Trump napovedal vojno nasilju v ameriških mestih

Kljub odporu demokratskih županov je Donald Trump razširil operacijo Legenda.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump je naznanil varnostno akcijo za ameriška mesta. FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump je naznanil varnostno akcijo za ameriška mesta. FOTO: Leah Millis/Reuters

New York – Že Portland se kljub skoraj dvema mesecema nemirov in kaosa ogorčeno upira posredovanju zveznih varnostnih sil, republikanski predsednik Donald Trump pa je zdaj zakon in red naznanil tudi za Chicago in Albuquerque. Demokratski župani niso navdušeni in Bill de Blasio iz New Yorka, kjer se je v zadnjih tednih tudi močno povečalo število umorov in drugih zločinov, že napoveduje tožbo.

Operacija Legenda se imenuje po štiriletnem LeGendu Taliferru, ki so ga konec junija ubili med spanjem v domači postelji v Kansas Cityju. Malček je kmalu po rojstvu prestal operacijo srca in je bil po njej poln življenja, je povedala njegova mama, potem pa je življenje njenega edinega otroka končalo streljanje na ulici. Kansas City nikakor ni edino ameriško mesto, v katerem se je v zadnjih mesecih nasilje podvojilo ali celo potrojilo in Trump je v Portlandu že odredil zavarovanje zveznih ustanov, ki so jih protestniki po smrti temnopoltega Georgea Floyda med policijsko aretacijo v Minneapolisu poskusili zažgati. Še huje je v Chicagu, kjer pod streli neznancev pada na desetine meščanov.

Mati ubitega štiriletnika LeGenda Taliferra Charron Powell. FOTO: Leah Millis/Reuters
Mati ubitega štiriletnika LeGenda Taliferra Charron Powell. FOTO: Leah Millis/Reuters


Operacije še niso razširili na New York, ki je tudi daleč od prejšnjega miru, a se tako kot v številnih demokratskih mestih posredovanju pod taktirko republikanskega predsednika in njegovih ministrov ne upira le župan, ampak tudi precejšen del prebivalstva. Zato je že slišati opozorila pred še večjimi nemiri ali vsaj prevalitvi odgovornosti za vse izpade na zvezne sile. V številnih demokratsko vodenih mestih so močna gibanja za odpravo policije, pa čeprav številni svojci večinoma temnopoltih in mladih žrtev nasilja ne soglašajo. Tudi mati štiriletnega LeGenda je povedala, da morilcev njenega sina še niso našli. 

Preberite še:

Komentarji: