Ukrajinci pozvali EU k začetku pristopnih pogajanj

O morebitnem začetku pristopnih pogajanj bodo na vrhu konec prihodnjega tedna odločali voditelji držav članic.
Fotografija: Ukrajina. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Ukrajina. FOTO: Matej Družnik

Ukrajinski parlament je pred srečanjem voditeljev držav članic EU prihodnji teden danes pozval Evropsko unijo, naj odobri začetek pristopnih pogajanj s Kijevom. Pred tem naj bi poslanci v petek odobrili tudi spremembe zakonodaje o pravicah nacionalnih manjšin, ki naj bi med drugim več pravic pri uporabi jezika dodelile madžarski manjšini.

Ukrajinski parlament zaradi vojnega stanja zaseda za zaprtimi vrati, o današnjem glasovanju pa je na Telegramu poročal poslanec Jaroslav Železnjak, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

image_alt
Rusija bo družinam vrnila šest ukrajinskih otrok

O morebitnem začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, ki je status kandidatke prejela junija lani, bodo na vrhu konec prihodnjega tedna odločali voditelji držav članic.

Začetku pogajanj nasprotuje zlasti madžarski premier Viktor Orban, med drugim ker da ni sprejela potrebnih reform. Ves čas Kijevu očita tudi nezadostne pravice madžarske manjšine.

Tik pred vrhom EU pa naj bi ukrajinski parlament v petek zvečer sprejel spremembe sporne zakonodaje, ki ureja pravice narodnostnih manjšin. Po novem naj bi tako tudi madžarska manjšina prejela več svobode pri uporabi maternega jezika.

V skladu s spremembami bodo sicer lahko na državnih šolah in univerzah, v razredih z nacionalnimi manjšinami ter v medijih uporabljali vse jezike EU, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Obenem je parlament v petek sprejel še določene spremembe ukrajinske protikorupcijske zakonodaje, ki so tudi med pogoji na poti približevanja EU.

Preberite še:

Komentarji: