvedla napad s strelnim orožjem in ročnimi granatami na policijsko patruljo.
Fotografija: Spopadi med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami so se nadaljevali ves dan. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Spopadi med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami so se nadaljevali ves dan. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

Kosovske oblasti so po nedeljskem napadu na policijo v kraju Banjska na severu Kosova pridržale šest ljudi, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, tudi terorizma. V napadu je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še štirje napadalci. EU poziva k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti ter poudarja nujnost dialoga.

Napad s strelnim orožjem in ročnimi granatami na policijsko patruljo se je po navedbah kosovske policije zgodil v nedeljo nekaj pred tretjo uro blizu kraja Banjska, ko je policija prišla tja zaradi blokade na eni od cest blizu meje s Srbijo.

Spopadi med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami so se nato nadaljevali ves dan, v njih pa so umrli štirje napadalci. Policija je nadzor nad območjem prevzela pozno zvečer. Tam je bilo zjutraj mirno, a izjemno napeto, ceste v Banjsko iz smeri Leposavića, Zubinega Potoka in Zvečana, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, pa so še vedno blokirane, danes poroča kosovski portal Kosovo Online.

Kot so v nedeljo zvečer sporočili s posebnega državnega tožilstva, so priprli šest napadalcev. Sumijo jih več kaznivih dejanj, med njimi tudi napada na ustavno ureditev Kosova, načrtovanja terorističnih dejanj in nezakonitega posedovanja orožja.

Potem ko je policija prevzela nadzor nad območjem, je kosovski premier Albin Kurti sporočil, da so pri napadalcih našli veliko količino vojaškega orožja. Dodal je, da so zasegli več sto pušk in strelivo, vključno s težko vojaško opremo, kot so mitraljezi in granate.

Kurti je napad na policijo označil za teroristično dejanje s podporo Beograda. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je v nedeljo zvečer med izrednim nagovorom poudaril, da srbska vojska in policija nimata nobene povezave s tem incidentom. Dejal je še, da je umor policista na Kosovu nesprejemljiv in da za takšno dejanje ni opravičila, a da se je zgodilo tisto, na kar je že dolgo opozarjal, in sicer, da so se Srbi uprli, ker ne želijo več trpeti Kurtijevega »terorja«.

Nasilje je že v nedeljo najostreje obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Pogovarjal se je tako s Kurtijem kot Vučićem ter pozval k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti.

Posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak pa je ponoči na družbenem omrežju facebook sporočil, da »ta grozljivi napad še dodatno poudarja nujnost preventivne diplomacije in dialoga«. Napovedal je, da se bo v prihodnjih dneh popolnoma osredotočil na iskanje poti naprej.

Tudi EU obsodila napad

Evropska unija je danes znova obsodila »grozljiv« nedeljski napad na policijo na severu Kosova, v katerem je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še štirje napadalci. Napad je označila za teroristično dejanje in pozvala k nujni umiritvi napetosti.

Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je danes obe strani pozval k nujni umiritvi napetosti in iskanju izhoda iz nenehnih kriz na Kosovu skozi dialog pod okriljem EU. Nedeljski napad je označil za teroristično dejanje in pojasnil, da preiskava dogodkov še poteka.

»Obe strani se želita pridružiti EU, njuna pot pa vodi prek dialoga pod okriljem EU,« je še dejal Stano. Poudaril je, da je EU posrednik v dialogu med stranema, svoja stališča o razmerah na Kosovu pa je zelo jasno predstavila prejšnji teden v pozivu vseh 27 članic.

V pozivu je EU med drugim opozorila, da je brez nadaljnjega odlašanja ali pogoja treba začeti ustanavljati skupnosti srbskih občin. Za umiritev napetosti je pomembna tudi takojšnja izvedba predčasnih lokalnih volitev na severu Kosova. Kosovske Srbe je EU še pozvala, naj se v celoti vključijo v volilni proces, vse politične akterje na Kosovu in v Srbiji pa, naj v njem konstruktivno sodelujejo ter obenem podpirajo napredek v dialogu pod okriljem EU.

O novih napetostih na severu Kosova se bo po navedbah virov iz Bruslja danes z zunanjepolitičnimi svetovalci voditeljev Francije, Nemčije in Italije pogovarjal posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. Sestanka se bo udeležil tudi posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar.

Preberite še:

Komentarji: